Monday, July 15, 2013

Nasi Briyani pantas!!

As salam..

Selamat berpuasa kawan2..hari ni dah masuk hari ke-6 kita berpuasa..cepat jer rasa mase berlalu kan..pagi tadi sempat bersahur dgn nasi briyani..tgk lauk berbuka semalam ade lagi..kurma telur, sambal ikan bilis ngan daging masak hitam masih berbaki..tiba2 teringin nak makan nasi briyani...seb baik boleh masak cepat..kalau tak mmg tak bersahur la kami jawabnya..haha..

Sini aku share resepi mudah nasi briyani aku..nama dia nasi briyani pantas..kenapa nama dia pantas? sebab nasi briyani ni di masak lam mase 7 minit shj..sbb tu nama dia nasi briyani pantas..haha..apa2 jelah..

rempah briyani iman
Bahan-bahan
Nasi Briyani Pantas

Bahan-bahan ( hidangan utk 4 orang makan)
1. Bawang merah 2 ulas dimayang ( nak buh byk pon takpe)
2. Bawang putih 2 ulas dimayang
3. Halia 1/2 inchi dimayang
4. Rempah ratus (bunga lawang, kulit kayu manis, dll)
5. Carrot satu batang 
6. Ubi kentang 2 biji
7. Beras - 3 pot
8. Rempah briyani (nak sedap brand Iman)
9. Tomato kecil satu biji - dipotong dadu
10. Ayam - 4@5 ketul ( nak byk pon takpe..atau nak tukar ngan daging pon takpe..)
11. Buah keras ditumbuk campur sekali ngan rempah briyani
12. Kiub ayam satu hancurkan campur sekali ngan rempah briyani
13. Garam dan gula secukup rasa (campurkan sekali ngan rempah briyani)

Cara-cara masak
1. Panaskan minyak..tumis bawang merah, bawang putih dan halia..masukkan lagi rempah ratus..then, masukkan rempah briyani yang telah dicampur ngan buah keras, kiub ayam, garam dan gula..masukkan tomato yang dipotong dadu..

2. Masukkan carrot, ubi kentang, beras, ayam..gaul sebati..then last sekali masukkan air 4 pot..tutup periuk dan set mase 7 minit..lepas 7 minit sedia utk di makan..yummyy!!

3. Utk pengetahuan semua..nasi briyani ni aku masak pakai pressure cooker..so, cepatlah masaknya..sebab tu kata tadi 7 minit jer..hehe..

Kepada sape2 yang ada pressure cooker blh try masak resepi nasi briyani ni..tapi rasanya kalau periuk biasa pon boleh kot...cuma kalau periuk biasa aku tak reti..hahaha...

Selamat mencuba!!

16 comments:

  1. sempat ko menggambo gambo pepagi.. aku tak sahur pagi tadi.. bangun pukul 6.20.. waaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...bgn kul 5..sempat lagi la..makan kul 5.15..nak makan sampai bp jam..haha..

      siannya ko..tak terjaga ke?? tido lambat ke semlm?

      Delete
    2. tido cam biasa kot.. kul 12 gitu. fenat sangat gamaknya..hehehe..

      Delete
  2. Kalau periuk biasa kakak rasa kentang kurang empok sebab kakak pernah buat. Kalau guna pressure cooker (kakak guna noxxa amway) betul memang boleh masak kalau 7 minit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke..saya mmg tak reti kalau pakai periuk biasa..haha..
      a ah..sama la kita..guna pressure cooker noxxa amway..sbb tu berani masak nasi briyani..periuk lain tak pernah try pon..

      Delete
  3. bagus betoi periuk tu yer.. cepat benor masaknya

    ReplyDelete
  4. salam ramadhan..
    wahhh...sedapnye nasi beriani mama..boleh cube resepi mama ni..ngeee

    ReplyDelete
  5. memang pantas ni.. hehhee..

    salam ramadhan.. ;)

    ReplyDelete
  6. Selamat menjalani ibadah puasa :)
    wah..ada resepi la.. thanx for sharing.. nanti boleh cuba buat sendiri :)

    ReplyDelete
  7. as salam.
    ermmm sedapnya beriani.
    x kiralah yg instant atau yg tradisional.
    rasa tetap sedap kan.

    p/s saya tiada pressure cooker. ;(

    ReplyDelete
  8. kelazz la kak..sahur2 makan nasi beriani..hehe

    ReplyDelete
  9. Nyum.. nyum. Nampak gaya memang sedap tu..

    ReplyDelete
  10. Waa cepat gila nasi beriani masak dalam masa 7 minit je. Terror la akak. Hehe~ Kat rumah Aida takde pressure cooker. So mungkin dalam 70 minit baru siap. ;p

    ReplyDelete

Feel free to comment or suggest..TQ :)