Friday, November 1, 2013

Pengalaman ditipu dengan London Weight Management

As salam..

2,3 hari yang lepas ada orang share kat FB pasal "jangan terpengaruh ngan iklan NYSS (New York Skin Solution)"..Aku baca dari awal sampai habis apa yang ditulis budak tu..then, tiba2 aku teringat yang pengalaman budak tu lebih kurang sama jer ngan aku..tapi aku bukan kena tipu ngan NYSS..tapi ngan London Weight Management..haha..cemane leh terjebak..meh nak citer..

Mase bulan puasa tahun ni..aku dapat panggilan dari no tepon yang tidak dikenali..berkali2 dia call..tapi aku tak angkat..bukan tanak angkat..tapi timing dia selalu tak kena..time aku ade meeting..aku lam toilet..aku tgh drive.time bukak puasa..so, mmg tak angkat la..then, dia anta msg kat phone aku..katanya aku ade dapat rawatan percuma kat London weight management ngan satu set trial product dia..Aku abaikan jugak msg tu..buat tak tahu saja..

Then, tetap dapat call dari no yang sama yang anta msg kat aku...aku ada bagitau en hubby pasal free treatment tu..mmg tamau layan..tapi akhirnya en hubby kata.."Cayang angkat jela phone tu..dari tadi duk bunyi..cakap je tamau.."

Aku akhirnya angkat phone tu..mase tu dah dekat nak berbuka puasa..cakap pon mcm tamau cakap jer..haha..Dia beria2 cakap aku dapat free treatment ngan free trial product dia..aku cakap la aku tanak.."my husband mmg dah suka ngan berat i skang..buat apa i nak kurus lagi..lagipon BMI i dah cun2 dah...Dia paksa jugak utk datang..akhirnya en hubby buat isyarat.."pegi jelah"

Ok..aku pon terpaksa akur ngan permintaan dia."oklah2..i pergi..bila tu?

Budak tu pon jawab.." Petang esok boleh?"

Gila kau..petang esok aku keje la weii..nak bukak puasa lagi..dah la dia mintak 3 jam utk buat treatment tu..aku request hari cuti..sabtu atau ahad..

Then dia cakap..Oklah..bila u boleh datang?

After puasa boleh?

Dia tanya..Ok, 8hb ogos boleh? 

Aku gelakkan dia..hahahha..8hb tu hari raya maaa..i mau balik kampung..macammane mau pegi..hari lain la..u call i next time..nanti i bagitau u bila.."

Budak tu refused utk letak phone..duk pujuk aku suh datang jgk..berkali2 aku confirm ngan dia..

"betul ke semua ni free?? ntah2 i pegi sana kena bayar macam2..sekarang mmg la u cakap free..nanti bila dah buat treatment tak pasal2 i kena bayar plak..betul ni sume free??

Aku asyik duk ulang soklan tu kat dia..dia pon mengiakan jer..haha..

Last2 aku cakap seminggu lepas tu baru boleh...13hb boleh? kebetulan hari tu aku mmg plan amik cuti..

Dia setuju..so, kami set appointment 13hb Ogos kul 3 ptg..

Sampaila hari yang dijanjikan..13hb Ogos 2013, 3 pm

Aku sampai kat London Weight Management, Jusco Perda Bukit Mertajam kul 3 lebih sikit..aku cakap ade appointment ngan Irene..Check lam system takde pon nama aku..kebetulan plak Irene tak dtg hari tu..so, diaorg suh aku tunggu sekejap..(lam hati dah rasa lain macam..tapi aku buat tak tahu jer..)

Tiba2 mai sorang amoi..perkenalkan namanya Voon..katanya dia ganti Irene..hari ni Irene tak dpt datang katanya...dia jemput aku masuk dalam utk consultation..

Masuk bilik consultation tu dia duk potpet..aku denga jer..cite bab selulit..lemak..BMI...aku angguk jer malas nak melayan..then, dia tgk bentuk badan aku..tang mana lagi nak repair..dia cakap perut nak kena kempis sikit..aku saje bergurau ngan dia..husband i mmg dah suke camni..so, tayah  buat treatment la ek..dia gelak2.."jangan macam tu kakak..kita kena kasi cantik..baru husband sayang.."
lam hati aku..."pandai la hang.."

Sejam duk potpet lam bilik tu..dia tinggalkan aku ngan dua file..dia suh tgk2 dulu..lam 2 file tu ada testimoni org yang dah berjaya kuruskan badan ngan London weight ni..setgh jam kemudian dia dtg kembali..kali ni cite pasal treatment plak..

First treatment dia tu merangkumi Sauna (lumur badan ngan garam ape ntah..), balut ngan selimut panas..then mesin kempis perut..total sebenar kos dia rm 3200..tapi less sempena hari raya katanya potong tinggal rm 1800..pastu kakak punya pasal dia potong lagi tinggal rm 500..

Aikk?? hari tu Irene call cakap tayah bayar utk first treatment..katanya semua free..itu pasal la i datang..

Then, dia cakap rm 500 tu pon bukan utk apa..utk register ahli..kiranya aku bayar rm 500 hari tu aku terus register ahli..then boleh dapat 3 kali free rawatan plak..yang Irene cakap free treatment tu utk mesin kempis perut sahaja..Ok..kalau camtu buat utk mesin kempis perut jela..katanya aku selamba..haha..

Voon tu nak jgk aku buat first treatment..Aku tolak..dah kena bayar buat apa nak buat..i datang utk buat yang free treatment tu je k..

Akhirnya dia mengalah..oklah2..kita buat utk kakak try mesin kempis perut dulu..

Then, aku dibawa masuk ke dalam bilik rawatan dia..aku diarahkan utk tukar baju pakai towel sahaja..Voon datang suh aku masuk lam bilik sauna..aku buat muka heran..kata mesin jer..

Dia cakap..takpe..i bayarkan utk kakak pakai i punya point..

Aku akur jer ngan arahan dia..masuk lam bilik sauna lebih kurang setgh jam..berpeluh tak hingat la..menitik2..

Lepas tu keluar pegi mandi..tukar towel plak..dia bawak masuk bilik yg guna selimut panas tu..tertido aku dibuatnya sebab lama jugak diselimutkan..dah la suam2 kuku jer..mmg syok la tido..haha..

Dan rawatan yang last sekali mesin kempiskan perut..kali ni aku tertido jugak sebab lama sangat..lebih kurang sejam jugak kot..habis rawatan tu pegi timbang berat..turun la 1kg then perut kempis la 1 cm..haha..punya lama treatment dia..turun 1 kg jer..haha..hampeh je kan..

Habis rawatan tu masuk kembali bilik consultation dia tu..dia tunjuk result sebelum dan selepas..kemudian dia duk cite lagi pasal bayaran rm 500 tu..tadi cakap ko nak bagi free..pakai ko punya point..pastu mintak rm 500 plak ngan aku...aku dah mula tak puas hati ngan amoi ni..

Dia pujuk2 suh pakai kad kredit..aku cakap i takde kredit kad..kalau u tolong buat bagi boleh la..(aku melawak ngan dia..)

Sekali dia cakap..boleh2..i boleh tolong buatkan..u bawak jer u punya payslip utk 3 bulan gaji..yang lain i settlekan semua..

Aku terkedu..amoi ni mmg nak suh aku bayar jugak..pikir punya pikir..last2 aku call en hubby..

"sayang..meh sini sat..kat London weight ni.."

Beberapa minit kemudian en hubby sampai..aku ajak masuk bilik consultation dia..

Amoi tu cite dari awal sampai habis..en hubby muka rilek jer bertanya..

"so, sekarang ni nak kena bayar rm 500 la yer..kalau tanak bayar cash boleh bayar pakai kad kredit?"

Amoi tu angguk..en hubby sambung lagi..i takde kad kredit..cash rm 500 pon takde..sebab dah habis pakai utk raya..kalau u nak tolong buatkan kredit kad boleh..tapi hari ni my wife tak bawak la dia punya payslip.."

Amoi tu sambung..takpe2..hari ni i bayar dulu utk u..rm50..utk deposit buat kad kredit..nanti kad kredit siap i tolak rm 500 dari kad..esok u datang bawak payslip takpe.."

Aku menolak sbb esok aku keje..takpe..next week pon takpe katanya..

Aku dah lega..then, tiba2 bos amoi tu masuk..ngan muka yang agak2 garang.." u must settle this asap" dia cakap kat amoi tu..amoi tu angguk2 then keluar..masuk balik bawak trial product utk aku..siap tolak2 suh kami keluar..aku rasa dia kena marah ngan bos dia dah sbb consult kami lama sangat..haha..

Dalam keta aku tanya en hubby.." nape tak pakai kredit kad je tadi? "

En hubby tanya aku balik.." nak ke register jadi ahli dia? confirm ke charge rm 500 jer? ntah2 ada charge lain..hari tu call kata tayah bayar..hari ni mai kena bayar..sape tipu sape ni.."

Aku diam jer..betul jugak kata en hubby tu..nak register buat apa jadi ahli dia..dah la BMI aku dah cun2 pon..nak kurus lagi buat apa..lagipon en hubby mmg dah suka berat aku skang..haha..

Korang nak tahu tak? kami tak pegi pon London weight tu seperti yang dijanjikan..dan budak Voon tu langsung tak call dah sampai sekarang..ntah2 kena buang keje sbb kena bayar treatment aku buat tu..haha..

free trial product yang aku dapat

Aku tak pakai cream dia tu..haha..aku guna beg kecik merah dia tu jer..sebab comel..hikhik..





45 comments:

  1. memang nak kenakan orang kan.. kata free, last-last ada kos tersembunyi.. Ros tak ada pengalamn kena macam ni. tapi ex roomate Ros pernah kena dengan Yum Nam hair care. kesian akak tu. kena bayar beribu.. huhu

    ReplyDelete
  2. kata free, tapi last2 kena bayar pula.. takpa tu semua pengalaman. kurus atau gemuk tak penting sangat, yg penting sihat dan orang tersayang suka :)

    ReplyDelete
  3. kakak Dik An pun pernah kena tau...kata free last2 kena bayar 1000 teruk kakak Dik An belah cam tu je..

    ReplyDelete
  4. hahaha.. takpe kak.. kurang dapat gak free treatment. kehkeh..

    ReplyDelete
  5. Memang x leh nak caya kan.. Tak per la.. at least ada pengalaman :)

    ReplyDelete
  6. pehhh mmg xleh caye ni..hu3 xpelah pglaman mgajar sgala2nya..yg pntg dpat gak free kui3 =)

    ReplyDelete
  7. ni yg x suka nih.. dorg ni gebang je lebeh.. kos2 tersembunyi tu last2 baru bgtau.. mmg hampeh la.. x berkat rezeki tu sbb menipu org.. huh

    ReplyDelete
  8. perkhidmatan2 yg macam ni yg paling tak leh nak percaya.. memang kena hati2..

    ReplyDelete
  9. teruk dorang ni kan kak... dah la pksa orng.. masa call, bukan kemain semua free..
    kalau saya, memang xlayan la.. haritu dapat call dari insuran. siap ckap hdiah la, then kebetulan nama naik.. minta borang ke pamplet sume xde.. memang sori naik lori la jwbnya..

    ReplyDelete
  10. Kak.. sy pun dah terkena mcm akak jugak. Semlm sy pergi LWM pasal hal yg mcm akak ni la. Free trial la kan. 1st dia bawa sy ke bilik concultation. Dia potpet selama 1 jam. Lepas tu ckp sy mesti bayar utk register ahli rm600. Sy ckp la jadahnya nk bayar, kata free. Apa benda ni. Lepas tu dia ckp ini hanya register ahli. Sy bg alasan mcm2 utk tknak bayar. Disbb kan sy tk tahan dgn explaination cina tu yg ntah apa2, sy bg je rm20 kononnya deposit la utk rm600 tu. Lepas tu, dia bawa sy ke bilik sauna tu. Lepas tu bilik yg kita dibalutkan dgn blanket panas tu. Lepas tu suruhnya mandi. Lepas tu, last sekali pergi sesi urutan menggegarkan otot selama sejam. Dah settle dia ckp lagi pasal bayaran ahli. Sakit hati betul dgr dia consult nk kita bayar jugak jadi ahli. Dalam hati sy pergi mampus la aku nk bayar. Baru 300gram hilang selama 3jam dah kena paksa bayar, apa jadahnya.. tk berbaloi kot.

    ReplyDelete
  11. Sy pas brsalin ske gtai sms no yg iklan kt tv3 tu..dh siap wt apoiment lg.tp sy x pg mr hubby x bg..so sy wat x tahu la dy coll n trua coll smpai la ank sy 8 bln dok coll suh buat rawatan tu jgk..siap kta dpt barang dieorg yg brharga 500 lg tu..ht kta nk tp tkut dtipu plak.huhu

    ReplyDelete
  12. dah bnyk baca kat internet kes yg sama.. kena tipu..huhu

    ReplyDelete
  13. Biasalah london weight management made in china n singapore.. nak untung kene tipu baru boleh masuk jerat.Dah ramai dah rakyat Malaysia yg kne tipu ni.

    ReplyDelete
  14. Lwm memang suka tipu orang demi kepentingan dan keuntungan sendiri

    ReplyDelete
  15. I baru kene td. I beli promotion package konon nya dapat 2x treatment. Then masa 1appointment bole plak dia ckp i kene buat treatment lain, promotion package yg i beli tu dia ckp xsesuai utk i. Treatment lain yg dia suggest tu plak cost rm4k... N suro i byr dan2 tu gak.. Xde la promosinyaaa.. Just trick n game je.. Tp xdinafikan rawatan dorg ni mmg berkesan.. Cuma dorg ni mmg memaksa..

    ReplyDelete
  16. Rawatan diaorg biasa2 je iaitu steam, hot blanket, ems machine and amik coffee dia org, n jaga makan, x jaga badan cepat naik.Advance lag rawatan melayu dan sesuai untuk muslimah.kat cina kne selak bogel segala buat apa tu? Rugi dunia akhirat.Duit melayang dosa pn dapat.dah berapa juta org yg masuk dlm hot blanket dia.klu sorg tu ada sakit berjangkit mcm hepatitis b ke, sipilis ke dll confirm jangkit kat lain2 org.Dah tu dlm bilik banyak lipas.tau kan lipas ni sgt kotor dlm badan lipas tu ada cecair ulat yg halus2 boleh masuk dlm pembuluh darah kite.Geli.Jabatan kesihatan pn x de dgt buat Sport check kat dlm tu.air minum pn kotor berlipas bg minum kat customer. Pengotor.budak cina yg buat treatment semua budak praktikal yg langsung x de pengalaman.cakap je pandai sbb dah hafal dialog bagaimana nak seko melayu.

    ReplyDelete
  17. Dh g.. Dsbbkn stress kne pkse wlaupn dh ckp pgnggur akhr ye wt gk.. Byr deposit 100.. Dy suh dtg ag tok nxt sesi blnce 4k ag.. Mne nk cekau.. Dpt free trial pack.. Smpai skng xg.. Ase xsdp aty gk xg n xbyr tp mhl kot mnipu ag ckp smua free pastu hmpeh.. Pakse2 ag.. Grm jer.. Dy still call n sms tye psl pymnt blnce tu n nxt sesi ble nk dtg.. Tp xrep n angkt pn cll dy.. Xnk kne lg.. Mhal n mmkse sgt.. Akk wt xtaw tu kne pe2 x?

    ReplyDelete
  18. ayoooo sedihnya kan.... kita dapatb2 offer LWM ngn NYSS sempena nday...naseb x g lagi... busuk punya org

    ReplyDelete
  19. Dgn sy pn dye ckp dye byr gne dye pnye point.. Aritu kne byr 588 utk 10 kali sesi.. Sy ade lg 9 sesi.. Dh byr 120.. Mle2 kte bleh byr sket2 sbb sy student.. Ble g sne, swoh byr 100 plakk... Rse cm xnk g dh treatment... Tp rse rugi sbb dh byr 120...

    ReplyDelete
  20. LWM PENIPU!!!!!!!! AKU PUN DAH KENA!!!!!!!

    ReplyDelete
  21. Baru nk p....tp da jd bnyak kes mcmni...xjd la...kang kna tipu xpsal2...

    ReplyDelete
  22. Baru nk p sbb ada offer rm28 skrang...tp da jd kes mcmni...xjd la...kang kna tipu xpsal2 mlyang duit hinggit sy...

    ReplyDelete
  23. Ok. Thanks uolls.. sy pn dpt call dr LWM ni bru td utk branch melaka. Takut pulak baca uollss2 punye komen.. Dia aturkan 26 DIS 2015 ni sesi pertama sy. So, bila sy baca kat sni.. Sy rse mcm nk kenekan dorg pulak.. haha.. Jahatnye sy. :P Sy xnk pickup call dorg pd 25 DIS ni laa. haha.. Kalo dia SMS/ WA nanti sy nk jwb.. "Isokey miss.. sy oready kat LONDON ni... :P"
    Thanks alot semua.

    ReplyDelete
  24. Saya baru selesai treatment dr london weight management td. Memangla berkesan blh turunkan berat dlm 1 kg treatment nye...tp bayaran dia mahal sgt... saya pergi pun sbb free katanya birthday treatment.... tp mereka pujuk gak utk join.... saya hmpir nak join but akhirnya x jadi.... nak bayar mahal tu.... lebih baik jaga kesihatan melalui pemakanan n banyakkan senaman seat up dsb

    ReplyDelete
  25. saya ada gak pegi aritu.. pastu dia promosi masuk ahli..ahli 638 katanya.. dah byr rm100 rasa mcm mls dah nk pegi... bleh x ek? ada kena ape2 x ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pon dh byr deposit tp rm20 je..kononye janji nk bank in gaji ni..tp xjd la nk teruskan..ada ape2 tindakan ke ye?

      Delete
  26. aritu dah pegi... dia cam paksa dtg lg utk treatment... dia pandai mula ceta yg mahal... makin lama makin murah kunun... pastu last2 suro masuk ahli... rm638 klu x silap.. dah byr rm100 klu x dtg trus ok x? mls la nk pegi lg... takutttt...

    ReplyDelete
  27. Pernah p LWM, Mayfair n buzzybody..tiga2 dpt free treatment kononnya..pastu dkt sana suh bayar plak..siap promosi itu ini.. Boleh byr deposit bagai..tp xambil pon, wat donno ja..serius ckp, treatment dorg lebih kurg sama ja..wat hbs duit ja klu ambil.

    ReplyDelete
  28. Thank you for sharing.. i pon ade dpt call bru2 ni from same place and same slimming services. Offer mmg hantu habis because its for my birthday gift.. thats wht they said. I realize tht the number a bit different from the first tht they call. Ill be more careful thanks to this post. ��

    ReplyDelete
  29. . LWM bru jer pas call . Dia ckp dpat free sesi lhaa apa bagai . Dia suh dtg ari rabu nih . Bila baca kat sini . Rasa mcm takot plak na caye . Buat nyaa kena tipu . Sesiaaa jer ..

    ReplyDelete
  30. Hhhaha... sy pon pernah di call... sy dh janji kata nak dtg... sampai sekarang sy buat dekk je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak.time dye kol tu ade dye mntk no ic x utk book sesi tu?

      Delete
  31. Saya dah pergi first trial. memang macam memaksa. rasanya 2nd punya sesi free tu tak nak gi lah. kang tak keluar bilik selagi tak bayar. tapi ari tu dia ada amek ic dan suruh sign. ada kesan tak? ke kena saman pulak sebab langgar perjanjian.

    ReplyDelete
  32. Akak. Semalam saya saje join contest LWM. Sbb tgok kat wanita hari ini. Rawatan percuma yg bernilai rm500 and semalam LWM call. Suh dtg ahad ni. Ermm mcm mana ye kak? Takut pulak nak pegi lepas baca komen2 ni.

    ReplyDelete
  33. Syukur terbaca artikel ni .. Dpt msj td dpt free trail konon .. Bila bca artikel bru thu free bercas pula.. Mcm2 org skg ni ..

    ReplyDelete
  34. Hari tu saya ade mesej LV JARAK NAMA PENUH HANTAR KE BLA BLA BLA..n then dye kol utk 2 sesi rawatan dan 1 penjagaan percuma berharga 28 hengettt..
    Boleh pcya ke nii...plisssss nak jawapan?????

    ReplyDelete
  35. boleh report pergi kpdn tak kalau macam ni punya kes.sebab I ada pergi and dia paksa suruh bayar kalau x bayar macam dia tak bagi I keluar dari situ..soo this issue I can bring to KPDN x??

    ReplyDelete

  36. Nak berat badan turun kena kawal makan la takde option lain yang lebih sihat & selamat & natural.

    Boleh try baca kat Sado Street pasal cara nak makan untuk kurus.

    Ramai org sebenarnya makan terlebih tapi diorg fikir cara diorg makan tu normal.

    ReplyDelete
  37. Assalamualaikum sorry boleh tak sesiape terang kalau tahulah.. Saya dapat diskaun rm 20 untuk 2 treatment lepastu bila sampai sana dia goreng sampai saya termakan tp saya tak tahu pakage ti sampai rm 583.00 jd saya setuju pastu bila saya dapat tahu saya nak cancel dia tak kasik then saya bayar rm 145.00 je tp saya dah sign borang ape tah Agak Agak kalau saya tak sambung bayar kena saman ke.. Tolong ye saya betul betul nak tahu

    ReplyDelete

Feel free to comment or suggest..TQ :)