Friday, September 27, 2013

Aleesya tunjuk bakat..:)

As salam..

Seperti yang dijanjikan..aku dah cakap dulu nak upload video yang aleesya ngan en hubby aku berlakon utk filem pendek kempen U mobile..mungkin ada yang dah lupa atau yang tak tahu cite..boleh KLIK SINI dulu..baru tahu cite..hihi..

video

Selamat menonton..:)


Separuh Jiwaku Pergi..

As salam..

Sejak semalam en hubby takde kat umah..untuk ntah ke berapa kali dah en hubby di panggil utk outstation..kali ni ke Uum, Sintok, Kedah..untuk ntah ke berapa kali jugak la hati aku tak keruan..resah..risau..sedih..bila en hubby takde..mmg sejak dari dulu setiap kali dia takde mesti aku susah hati..bukan sebab tak percayakan dia..tapi aku memang takleh kalau en hubby takde..huhu..

Mula la rasa cam nangis..hati cepat sensitip betul..tidur malam pon tak lena..mmg takleh tido di buatnya kalau dia takde..tapi makan tetap lalu cam biasa..haha..harap2 en hubby tak terbaca entry merapu aku ni..haha..malu i nanti..hihi..

Tapi mmg aku takleh hidup tanpa dia..rasa macam separuh jiwaku pergi bila dia takde..kehkehkeh..jiwang plak..haha...


Thursday, September 26, 2013

Dah tahap kronik..

As salam..

Korang pernah lalui situasi macam ni tak?

Situasi 1

Masuk bilik tak tahu nak buat apa..sedangkan sebelum tu ade jer tujuan nak buat..pastu terpaksa recall balik apa sebab masuk bilik..kadang2 tu sampai terpaksa keluar bilik dan undur balik ke tempat asal yg kita ingat..pastu sampai sudah duk recall apa tujuan masuk bilik tadi..hihi..

Situasi 2

Terus lupa apa yang dah kita sampaikan kat dia..siap boleh tanya lagi.."saya cakap apa ek tadi? " sedangkan baru jer berborak tak sampai 5 minit..pastu sakit otak duk recall balik apa yang kita baru jer ucapkan..

Situasi 3

Pegi kedai beli menda lain sedangkan sebelum pegi nak beli menda lain..balik umah baru ingat yg sebenarnya pegi kedai nak beli barang yg itu..contoh, nak pegi kedai beli telur..pastu bila sampai kedai terus lupa..nampak tepung gandum pi beli tepung..bila dah balik umah baru teringat sebenarnya kita nak beli tepung..haha,..

Situasi 4

Lupa letak kunci umah or kunci keta kat mana sedangkan baru jer letak terus lupa dah..selalunya jadi bile nak keluar umah..dah amik kunci pastu tertinggal barang...masuk balik dalam umah..amik barang tertinggal..then bila nak kuar lupa dah kunci umah letak mana..haha

Korang pernah tak alami situasi kat atas tu? aku boleh dikatakan selalu jadi camtu..biasanya tang bercakap tu..kalau ngan en hubby selalu kena marah ngan dia sbb aku asyik lupa apa yang aku dah cakap..kroniknya tahap kelupaan aku ni..haisshhh..umo baru masuk 3 series jer ni..tapi tahap lupa mengalahkan orang tua..aku selalu buat alasan sebab aku dah tiga kali bersalin..so, banyak dah urat saraf yang putus..hahahaha..(boleh diterima ke alasan ni..:p)

Kadang2 situasi no 1 pon jadi jgk..terpaksa la pegi balik ke tempat yg kita ingat tu..pastu jenuh pikir apa yg kita nak buat sebenarnya..lagi2 kalau tengah borak ngan en hubby..mmg akan lupa..pastu siap tanya dia "kenapa saya masuk bilik ek?" haha..mana la dia nak tau aku nak buat apa..pastu mula la main teka2..last2 pi buat menda lain dulu..tiba2 jer jerit baru teringat tujuan asal masuk bilik..hahahaha..gila ke ni?

Situasi 3 aku pernah alami jugak..kadang2 pegi sorang2 ke kedai pon aku boleh buat lupa nak beli apa..risau plak takut2 nyanyuk awal plak..huhu..nak kena makan gingko biloba la jawabnya aku ni..huhu..

Situasi 4 tu selalunya en hubby aku yg jadi..last2 aku jadi penyelamatnya..cewaahh..haha..


p/s : bila Allah nak buat kita lupa..dalam sekelip mata dia boleh buat kita lupa..kan? Allahuakbar...

Boleh tercekik mak bapak kalau macam ni..

As salam..

Pagi ni nak mengomel pasal si kecil ammar..budak kecik yang semakin lasak..letih mak bapak kalau bawak keluar jalan2..or makan kat kedai makan..tak reti nak letih sungguh..ade jer akal dia..yang letih mak bapak dia..en hubby pon pening ngan anak no 3 ni..tak macam aleesya ngan ayun dulu..huhu..

Setiap kali pegi kedai makan kan..mesti waiter offer nak amikkan baby chair kan..aku byk kali tolak pelawaan dia utk amikkan sebab aku dah tahu..adik ammar takkan duk diam lam baby chair tu..tak sampai 5 minit duduk mesti dia kembali ke pangkuan aku..haha..

Tengoklah gayanya bila duduk atas baby chair..buat mak bapak dia susah hati jer..nak makan pon tak senang..haha..





p/s : boleh tercekik mak bapak kalau tengah makan ni..haha..



Wednesday, September 25, 2013

Wordless Wednesday #7 Hasil seni Aleesya

As salam

Hasil seni Aleesya
Tak sangka kak leesya pandai kaler..aku tak pernah ajar..:)
abaikan kaler kaki itik yang campo2 tu..haha

Tuesday, September 24, 2013

Ayun Oh Ayun!

As salam..

Ayun sekarang dah pandai susun ayat panjang2..tapi cakap tetap terabo..haha..

Antara perkataan pelik yang dia selalu pakai..

1. Ngantuiikk..- mengantuk
2. Kasuiitt - Kasut
3. Tuwi - TV
4. Nanti jumpa - nanti jumpa lagi
5. Nak ikutt - Nak dukung
6. Bellakk - Berak
7. Santikk - Cantik
8. Suaqq - Seluaqq
9. Demon - Doremon
10. Akem - Angry bird
11. Supaidomen - Spiderman
12. Batomen - Batman
13. Kisiann..- Kesian
14. ada lagi..tapi aku dah lupa..

Suka denga bila ayun bercakap..sebab suara dia lembut dan comel..selalu kena ejek ngan abah dia..hihi..

Sekarang ni pon ayun dah nampak skill mengajar dia..pening mak bapak dia..haha..

Situation 1 - Mee goreng

Mase bukak puasa kat umah MIL..mak mertua aku masakkan mee goreng..ayun ni mmg hantu mee goreng..pantang nampak mee..dia mmg sgt2 suka makan mee goreng..so, ptg tu mak mertua aku bahagi la sorang sikit mee goreng tu..maklum la cucu ramai..haha..dapat la makan sorang sikit..boleh tambah pon sekali jer..tapi itu pon tak cukup lagi bagi ayun...mee goreng dah habis..

Ayun : nak mee 

Aku : Mee dah habis..

Ayun : nak mee..

Aku : dah habis yunn..ayun makan nasi nak?

Ayun : nak mee..

Aku : Dah habis sayang..nanti atuk goreng lain k..

Ayun : nak mee..

Aku : Dah habis..(sambil tunjuk bekas mee goreng tadi..) ayun makan yang lain k..tengok tu..sedap..(sambil tunjuk kuih2 lain..ngan lauk2 lain...)

Ayun : Geleng kepala..nak mee..

Aku : Ok2..nanti atuk masak lain..bagi atuk makan dulu..sian atuk nak bukak pose..sat gi atuk masak lain k..

Ayun : nak mee..

Sampai sudah dia duk mintak mee goreng tu..hahahaha...

Situation 2 - Parking Lot

En hubby aku pegi amik keta dulu kat parking..aku jalan kemudian ngan anak2..elok sampai kat tempat parking keta..keta dah terkeluar sikit dari petak parking..abah dia dah undur siap2..

Ayun : tamau2..sambil nangis2..

Aku : Jom laa naik..

Ayun : Abah pusing dulu..(dia nak abah dia masuk balik lam petak parking..dia nak naik keta pastu baru boleh keluar dari petak parking tu..)

Aku : Allaaa..jom la naik..abah nak cepat tu...

Ayun : tamau2!! pusing balikk..nangis2 dah..(sambil tunjuk isyarat suh undur balik..)

Aku : oklah2..Sayang kena masuk balik..dia nak masuk dari awal..

Terpaksa la en hubby aku masuk balik dalam petak parking..then baru ayun naik keta..hahahaha..nampak tak di situ dia sedang mengajar mak bapak dia..hoho..

Situation 3 - Bagi salam masuk umah..

Ayun, kak leesya dan abah dia baru balik..aku dalam umah..Ayun ngan leesya suka berebut nak bagi salam..kalau aku bukak pintu lepas leesya bagi salam mesti ayun nangis2..tak aci katanya sbb bukan dia yang bagi salam..sampai sudah nangis nak suh tutup pintu balik..dia nak aku bukak pintu lepas dia yang bagi salam..so, terpaksa la kami berlakon balik konon2 dia yang bagi salam..tutup pintu balik..tunggu ayun bagi salam..jawab salam baru boleh bukak pintu..

Ayun bagi salam : Assalalekom..(bagi salam pon tak betuii..selalu kakak dia marah kat dia..haha)

Sampai macam tu kami kena berlakon..

Pastu bila dah masuk umah tak boleh bukak lampu lagi selagi semua orang tak masuk..kalau balik malam la..kalau kita bukak lampu awal2..bising la dia suruh tutup lampu..biar semua orang ade baru boleh bukak lampu..kadang2 marah jugak aku ngan dia..ntah ikut perangai sape la macam tu..haha..

Kadang2 aku buat tak tahu jugak ngan perangai ayun ni..malas nak layan..mmg sampai sudah dia akan nangis..bila dia kata yang itu..yang itu jugak la..kadang2 abah dia pakai trick jugak..letih betul ngan ayun ni..ade sape2 boleh suggest tak cemane nak handle si comel ayun ni...



marah betul!

As salam..

Semenjak dua menjak ni aku punya blogspot ade problem..takleh nak save dan publish entry..duk taip panjang2..sekali takleh publish pon..menyakitkan hati betul..ape masalah dia tak tahu la..lupa plak nak print screen problem tu..last2 aku tutup jer blogspot..tak update blog langsung walaupon banyak jer idea nak membebel..huhu..

Hari ni dia ok plak..ntah ape penyakit kena kat blogspot ni aku tak tahu la..bukan reti sgt bab2 ni...yang aku tahu update entry jer..haha..malas nak godek2..lagi pon mase terhad..bukan boleh hadap lama2 google crome ni..nanti bos ursha dari jauh..hahaha..

Oklah..nanti cite lain..nak sambung keje kejap..pastu kita update cite terbaru..hikhik..

Friday, September 20, 2013

Bila namanya rezeki..terima kasih..

As salam..

Hari ni pagi2 lagi orang dah panggil ke loker dia..ade kawan aku baru balik dari Sabah..nak bagi souvenir katanya..ini dia souvenir dari Sabah..mutiara sabah yang cantik!!


Lagi satu souvenir dari Melaka..key chain kebaya comel!!

tambah collection key chain!!

p/s : terima kasih kawan di atas pemberian...orang yang memberi tiada blog..so tiada nama yang ditulis..haha..


Thursday, September 19, 2013

Alhamdulillah..

As salam...

Selalu kita denga 

"Mujur ada si pulan bin si pulan yang datang..kalau tak..."

"Mujur la ko datang time ni.."

"Mujur la ada orang lalu time ni.."

"Mujur aku takde time tu.."

Ramai di kalangan kita yang selalu menggunakan perkataan "mujur" tu..selalunya bila mengalami kecelakaan..then, tiba2 secara kebetulan ada orang yang memberi bantuan..sebenarnya bukan "Mujur" yang patut kita ucapkan tapi "Alhamdulillah"..kerana..

Allah yang menggerakkan hati si pulan bin si pulan tu datang..

Allah yang menggerakkan hati kawan ko tu utk datang..

Allah yang menggerakkan hati orang tu utk lalu kat situ time tu..

Allah yang menggerakkan hati kita utk tiada di situ ketika itu..

Apapon yang berlaku sebenarnya Allah yang telah tetapkan..semuanya adalah SUNNATULLAH..

p/s : peringatan utk diri sendiri..Alhamdulillah atas apa yang telah berlaku ke atas diriku dan nikmat yang diberikan olehNya..




Segmen 1st Mama

As salam..

Rasanya belum terlambat nak join segmen yang mama anjurkan..tiba2 mood rajin plak nak join segmen..selagi tak habis tarikh kan..katanya 15 org pemenang akan dipilih..so, try jela kan..mane nak tahu dpt hadiah dari mama nanti..hihi..


Nak Join? KLIK pada gambar..:)

Wednesday, September 18, 2013

Semangat Malaysia..

As salam...

Bila dah banyak sangat bendera Malaysia kat umah..ni la jadinya...

Balut meja makan..
Bertungkus lumus jugak aku membalut meja ni ngan bendera Malaysia..pastu balut plak ngan plastik transparent...ni sume idea en hubby..bersungguh dia nak letak bendera alas meja ni..haha..

Langsir kat dapo
Ni plak keje en hubby..bersungguh jugak dia letak bendera Malaysia buat langsir kat dapo..aku complain aritu sebab bila tgh hari kat situ panas..jadi silau..susah nak buat keje kat dapo..bendera banyak sgt katanya..guna jela buat langsir..cantik pon cantik kan..tak kisahla..janji tutup cahaya..tak silau sgt..hihi..tq hubby~
Langsir kat bilik
Ini plak keje en hubby jugak..tapi yang ni aku tak complain apa..dia yang bersungguh letak..waktu mana dia letak aku dah lupa..tapi yang pasti dah ade siap waktu aku balik keje..setiap bilik dia letak plak tu..haha..

Cover bonet keta
Yang ni pon keje en hubby jugak..dia ade cakap mase lepas pelancaran kibar jalur gemilang tu nak letak bendera kat keta..aku bagi idea letak kat tingkap keta jer..tingkap belakang..so tak panas sgt bila anak2 nak tido belakang..sekali tgk2 dah letak elok kat depan bonet keta..ikut suka la nak letak mana..janji elok..aku mmg tak kisah pon..ramai jer yang perli2 semangat Malaysia..hihi..tak salah pon kan..

p/s : Agak2 boleh masuk bertanding utk keceriaan kemerdekaan tak? haha..


Tuesday, September 17, 2013

Gangguan tidur..haha..~

As salam..

Tengah syok baring kan..tiba2 ADUHH!!! ibu jari kaki terasa sakit..jangan terkejut sebab adik ammar punya keje la tu..sekarang ni dia mmg sgt suka menggigit..ibu jari kaki aku ni dah bape kali kena gigit ngan dia..lepas gigit pastu dia boleh gelak2..bertuah betul la si kecil ni..nak marah pon tak jadi bila tgk muka comel dia tu..haha..

Sanggup ke nak marah ngan budak mata besar ni..haha..
Kalau rasa tido tamau letak alarm pon takpe..adik ammar boleh jadi alarm..haha..sebab confirm korang akan bangun tido kalau dia gigit ibu jari kaki..bukan takat aku yg selalu kena..en hubby pon mmg selalu kena..tengah syok tido tu mmg boleh terjaga la bila kena gigit ngan dia..hahaha..dia pantang tgk orang tido..suka kacau..kak leesya..abg ayun mmg selalu kena dah ngan dia..kena gigit..kena pijak..menda tu adalah biasa...hahaha..lahai anak...

Gigi dia skang dah makin byk..4 kat atas..2 kat bawah..tapi ade 4 kat atas tu macam ada 10 gigi kat atas..sebab gigi dia besar..kuat plak tu..aduuhhh...mmg sakit betul kalau kena gigit ngan dia..tak amik lagi gambar gigi dia skang..nanti upload lain..hihi..

kacau abg tido
kena marah dah ngan abg..hihi..


T-SHIRT I ❤ BLOGGING GIVEAWAY

As salam..



Klik Banner
Bermula 16 September - 23 September 2013



p/s : T shirt tu cantik..harap2 dapat la satu..hehe..


Wayang bersama anak2..

As salam..

Hari ni tak tahu nak update apa..lam kepala byk sgt planning duk pikir sampai takleh pikir dah..haha..layan gambar anak2 je la hari ni..gamba mase pegi tgk wayang cite Despicable Me 2 dua bulan lepas..tgk wayang larut malam..kul 11.30 malam..haha..kami amik couple seat..duk belakang sekali berlima ngan anak2..seb baik seat sebelah kosong..so, bahagi dua..aku duk ngan adik ammar dan ayun..en hubby duk ngan aleesya..kejap2 tukar..hubby amik adik ammar..sebab adik ammar sangatla tak duk diam lam panggung wayang..last2 aku amik dukung dia..sakit tangan sebelah duk dukung dia sampai habis cite..haha..mmg serik dah nak bawak adik ammar masuk panggung..urghh...

Muka budak yang masih tak mengantuk lepas tgk wayang..
p/s : Aleesya gelak tak benti tgk cite ni..last2 kami beli CD tgk kat umah plak..haha..

Thursday, September 12, 2013

Syed nasi kukus ayam berempah..!

As salam..

Aku merupakan peminat setia pada Syed nasi kukus ayam berempah..ini pon sebab en hubby yang ajar makan..start makan mase bulan pose lepas la..hihi..

Yang paling aku seronok bila nak pegi makan kat tempat tu mesti hubby nyanyi lagu dia mase diaorg bukak gerai kat pasar ramadhan.." Syed nasi kukus ayam berempah...syed nasi kukus ayam berempah.." duk ulang nyanyi yang tu la..pada sape2 yg pernah mengunjung pasar ramadhan kat Taman Kerian, Parit Buntar mesti tahu lagu tu..haha..

Lepas bulan pose aritu diaorg bukak kedai kat sebelah ngan kedai rakyat 1 malaysia kat Taman Damai, Parit Buntar..ntah ke berapa kali dah aku duk pi makan ngan en hubby...kadang2 berdua jer..kadang2 ngan anak2..memang sedap nasi dia..ayam berempah dia pon mmg cukup rasa..sedap! amirul pon kalau pegi makan mesti makan ayam saje..hihi..hubby plak mesti nasi lebih..haha..

Last week ade kawan hubby dari Alor Star datang..kitaorg ajak dia makan kat Syed nasi kukus tu..pastu ajak sorang lagi member kat tempat keje dia..boleh plak pakcik tu kata dia buh ganja lam nasik..haha..

Hubby : Jom la Bang Zul...kita pi makan kat Syed nasi kukus..
Bang Zul : Syed nasi kukus tang mana? sedap ka??
Hubby : Sedappp...bini saya dah bape kali makan situ..gila makan nasi kukus dia..
Bang Zul : Ishk..hang ni..ntah2 dia buh ganja lam nasik..
Hubby : Ok la makan ganja kenyang..dari duk hisap ganja tak kenyang2..haha..
Bang Zul : Hang ni mmg nak kena luku..hahaha..

Apa2 jela Bang Zul..janji kami dapat makan nasi kukus Syed tu..haha..

Syed nasi kukus


Wednesday, September 11, 2013

"Kilang kicap guna botol arak?"

As salam..

Hari ni pagi2 lagi tergerak hati nak membaca online news..so, aku pon bukak la Metro Online..myMetro punya website..pastu ternampak satu title yg menarik perhatian aku.." Kilang kicap botol arak"
Cepat2 aku klik kat situ..rupa2nya ada satu company pengeluar kicap ni dia guna botol arak yang di kitar semula utk isi kicap dan di pasarkan pada pengguna..

Kicap yang telah dirampas - myMetro
Err..bila tgk gamba kicap yang telah diblurkan nampak macam familiar kicap tu..macam famous jugakla brandnya..tapi aku tak sure brand apa..nape dia tak bagi clear jer gambar kicap tu ek..dah la tak bagitau jenama apa..at least bagitau la company apa yang duk buat keje tak senonoh ni..(ni yang aku geram ngan syarikat penyiaran dan surat khabar..cakap jela company apa..brand apa..senang la kita sbgi pengguna ni nak berwaspada..tul tak??)

Katanya botol2 arak tu diimport dari Thailand dan dibawa masuk ke Malaysia..dan botol tu cuma di basuh macam tu jer dgn keadaan kilang yang kotor..pastu pekerja secara manual tuang kicap ke dalam botol tanpa menitikberatkan soal kebersihan..buat packaging letak brand dia pastu jual kat kita..hohohoho...menakutkan betul..ntah2 bersih ke tidak dia basuh botol tu pon kita tak tahu...isi kandungan kicap pon kita tak tahu bersih ke tidak..

Menurut berita tu..company ni beroperasi di Cheras..lebih 2,000 kicap yg dirampas, 20k botol kosong dan dan mesin pemproses yang dianggarkan bernilai rm150k yang telah dirampas oleh PDDNKK..2,000 kicap yang telah siap packaging dirampas di situ..bagaimana plak ngan kicap yg telah dipasarkan? Takkan diaorg tak amik tindakan apa2? ntah2 dah beratus ribu botol kicap yang telahpon dijual kita tak tahu..huhu..

Ya Allah..mintak2 dijauhkan dari membeli makanan2 syubhah ni..duk Malaysia pon jangan ingat semua barang makanan adalah halal..berhati2 yer kawan2..

p/s : Seb baik aku pengguna tegar kicap cap kipas udang..:)

berita lanjut DI SINI

Tuesday, September 10, 2013

Sekali sekala manjakan kulit muka..

As salam...

Bila dah makin berusia ni kena la sekali sekala rajin manjakan kulit muka kan..macam aku ni haa..haha..maklumlah dah masuk 3 series ni..nak kena jaga mane2 yang tak elok..sejak pindah ni belum buat lagi massage utk kulit muka..bukan badan jer kena urut tau..muka pon nak kena urut jugak..bagi hilang segala stress yg melanda..hikhik..

Aku selalunya akan massage muka sebulan sekali..tu pon kalau rajin..kadang2 3 bulan sekali baru ingat nak massage..selalunya aku sapu cream massage Artistry sepupu aku punya..tapi lately jarang dah ke rumah dia..takleh nak paww la..haha..tapi takde cream tu pon boleh buat massage jugak..lagipon kulit aku berminyak..takde cream pon boleh pakai minyak di kulit..haha..

Aku suka bila lepas massage muka sebab lepas massage jer rase lega..muka terasa segar..hilang segala stress..nak senyum pon tak terasa kelat..hahaha..sebenarnya aku belajar massage muka ni dari mekap artis Kak Rukayah..dah 6 kali aku join bengkel kesihatan dan kecantikan kulit yang di anjurkan oleh dia..setiap kali kelas mesti dapat ilmu baru..dah la murah jer yuran kelas dia..dan dia pon tak pernah lokek ilmu..tu yg seronok..!!

Ok, kali ni nak share cara2 nak massage yg aku belajar dari dia..

1. Leher - teknik Effleurage (belai-belai manja) -rujuk gambar kat bawah
teknik Effleurage pada leher -google source











2. Dagu - teknik Tapotement (tepuk-tepuk manja)
    Sorry takde gambar..tepuk-tepuk dagu bawak mai ke depan dan ke atas..

Untuk teknik point - (Gambar 2) - Google source
3. Dagu ke tulang rahang pipi - teknik Point (pusing dan tekan)
 rujuk gambar 2..pusing sambil kira dari 1-8..pastu          tekan..ulang step tu sampaila ke tulang rahang pipi..

4. Hujung mulut ke tengah telinga - teknik Point
rujuk gambar 2 jugak..ulang step macam step 3 jugak..

5. Tepi hidung ke hujung mata - teknik Point
rujuk gambar 2 lagik..ulang step macam step 3 jugak..








6. Mulut (keliling) - teknik Point
    Sorry takde gambar..tapi boleh ikut step no 3..nak start pusing tekan tu dari bawah ke atas tau..

7. Mulut lagi - teknik Effleurage
    rujuk gambar kt bawah
teknik Effleurage utk mulut - Google source














8. Bibir plak - teknik Tapotement 
    Sorry takde gambar jugak..boleh tepuk2 manja sambil tarik hujung bibir naik ke atas..

9. Pipi - teknik Tapotement 
    Sorry takde gamba jugak..boleh tepuk2 manja sambil tarik bawah pipi naik ke atas..

10. Hidung - teknik Pettrisage (tekan sambil kira dari 1-8 pastu lepas)
    rujuk gambar kat bawah..tekan point sama ngan jari telunjuk lam gamba tu duk tekan..tekan kedua2 belah     point..errr..faham ke tak ek? haha..    
Point utk tekan bahagian hidung - Google source














11. Mata (keliling) - teknik Effleurage + Pettrisage
    Rujuk gambar 2..pusing dan tekan ikut arah anak panah tu..

12. Kening - teknik Effleurage
   Sorry takde gambar..tarik kening naik atas

13. Dahi - teknik Zigzag
    Rujuk gambar 2 jugak..kat dahi tarik atas bawah..pelan2 tau..

14. Seluruh muka - teknik Tapotement
    Takde gambar la..tepuk2 manja seluruh muka bagi fresh..:)

* Setiap teknik kena ulang 3x tau!

Face massage ni bukan saje boleh hilangkan stress..ia juga boleh aktifkan sel-sel kulit muka kita..boleh naikkan seri wajah kita..dan boleh naikkan mulut terjuih dan tulang pipi kita..kalau tak percaya cuba buat face massage sebelah muka jer selama 30 minit..lepas tu tgk cermin..boleh nampak sebelah pipi dah naik sebelah pipi lagik menurun..haha..cubalah!

Ia bagus utk sape2 yang dah berusia utk jaga tulang pipi..bagus utk sape2 yang berkulit kering sebab bila massage guna cream massage kan..cream massage tu akan buatkan kulit kita sedikit lembap...tapi kalau kulit dah sedia berminyak akan aktifkan lagi sel kulit yg sedia berminyak..pastu boleh buatkan anda berjerawat..haha..so, pada sape2 yang kulit berminyak boleh massage sebelum guna scrub utk muka sebab nanti mase scrub minyak2 yang terlebih tu ia akan buang..ataupon tayah pakai cream massage langsung..utk yg berkulit kering boleh massage selepas guna scrub dan digalakkan pakai cream massage..:)

Haaa...ape lagi..cubalah buat..ahaks!

P/s : kalau korang perasan..banyak kena massage bahagian mulut..Kak Rukayah kata sebab kita banyak bercakap..haha..


Monday, September 9, 2013

Gara-gara nak jadi tukang..

As salam..

Cerita pasal umah baru...Gara-gara nak tebuk lubang nak letak penyidai baju..en hubby aku tertebuk paip air kat dalam dinding..hahahaha...tak pasal2 kena ganti paip lain..dah la paip utama pulak tu yang bocor..kalau tutup yang tu mmg air tak masuk tangki la..memandai nak jadi tukang umah kan..ni la jadinya..dari boleh sidai baju terus takleh sidai dah..hahahaha..lawak tul..

Hari ni baru diaorg datang repair paip tu..harap2 siap la hari ni jugak..dan harap2 hari ni jugak settle masalah saluran tersumbat..haiii..macam2 lagi nak kena repair umah tu..sabo jela..terpaksa kami tolak deposit umah..sabar mama kaori sabar..SABAR ITU SEPARUH DARI IMAN...:)

p/s : entry pendek jer hari ni..nak kena settle dua dokumen translation..arghh...

Friday, September 6, 2013

Jamuan raya lagik?

As salam..

Kali ni cerita raya..tak basi lagi kan kalau aku nak bercerita pasal jamuan raya...hikhikhik..

Last 2 weeks my MIL and SIL buat jamuan raya utk anak2 didik Al-Baghdadi..sebenarnya my MIL bukak kelas pengajian Al-Baghdadi setahun yang lepas..so, jamuan kali ni utk meraikan anak2 didik mereka la..kami cuma datang memeriahkan majlis..lagipon kak leesya memang ikut kelas pengajian Al-Baghdadi di 
situ..

Jamuan raya tu di adakan pada 17hb Ogos yg lepas di Al-Baghdadi Learning Center Kulim Kelang Lama..(ALC Kelang Lama)..majlis tu bermula dari pukul 10 sampai tgh hari..tak ramai yg dijemput..cuma anak2 didik Al-Baghdadi ngan family terdekat sekitar Kulim jer..makanan pon buat serba sikit jer..nak jamu budak2 jer pon..hehe..
Antara tetamu yg hadir..
Kanak-kanak
Cucu lelaki atuk bibah
adik ammar berjubah

Yeyyy...seronok la tu!!
Selesai jamuan raya..kami sambut birthday anak sedara plak..anak kakak ipar aku yg bongsu..adik aman..dah masuk 2 tahun umurnya..happy birthday adik aman!!

birthday cake - angry bird!!
Selesai potong kek dan kemas2 tempat..kami terus bertolak ke Taiping utk kenduri kawen kawan tempat keje aku..antara kawan yg agak rapat jugak ngan aku..sampai Taiping dah kul 3 lebih..cari2 umah dekat sejam jugak..kad kawen dia tak bawak..so, google je la..cari punya cari..akhirnya jumpa jugak..kami antara tetamu yg terakhir sampai..catering dah siap2 kemas barang nak angkut..haha..sampai jer terus cari Misah..kasi hadiah salam peluk cium dulu baru makan..then, sambung amik gamba plak ngan pengantin..:)

tak sangka kaler baju sama tema ngan pengantin..:)


Program Merdeka Raya!!

As salam..

Kita abaikan sekejap cite umah baru..ni flashback utk last week..hari merdeka raya..hehe..en hubby memang sangat sibuk dua hari sebelum merdeka, hari 31 Ogos tu..pastu sehari selepas merdeka..aku pon tumpang sibuk sekali ngan dia...bukan buat2 menyibuk tapi mmg kena bantu dia betul sebab bos dia telah agihkan tugas utk dia uruskan pasal hadiah dan cenderamata utk program hari kemerdekaan..en hubby plak bukan reti bab2 hadiah..so, dia mintak tlg aku..lagipon kat opis dia ade 4 orang jer..lagi 2 orang lelaki ajk bawah dia bahagian hadiah pon lelaki jugak..So, aku kena mainkan peranan utk atur semua hadiah..cari hadiah yang paling sesuai utk aktiviti diaorg mase program merdeka tu..

Balik keje 27hb Ogos tu kami keluar cari hadiah..dapat hadiah murah2 tetapi menarik..seronok bos dia sbb lebih rendah dari bajet yg dia bagi..hubby pon puji aku jgk..pandai cari hadiah..hihihi...kembang semangkuk...ptuihh..haha..balik cari hadiah..malam tu jugak kami balut..balut punya balut sampai kul 12 malam..hubby seronok la sebab boleh claim OT..aku claim OT kat en hubby la..haha..

Balik umah anak2 plak tamau tido lagi..sampai kul 3 pagi diaorg duk main..ngan aku dah mamai2 tak tahan ngantuk tunggu diaorg..last2 pagi esoknya terbgn lambat..langsung tak sedar bunyi alarm..haha..terpaksa amik cuti hari tu sebab hubby mintak tolong bungkus hadiah yang berbaki..bayangkanlah hadiah byk2 aku sorang je yg duk bungkus..lagi 2 org ajk diaorg tolong2 mcm tu jer..biasa la lelaki balut hadiah..faham2 jela..haha..

Hari tu jugak kami settle bab hadiah..siap susun cantik2 lagi atas meja..bos dia tgk pon senyum meleret..puas hati ngan keje anak buah..hikhikhik..aku siap buat lawak lagi kat hubby.."biar saya la plak keje penerangan..haha"
Antara hadiah yang dah settle..
Malam tu jugak lepas settle balut hadiah kami terus bertolak ke Alor Star sebab hubby kena ceramah kemerdekaan kat budak2 sekolah menengah Simpang Kuala..kebetulan aku mmg dah apply cuti dua hari utk 29hb dan 30hb..saje malas pi keje..lagipon nak settle bab umah sikit2..hehe..sampai Alor Star dah lambat..lam kul 1 pagi tak silap aku..kami check in hotel..pastu en hubby terus tak tido siapkan presentation utk esok..sian dia..letih drive tak habis lagi kena sambung buat keje lagi..ngan aku sekali takleh tido sebab anak2 terjaga..main la diaorg lam bilik hotel tu tunggang langgang..lam kul 5 pagi baru diaorg tido..dasyat betul..haha..

En hubby tido lebih kurang sejam jer..kul 5 pagi sampai kul 6 pagi..aku kejutkan dia awal sebab program ceramah tu awal pagi kat sekolah..kul 7.30 pagi nak kena ada sana dah..lepas kejutkan dia aku pon sambung tido join anak2..sedar2 jer en hubby dah balik..tgk2 jam dah kul 10 pagi..hahahaha...lamanya tido!! 

Panjangnya mukadimah utk program merdeka raya..haha..hari 31hb Ogos tu aku ikut hubby pegi program merdeka raya dia kat Kg.Relau..malam sebelum tu tgk pertunjukan bunga api kul 12 pagi..esok plak join program merdeka raya..aleesya ngan ayun seronok ke main sebab ramai budak2..diaorg masuk pertandingan mewarna utk kanak2 umo 6thn - 4 thn..aleesya nak masuk pakaian beragam tapi tak sempat nak mekap cantik2..ramai jer budak2 pakai baju guna bendera malaysia..cantik2 pulak tu..(terlupa nak amik gamba..sibuk ngan anak2..)

kak leesya gigih mengaler..
dah siap...yeyyy!!
ayun pening tak tahu nak pilih kaler ape..haha..
Kak leesya tak menang pon pertandingan mewarna..takpelah...janji anak2 seronok..mak pon tumpang seronok sama..sebenarnya tema hari tu "back to 1957"..so, diaorg akan bagi hadiah misteri pada sape2 yang pakai pakaian ala2 50~60an gitu..aku pakai kebaya moden..mmg confirm tak dpt la..haha..

Gaya pop yeyeh ayun..:)
p/s : gambar hubby gaya "samseng kampung dusun" ada..tapi tamau upload..nanti balik bising plak dia..haha..gamba aku? tayah la..tak lawa pon..haha..

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE-56


Thursday, September 5, 2013

Our new house..:)

As salam..

Fuuhh...fuuhhh...tiup habuk2 kat kibod laptop..lama betul tak bukak laptop..haha..mcm poyo jerk..setelah seminggu bercuti..hari ni baru masuk keje balik..hari ni jugak baru boleh nak update blog bagai..kalau kat umah sori la..sbb internet tadak..haha..

Lama menyepi bukan merajuk..lama menyepi bukan menyombong..lama menyepi bukan takde idea..tapi lama menyepi sebab sibuk uruskan urusan pindah memindah..haha..mcm ape je ayat..ape aku merapu ntah ni...lam kepala ingat nak balik umah jer..sebab duk terbayang lagi barang2 yg bersepah tak tersusun..pindah pon di saat2 akhir dah..

Kalau korang perasan aku ade pernah post entry yang aku sedih dua bulan yang lepas..yer..sedih sebab kami kena keluar dari umah sewa sekarang yg kami baru jer duduk selama 3 bulan..kami dah repair banyak kat umah tu..tiba2 tuan umah call suh keluar dgn alasan anaknya nak duduk situ plak..kami diberi masa sehingga lepas raya..agak kecewa jgk aku pada awalnya..tapi bersabar jer sebab tahu Allah akan bagi yang lebih baik dari tu..

So, mase puasa aritu mmg gigih jgk kami mencari umah sewa dalam taman yg sama..sbb taman tu mmg dah dkt sgt ngan sekolah aleesya tahun depan..dkt sgt dah ngan pengasuh diaorg skang..so, kalau boleh aku mmg tanak pindah keluar dari taman tu..masalah plak taman kat situ tak sampai 100 biji umah yg ada..kesian hubby asyik dikejan suh cari umah sewa area situ jugak..gomen ne hubby..:(

Tapi..Alhamdulillah..hubby dpt jugak umah sewa area taman tu jugak..harga sewa up sikit dari yg sebelumnya..tapi takpelah..janji dalam taman tu jgk..huhu..pastu nak dijadikan cerita plak..hari ape aku tak ingat..time kami balik keje..ade jiran tegur..dia bagitau ade umah nak sewa kat lorong sebelah..kami cpt2 pegi then terus call tuan umah..tanya punya tanya..kami dpt ngan harga sewa yg lebih rendah..so, kami terus booking umah tu tanpa tgk masuk dalam umah tu sebab tuan umah tu ade di Sabah..keje kat sana..hahahaha..tapi seb baik mak mertua dia duk kat Parit Buntar..dekat ngan kami..

Bincang2 ngan hubby..last2 kami decide nak amik umah yg lorong sblh tu..keadaan umah kami tawakal jer..haha..cuti hujung minggu tu kami langsung tak pegi open house..kebetulan hubby plak ade program ptg tu..kami ke rumah mak mertua tuan umah tu amik kunci..untuk tgk keadaan umah..masuk2 jer lam umah..bukak pintu..mak kaaauuuu!!! byknya semutt!!! dia buat sarang lam umah tu dah..penuh kat depan pintu..penuh kat sliding door..hoho..mengucap panjang jgk aku dibuatnya..tapi takpelah sebab duit deposit umah dah bayar..redha jela..dapat umah lam taman tu pon dah kira bersyukur..:)

So, start dari minggu tu kami sibuk mengemas barang..pindah barang sikit2..tambah plak hubby sibuk ngan program merdeka raya dia tu..sabar jela aku angkut barang sorang2..huhu..nak tunggu pindah semua kena ade hubby aku sekali nak angkut barang2 besar..start 27hb Ogos sampai 1hb Sept en hubby aku tu sibuk kalahkan YB..haha..dia free pon 2hb Sept tu jer..dan aku pon kebetulan cuti 2hb Sept tempoh hari..kami complete pindah barang aritu jugak..sampai sakit2 habis badan dek angkut barang berat..satu hari aku cuti..satu hari plak dapat mc..haha..

Haa..pasal semut tu kan..aku spray ngan penyembur lipas@semut..spray tu tahan sampai 15 hari kat situ selagi tak kena air..pastu aku letak umpan semut kat tempat semut byk2 tu..esok tu aku ulang pegi tgk umah baru tu..Yes!! semut2 sume dah mampus..haha..settle satu masalah..

settle masalah!!
Tapi tak settle2 lagi bab mengemas..tahu2 jela bila ada anak ni..kita mengemas dia menyepah..haha..sabor jela..
salah satu area yg masih bersepah..

p/s : terima kasih sbb baca sampai habis..hihi..



Tuesday, September 3, 2013

Lamanya....

As salam...

Aduh...lamanya x mengupdate blog..sori yer kwn2 blogger..last week mmg sgt2 busy..hari ni pon x settle lagi..dh bp hari cuti aku ni..seb baik bos tak kata apa...

Nape busy? Nantila aku citer satu2..byk keje lg nk kena buat..nanti aku update yer..sorry kawan2..beransur dulu..babai..