Tuesday, October 21, 2014

Resepi aiskrim homemade yg mudah..

Assalam...

Sepatutnya entry ni post last week lagi..tapi disebabkan terlupa..terbenam camtu jer entri..haha..

Last week buat projek aiskrim homemade bersama anak2 jantan di rumah..anak pompuan kakak Leesya sekolah pagi tu....sebenarnya dah lama en hubby share resepi buat aiskrim ni kt facebook utk aku buat..tapi x terbuat..pastu nk cari blk post yg dia share tu hilang dah..pegi mana tatau..last2 terbaca entry lieyalatif itu ari yang dia buat aiskrim bersama anak2..terus aku bookmark entry tu..haha..dah alang2 dia share resepi..tengok resepi dia jela..rasanya sama cam resepi yg en hubby jumpa dulu ni..

So, lepas blk beli susu pekat terus buat..cara yg mudah sgt..guna blender jer..

Bahan asas utk buat aiskrim..
1. Satu tin susu cair / susu full cream 400ml / kalau nk yg lg sihat guna susu low fat..haha..
2. 6 sudu besar susu pekat - yang ni boleh adjust ikut kesukaan..kalau suka manis buh byk..kalau x suka manis buh sikit..
3. Satu sudu besar ovalette
4. Satu biji telur.
5. Satu sudu kecil esen vanila.



Caranya korang blend jer sume bahan2 kat atas tu selama yang boleh..lagi lama lagi bagus..sebab nak bg aiskrim gebu dan lembut..



Ok, kalau korang nk tmbh perasa boleh buh jgk dan blend sekali ngan bahan tadi..perasa strawberry ke..mango ke..ikut kesukaan la..aku buat aiskrim vanila jer dan buh kepingan biskut oreo..



Dapat satu bekas aiskrim jgk..lepas dah tuang masuk lam bekas boleh simpan lam freezer..tunggu beku pastu boleh makan..haa..

Anak bertuah aku si Ayun asyik tanya..'siap dah?'
Lepas 5 minit tanya lagi..'siap dah?'
Punyala tak sabar dia nk mkn..haha..

Bila dah beku terus boleh jamu anak2..ini dia rupanya..



Tengok tangan budak yg tak sabar nk mkn..abis aiskrim dia colek..haha..


Lepas ni xyah beli dah aiskrim..buat sendiri jer kt umah..umah aku ni boleh kata setiap minggu beli aiskrim..bila boleh buat sendiri ni jimat la sikit..kan..

Ok, pada yang baru nak cuba..boleh cuba..!!

posted from Bloggeroid

36 comments:

  1. ermmm...ble2 ank2 suka tu mmg sedap la tu..
    nk try jgk ..tp blom ada msa lak ..huhu

    ReplyDelete
  2. mana nak beli ovalette tuuuu nak buat gak

    ReplyDelete
  3. Letak durian jadi aiskrim durian. Letak strawerry jadi aiskrim strawberry. Masuk dalm mould yg ada pemegang lagilah cepat dan laju anak-anak makan tau.. Jimat pun jimat:)

    ReplyDelete
  4. ovalette tu mana nak cari yer?

    ReplyDelete
  5. Cik Mimie pernah cuba..memang sedap and senang je :)

    ReplyDelete
  6. skrg ni dah ramai yg pandai buat eskream sdr...senang kan hehehe...umi pun tak terkecuali :D...mood makan la kiddos sampai lebam kehkehkeh

    ReplyDelete
  7. sedapnyee.. nak cuba nnt..
    jemput join segmen ni http://sueakgogeous.blogspot.com/2014/10/9-awesome-blogs-of-month.html

    ReplyDelete
  8. wah, menarik gak ni.. senang rupanya wat ais krim. haha.. mekasih kak kongsi resepi. hee

    ReplyDelete
  9. yeayy mari kite bookmark entry ni pulak haha..umah imm pun aiskrim x pnah putus kak..si aichan tu mmg tiap2 hari makan eskem..

    ReplyDelete
  10. mak oiiii trliuq cek.
    Oreo tu kalau ada yang blender mesti best lagi baru mix rasa dia.

    ReplyDelete
  11. dh lama x buat tp x t'buat sbb xda ovelatte :p

    ReplyDelete
  12. memang menarik sangat ni..makan eskrem sampai lebam...mencari kekuatan untuk buat jugak..

    ReplyDelete
  13. saya pun pernah buat,.buat 2 bekas tu habis sehari je..malas dah nak buat..makan aiskrim macam kan nasik..menyampah!

    ReplyDelete
  14. kak baru dok mengintai mesin aiskrim amway...
    laa....guna blender pun boleh ya...
    kena try ni

    ReplyDelete
  15. Waaa.. senang je. Nk cuba buat jgk la. Mesti puas hati leh buat sndiri. Sedap pom sedap..

    ReplyDelete
  16. Terbaik ah resepi ni. Nanti nak try la buat. Ana pun jenis ketagih aiskrim. Lepas makan nasik mesti nak makan aiskrim. Hehe. Thanks share. ^^

    ReplyDelete
  17. dah pnah try mcm2 prisa..hahaha smpai muak..

    ReplyDelete
  18. Asslmkm kak.. Nmpk sedap tu. Gebu je nengoknya. Hbis pntng nk try buat la nti.. Hehe

    ReplyDelete
  19. awak plak buat siap letak dlm bekas aiskrim mmg sebijik mcm aiskirm beli hah heeheheheh...menarik gileeee tgk... lieya pun tgl satu lagi sekali jek leh buat sbb ovelete tgl satu sudu...tu plan nak abiskan tu....ape2 pun sekerim oreo jugak sedap kan....ari tu lieya buat strawberi cmpur milo pun sedap gak tau heheheehe...

    ReplyDelete
  20. aida da lama simpan resepi ais krim.
    tapi x buat buat lagi dek kerana takde blender khas.
    blender cili aje ada hu hu hu...

    ReplyDelete
  21. senang rupanya buat eskrim nie.nak try nanti. mekasih ye share resepinya disini..

    ReplyDelete
  22. wah sedapnya... Ros dok ambil resepi ja, tapi tak cuba lagi aiskrim ni...

    ReplyDelete

Feel free to comment or suggest..TQ :)