Thursday, July 11, 2013

Resepi sambal belacan kegemaran

As salam..

Hari ni saje nak berkongsi resepi sambal belacan kegemaran en.hubby..mentang2 bulan puasa..cepat je share pasal makanan kan..haha..

sambal belacan feberet!!
Aku lebih suka tumbuk sambal belacan ni..ade org dia prefer blender kan..tapi rasa macam tak feel kalau tak tumbuk..mesti nak sambal belacan yang tumbuk jugak..aku dapat resepi ni dari mak sedara aku..dia bukak kedai makan kat alor star dulu..skang kedai tu adik dia dah amik alih..lupa dah ape nama kedai dia..kedai muhibbah kot? kedai mualaf? ntah..lupa dah...tapi yang pasti start ngan huruf M..haha..

Bahan-bahan (untuk 2 orang makan shj tau!!)

1. Cili padi (yg kecik2 tu..) - 5 biji (campur merah ngan hijau)
2. Cili merah besar - 2 biji
3. Belacan - 1 inchi
4. Tomato sedang/kecil - 1 biji
5. Garam - 2 sudu kecil
6. Gula - 3@4 sudu kecil
7. Limau nipis - separuh jer perah..

Cara nak tumbuk..(ade cara jugak nak tumbuk pon..haha)

Mula-mula tumbuk cili padi dulu..pastu baru tumbuk cili merah besar..pastu masukkan garam, gula dan belacan..pastu baru masukkan tomato yang di potong kecil2..bila tomato dah hancur..baru perahkan asam limau..kalau nak sedap lagi boleh tambah buah mempelam..hohoho...memang sangat sedap..en.hubby kita sangat suka cicah ngan ikan goreng kembung kecik2 panas2..mmg marvelous!! ade sume rasa..masin, manis, masam dan pedas..!!

Korang boleh ubah amount bahan2 tu..kalau tak cukup rasa masin boleh tambah garam..dan sbginya..try la..mmg sedap!!

p/s : sambal belacan ni tak sesuai utk mereka yang ade resdung..sebab belacannya sgt byk..hahahaha..nanti korang bersin tak benti..

26 comments:

  1. suka sangat sambal belacan..tapi xsemua tgn buat sedap..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..

      kalau yg saya buat mesti tak berapa pedas sbb hubby tak suke kalau pedas sgt..haha

      Delete
  2. wah.. sedapnya, tapi mama kureng sikit makan sambal belacan ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap2..boleh ganti sos cili jer..sebab saya buat tak berapa pedas..haha..

      Delete
  3. wahhh kesukaan!
    saya le orangnye yg kuat bersin tu tp x geti2 nk berpantang
    pantang jumpe lg ade le hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..

      rupanya ade org yg mcm tu ek..:p

      Delete
  4. Sedapnya...huu..sya mmg suka smbal belacan yg ada bawang ni....nnti leh try ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy tak letak bawang sambal belacan ni..:)

      Delete
  5. saya pun suka tumbuk.
    baru ada feel kan.

    arwah nenek dulu, mesti siap simpan sambal belancan siap-siap dalam tempat frozen. sebab cucu-cucunya fav sambal yg nenek buat.

    p/s mmg tidak pandai buat sambal belacan.
    ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah..mmg ade feel kalu tumbuk..haha..

      mak saya suka jugak letak lam peti ais..buat byk2 letak lam peti ais..tapi mak saya punya version letak cuka..lupa dah resepi..haha..

      Delete
  6. Sambal belacan adalah my favourite. ..harus buat ni....Hihihihi. ...

    ReplyDelete
  7. OK... yg ini totally kita buat sama. Cuma kakak cili padinya lebih banyak lagi sebab kakak suka pedas:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..saya pernah letak lebih tapi en hubby tak suke..dia takleh makan pedas sgt..haha..

      Delete
  8. pergghhhhh!!! sambal belacannn!!mmg trangkat :)))

    ReplyDelete
  9. saya baca entry ni sambil telan air liur duk terbayang ikan kembung goreng cicah sambal belacan.. hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha...jgn sampai batal puasa dah..:)

      Delete
  10. makk aiii sambal belacan tu! kalo pekena sekali kompem bersin2 10 round haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..tu la..sbb tu bagitau siap2 sape yg resdung jgn makan..

      Delete
  11. buh tomato? first time thu..hihi

    ReplyDelete
  12. rindu sambal belacan mak ndak..huhu..

    ReplyDelete
  13. Favourite Aida ni. Tak kisah la sambal belacan jenis macam mana pun. Memang ngap je! Hehe~

    ReplyDelete
  14. main tumbuk baru ada feel..tpi kat uma eca xde lesung..paksa blend....bhn2 semua kena goreng dlu kecuali cili la..baru feel kak....sblm puasa,buat 1bekas...xhbs lagi..adik & mama dtg uma, siap request buat tuk dorg.

    ReplyDelete

Feel free to comment or suggest..TQ :)