Friday, July 12, 2013

Bercinta lepas kawen lagi best.!!

As salam..

Pagi tadi otw ke tempat keje..ade orang tanya aku..

" Mase akak kawen dulu kawan bape lama ngan bg art? "

Hahaha...aku gelak je sebab kami kawan tak lama..kenal bulan Okt 2004..kami kenal pon sebab main game online..haha..alkisahnya kawan aku ni, Rai..dia main game online ngan teman dia (hubby dia sekarang..)
pastu teman dia tu ajak la en.hubby kita main sama..masalahnya game tu kena pairing..so, tak cukup kapel..si Rai ni pon ajak la aku join sekali main game online tu..haha..nama game tu Gunbound..ade avatar yang sgt comel!! haha..

So, bermulala langkah perkenalan..dari main game Gunbound, merebak kepada YM..pastu merebak lagi kepada MSN messenger..pastu merebak lagi kepada Friendster..Myspace...dan last sekali Skype..haha..sori..mase tu takde lagi FB, instagram n so on..haha...memang kami kenal online shj..tak pernah jumpa..sebab duk jauh..mase tu aku belajar di Jepun dan dia keje kat KL..

Kebetulan aku balik mesia cuti sem bulan 2..first time aku jumpa en.hubby kat KLIA..di sangka orgnya tinggi rupanya sederhana jer..(mmg taste aku...haha) tapi mase tu kami cuma kawan..:) 
Lepas jumpa dia kat KLIA..dia balik ke Kedah bercuti then cerita kat mama (MIL) pasal aku..mama cakap.." tayah duk kawan lama2..kawen la terus"

Then, dalam bulan 2 tu jugak dia call cakap nak masuk meminang..terkedu jugak aku dibuatnya..haha..dan mendapat tentangan yang hebat juga dari mak..sebab anak dara dia ni masih lagi belajar..dan takde lam sejarah lagi anak dara dia kawen masa belajar..haha..tapi mama mintak tunang dulu..so, dalam bulan 2 tu jugak kami bertunang..perkenalan yang amat singkat..mase tu mcm cepatnya sume tu berlaku..tiba2 aku dah jadi tunang orang..haha..

Then, aku balik ke Jepun balik utk sambung belajar..mase tu last sem..dah janji nak bertunang sampai 2 tahun..tapi Allah cepatkan jodoh aku ngan en.hubby..bertunang sampai 8 bulan jer..kami terus kawen..mase tu kebetulan aku balik mesia..orang tak cuti tapi aku apply cuti..haha..balik dkt 2 minggu jugak uruskan pasal kawen..kenapa aku kawen cepat?? sebab mama duk tgk en.hubby aku duk keluar ngan pompuan lain..aku tahu pasal tu..sbb katanya diaorg kawan..tapi mama cukup sayang kat menantu dia ni..nak selamatkan hubungan kami..so, mama suh kawen cepat2..takut nanti anak teruna dia jatuh kat tgn org lain..hihi..thanks to mama!

Sebelum ambil keputusan nak kawen tu..berbelah bahagi jugak aku..sbb aku tahu dia ade berkawan ngan orang lain walaupon cuma kawan..tapi kita duk jauh kita tak tahu kan..aku buat solat istikarah smpi 3 kali..mintak petunjuk..betul ke dia tu jodoh aku..then, selepas istikarah 3 kali tu..aku dgn rela hati tiba2 call mama sendiri cakap ngan dia..berbual panjang jugak aku ngan mama..ntah kenapa aku rasa tenang bila bercakap ngan dia..ade satu perasaan yang aku mahu dekat ngan dia..walaupon aku cuma jumpa mama sekali waktu bertunang..tu pon tak borak panjang..

Alhamdulillah..Allah telah permudahkan urusan kawen kami..aku balik mesia cuma buat majlis akad nikah..kenduri arwah sikit panggil saudara terdekat dan jiran2 terdekat..Lepas kawen aku kembali lagi ke Jepun..kali ni last sebab nak konvo dah..kesian kat en.hubby asyik kena tinggal jer..haha..

Kami PJJ (perkahwinan jarak jauh) lebih kurang 4 bulan jugak..kawen bulan Nov 2005, aku balik mesia bulan Feb 2006..so, start Mac 2006 baru kami seperti suami isteri yang biasa..haha..agak kekok pada awalnya sebab kami jarang keluar bersama..aku pon tak kenal lagi perangai dia mcm mane..haha..mmg mencabar!!

Ramai org kata aku gila..sebab aku tak kenal hati budi dia..tapi terima pinangan dia..aku percaya ngan ape yang Allah telah ilhamkan pada aku..Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..sehingga kini kami masih lagi bahagia....insyaAllah..harap jodoh kami kekal hingga ke syurga..ameennn..

p/s : sebenarnya bercinta lepas kawen lagi best!! percayalah..haha..

16 comments:

  1. Indah segalanya utk dikenang. Senyum sendiri dibuatnya kan.. itulah jodoh kalau disertakan dgn iman pasti bahagia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..tu la..selalu cakap kat en hubby nak novelkan kisah kami..tapi malu la plak..hhahaha..

      Delete
  2. setuju dg entri ni.. bercinta lps kawen adalah yg disarankan dlm islam.. mmg indah sgt....

    singgah sini bls kunjungan.. dah follow sini blk. terima ksh sudi singgah blog deqla yg x seberapa tu.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih deqla sudi singgah balik..:)
      nanti datang lagi yer..

      tu la psl..sgt mencabar pon ada..hehe..

      Delete
  3. sweet storii..semoga perkahwinan berkekalan hingga ke akhir hayat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah..ameenn..thanks mendoakan..:)

      Delete
  4. kata orang begitu lah kan.
    bercinta lepas kawin lagi lah indah.
    semua sudah halal.
    ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..sume sudah halal..lagi berkat hubungan..:)

      Delete
  5. hamboi kenangan mengusik jiwakah? hihi
    so sweet..moga berkekalan hingga firdausi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha...tu la..tiba2 plak budak tu tanya..teringat memori lama..haha..

      insyaAllah..doakan kami..:)

      Delete
  6. indahnya kak.. =)
    tak sangka akk belajar smpai ke jepun..

    kenangan lama terusik kembali ye kak..moga kekal bhgia hingga ke alam syurga.. :)

    ReplyDelete
  7. wakaka..best gila zaman kawen kawen dalam ragnarok kan.. lawak pon ada.. tapi tak sangka (eh ke memang dah sangka sangka) kahwin sungguh2..hihi.. jodoh2..

    ReplyDelete
  8. Senyum je Aida baca entri akak ni. Sweet sangat. :') Moga jodoh kalian kekal hingga ke syurga~

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah...yg penting bahagia..:) semoga terus bhagia smpai bila2 ye :))

    ReplyDelete
  10. nanges lak baca entry ne...sobsobsob :(
    moga dipertemukan la org yg sesuai...xkisah la bercinta lepas kahwen :)

    ReplyDelete
  11. Memang betul bcinta lepas kawin indah Sy lepas seminggu bertunang baru jumpa bakal suami Kini kami telah hidup bersama hampir 25 thn

    ReplyDelete

Feel free to comment or suggest..TQ :)