Dari hari tu lagi kata nak share resepi ayam percik kan? haaa..baru hari ni teringat nak share..Sebenarnya resepi ayam percik ni aku dapat dari mak aku..so, kiranya ni ayam percik terengganu la ek..tersangatlah simple..aku ni mmg suka masak yg simple2 jer..haha..
Meh nak share resepi
Ayam percik Terengganu
Bahan-Bahan (untuk perap ayam - 5@6 ketul)
1. Bawang merah - 2 biji
2. Ketumbar - 1 sudu kecil
3. Jintan manis - 1 sudu kecil
3. Jintan manis - 1 sudu kecil
4. Halia- 1/2 inchi
5. Serai - 1 batang
6. Letak madu sikit
Bahan-bahan (utk kuah percik)
1. Bawang merah - 3 biji
2. Halia - 1/2 inchi
3. Asam keping - 1 keping
4. Cili boh - kalau nak kuah merah..kalau nak kuah putih jgn buh..
5. Santan pekat - satu cawan
6. Serai
7. Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara masak
1. Tumbuk@kisar semua bahan-bahan utk perap ayam..then, lumur pada ayam..perap sekurang2nya
setengah jam.
2. Masak kuah percik ngan didihkan santan. Pastu
masukkan bawang merah dan halia yang dah ditumbuk atau kisar.
3. Masukkan cili boh, serai dan asam keping.
4. Masukkan garam dan gula. Kacau hingga pekat.
5. Lepas setgh jam, boleh bakar ayam yg diperap tadi.
6. Siap bakar letak kuah percik tadi atas ayam.
7. SIAP!!
Ayam percik simple tapi sedap..hihi.. |
Ayam yg dah diperap.. |
Merasmikan pemanggang ajaib!! |
p/s : en.hubby kata sedap!! boleh buat berniaga kat Pasar ramadhan katanya..haha..
jeles ngan pemanggang ajaib.. hahaha..
ReplyDeletesila la jeles..haha..
Deletetak dpt ke mase promosi aritu??
sama lah.. resepi suka yang simple2 ajer.. hehe..
ReplyDeletejeles jugak ngan pemanggang ajaib tu. nak beli tak terbeli2.. haha
hehe..sgt mudah tau kalau ade pemanggang ajaib ni..beli lama dah kita pon tapi baru keluarkan..haha..
Deletemmg resepi ganu ke kak?? he3 sedap tu ayam percik =) jual la kak..nti bgthu bazar ganu kt mn..boleh sy dtg beli he3
ReplyDeletehehe..akak duk kedah la faiz..nak jual kat ghanu cemane..:p
DeleteKalau hubby dah kata sedap...memang sedaplah tu.. :)
ReplyDeleteCerah kuahnye! Ooo...itu resepi trengganu rupanye
weee sedap! nt kite nk terai
ReplyDeletekite pon selalu pakai pemanggang ajaib tu
keje memasak esp panggang memanggang jd senang kannn
sila la terai awak..hihi..
Deleteresepi yang paling mudah kita share tu..haha..
Pehh guna pemanggang ajaib tuuu. Hehe.
ReplyDeletepemanggang ajaib tu boleh bertukar x?... atau bleh mintak mcm2... huhu
ReplyDeletesedapnyer tengok bulan puasa ini..nk cubalah,
ReplyDeleteTerima kasih atas info tersebut.silalah singgah diblog saya http://dirawanhartawan.blogspot.my/