Monday, July 29, 2013

Jom ke dapo bersama masterchef!!

As salam..

Hari sabtu aritu aku join program belajar memasak bersama masterchef..hari khamis tu dah tanya siap2 pengasuh boleh tak jaga anak2 hari sabtu..dia kata ok jer..tapi sampai tgh hari jer..ptg dia nak keluar beli barang..so, seronok la aku!! sebab boleh join belajar memasak..en.hubby pon join sama tau!!

Pagi tu kul 7.30 kami bertolak ke Alor star..sampai kat Regency hotel lam kul 9 lebih..sebenarnya ade sorang lagi member sekolah yg nak join..tapi cancel last minute sbb sedara mara datang umah plak..tapi takpelah..janji aku boleh belajar..seb baik en.hubby temankan..hihi..

Tepat kul 10 pagi bengkel masak start..Sume ada 3 orang chef..Chef Hayati, Chef Azizah dan di akhir bengkel finalis masterchef 2 Joharis muncul..sangat friendly orangnya..hikhik..
Ini antara menu masakan yang di share oleh chef2..

1. Nasi Kabsa Arab
2. Ayam panggang Rosemary
3. Serunding daging
4. Ketupat pulut utara
5. Bubur Lambuk Khasmir
6. Sup Perancis
7. Dodol
8. Roti wholemeal
9. Biskut Kismis yg sgt simple dimple!!

Antara menu kesukaan aku adalah ayam panggang rosemary, sup perancis dan biskut kismis..sup perancis tu kalau makan cicah roti mmg sgt awesome!! en.hubby plak suka ayam panggang sbb dia mmg penggemar ayam golek no 1..hhahaha..nanti boleh try buat kat umah sbb masak tak sampai 20 minit..

kalau tgk menu masakan dia biasa2 jer kan..tapi sebenarnya bengkel masakan ni menarik sbb finalis masterchef tu share mcmmane nak masak ngan cepat, sedap dan berkhasiat...sangat sesuai ngan aku yang berkerjaya dan anak2 masih kecil..kalau masak cara biasa confirm aku tak masak dah sbb nak buat sume2 tu remeh..tapi diaorg share macammane nak masak dgn cepat dan mudah tetapi berkhasiat..bayangkan buat bubur lambuk tu lebih kurang 20 minit jer..pastu masak dodol pon 10 minit jer kacau..ketupat pulut pon tayah nak kukus lama2..cepat masak tetapi sedap!! berbaloi la join walaupon datang dari jauh!!

Bersama finalis masterchef 2 Joharies sblm program bermula..
Gambar kat atas tu sebenarnya aku nak bergambar berdua jer ngan masterchef..sekali en.hubby mai menyelit..katanya tak aci gamba dia tak masuk sekali..jeles la tu..hahaha...

dapat buku resepi..yeyy!!
Gambar makanan takde lagi sebab ade lam kamera..yang ni gamba lam henpon..nanti aku share kemudian gambar makanan berserta ngan resepi sekali k!!

p/s : boleh tgk gamba makanan kat SINI (blog en.hubby kita..dia pon nak berceloteh..harap boleh bagi support..hihi..)



19 comments:

  1. ohhh.. please bawak masterchef tu datang shah alam lagi.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti kami bawak..insyaAllah..kena tanya penganjur Noxxa dulu..

      Delete
  2. heheheh...sonoknya dia...mai la singgah c-ni plak...

    http://celotehcheq-artz.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah singgah dah..dah tlg promote pon..:)

      Delete
  3. wah seronoknya akak. saya pun nak pergi kalau ada workshop macam ni, nak enhance skill memasak lagi... kak sorry, farah baru sempat singgah sini setelah sekian lama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg seronok..byk dpt ilmu memasak!

      it's okay..nak datang melawat waktu mane pon takpe..hehe..

      Delete
  4. wow seronoknya. mesti macam2 dapat dalam pengkongsian itu kan.
    nanti share share yea.

    p/s 1st time tengok pic terkini mama ka0ri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ah..mmg seronok!!

      hihi..malu la saya..abaikan pipi saya yg tembam tu yer..haha..

      Delete
  5. dapat masak menu yang sedap dan senang nak buat serta menyenangkan hati dan kurang penat nak duduk kat dapur tu adalah nikmat bagi ai.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sume org nak nikmat yg macam tu kan..hihi..

      tq singgah blog mama kaori..:)

      Delete
  6. baru kita tanye psl cite ni tadi kann
    tup2 dh ada dh
    kite mmg x reti masak sgt kalau dpt join misti tros pandai hihi
    Dpt jugak nengok gambau dia..comel pe pipi tembam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..mmg niat nak cite dah pon..hihi..
      itu lah..mmg boleh terus pandai la..sbb kita pon bukan pandai masak sgt pon..:p

      haha..pipi tembam kes suka makan le tu..

      Delete
  7. Dapat hadir majlis macam ini seronoklah.. dapat timba ilmu sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la kak zakie..dapat resepi baru plak..seronok..

      bila nak mencuba resepi baru pon tak tahu la..haha..

      Delete
  8. he3..boleh tambah ilmu..kalau sy mkan pndai la =) memasak kurg skit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..budak laki mmg mcm tu kan fais..
      husband akak pon pandai makan jer..tapi sejak2 dia ikut akak bengkel masak ni dia dah boleh masak skit2..skill masak dia tu ade tapi malas..hihihi..

      Delete
  9. boleh tmbh ilmu tu..da ada buku,jgn lupa try & kongsi dkt blog tau kak :D


    akak, kadraya eca da dpt belum.risau xdpt g..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah..ingat nanti nak try ayam panggang rosemary tu..hihi..

      kad raya blom dpt la eca..:(

      Delete
  10. Seronoknyaa. Siap dapat buku resepi >.<

    ReplyDelete

Feel free to comment or suggest..TQ :)