Friday, July 19, 2013

Ragam si kecil ammar dalam kereta

As salam..

Hari ni rasa nak bercerita pasal ragam adik ammar dalam kereta..kenapa tiba-tiba jer aku nak bercerita pasal adik ammar dalam keta ek..sebab compare adik ammar dgn kakak dan abgnya..adik ammar sgtla lasak orangnya..dan mmg tak duk diam bila naik kereta..aku mmg surrender awal2 lagi kalau suh bawak adik ammar naik keta kalau abah dia takde..kecuali kalau dah terpaksa sgt2..huhu..

Mase adik ammar tak reti merangkak lagi..aku selalu letak adik ammar kat seat belakang ngan kakak dan abg dia..sbb dia tak bergerak..pastu bila dia dah start merangkak dan memunggas..aku dah jarang letak dia kat blkg sbb nanti dia akan terhantuk sana sini..dalam keta pon nak merangkak dan memunggas...haishh..pening mama dia..kdg2 kalau ade mainan dia diam la kejap..main ngan kakak dan abg dia..kalau diaorg takde mmg takleh letak..atau pon time kakak ngan abg dia tido..tak pasal2 nanti denga kakak atau abg dia nangis sbb dia akan naik atas perut diaorg..pijak kepala..pijak kaki dan segalanya..haha..

adik ammar duk main ngan kakak..
Kalau tgk gamba kat atas tu boleh nampak amirul tidu kat sblh adik ammar..tak lama lepas tu abg dia dah bgn sebab adik ketuk kepala ngan power rangers dia..hahahaha...ragam anak-anak..

abah dia turun kejap ke toilet..cpt2 capai wiper..haha..
Then, kalau bawak mai depan plak..adik ammar kalut nak main wiper kalau abah dia turun sekejap jer..kalau takde org kat seat driver tu..dia la org pertama yg kalut nak pi situ..letih jugak melayan kerenah adik ammar sorang ni..sbb tu aku jarang bwk keta kalau en.hubby takde sebab letih melayan kerenah dia..cuma mase abah dia pegi kursus lama tempoh hari mmg terpaksa bawak keta ngan anak2 juga..mase tu adik ammar demam dan jangkit plak kat kakak dia..mase tu mmg mencabar gila..berperang ngan anak2 lam keta..sblm ni boleh mintak tlg kak leesya tgkkan adik ammar..walaupon tak perfect tapi at least ade jugak org pegang dia..tapi hari tu ngan kak leesya demam tak larat nak angkat kepala..harapkan ayun sorang mmg tak jadi ape..dia main sorang2 tanpa tgkkan adik..jadi raksasa jugakla aku time tu sambil bawak keta..nak pegang dia sambil bawak keta mmg takleh la sebab nanti berebut stereng ngan dia plak..haha...rasa lawak plak bila ingatkan balik time tu..

Tapi sekarang port paling dia suka dah berubah sejak2 dia merajuk sampai tertido tempoh hari..mengamuk2 tamau bagi org pegang dia..sedar2 jer tgk dah tertido kat bawah kaki..haha..mmg lawak la bila ingat time tu..

Mase adik ammar merajuk sampai tertido..

Port dah bertukar sejak dia merajuk tempoh hari..nak main pon kat bawah dah..lahaii...anak-anak..sabo jela..macam2 ragamnya..kak leesya ngan abg ayun dia takde la macam ni..kakak letak kat seat sebelah pon duk diam jer..abg ayun lagi la..naik keta jer tido..haha..adik ammar sorang ni la yg pelik sikit..haha..



Sempat lagi gigit kaki mama dia..haha..

p/s : aku dah mula kena kemas kat bawah tu..nak kena cari alas pulak nak letak kat situ..



30 comments:

  1. alalalalalaa, comelnya aunty tengok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. comel rasa nak cubit2 je pipi dia..haha..

      Delete
  2. lasak sungguh ammar ye.. mana muat masuk dia redah je.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah..bukan dalam keta jer lasaknya..kat mana2 pon..ahaha.

      Delete
  3. Tengah lincah dan ligat ni. Tak boleh leka pasti ada yg dia nak buat.
    Tengok dia tidur macam tak sangka dia punya ligat kan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak zakie..dah bape kali kantoi masuk toilet main air..haishh..

      Delete
  4. hai.. biasa lah bebudak ni kalau duk dalam kereta.. ligat kemain lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah..bukan takat dalam keta..dalam umah pon ligat..haha

      Delete
  5. kak dah baca "keligatannya" dari awal sampai akhir...hee...
    rasa2 bab makan kat kedai, duduk atau baby chair, mau melompat si kecil ammar ni. ligat2 pun takper...janji sihat

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..tu la..kak anim lagila..ade 3 abdul..mesti byk pengalaman dah kan..

      Delete
  6. Wahwah... sama je peelnye dgn anak eina, melasak kemain, skrg port bru..msuk kete je nk duduk dgn driver..tak kasi nangis kemain.. alahai.. sesekali kisi can jugak,lepas tu pujuk suruh duduk kt belakang skali pulak..hu.. anak2..lain2 ragamnya.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..tu la..bila dah nama anak laki ni..sama jer membuasnya..haha..

      Delete
  7. Amboi lasaknye Ammar. Sabar je akak layan kerenah dia. Hehe~

    ReplyDelete
  8. amboiii ammar.lasak betul dia ne......jgn nanti amik tugas jdi driver suda :)

    ReplyDelete
  9. Halaihaiii memcm ragam budak omey tu
    Geram nengok..anak kita senang sikit, psl dr kecik dh kasik mesra ngan car seat maka x de le melasak
    Aman mama nk drive

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..kami buat pekasam jer car seat yg ada tu..dia tamau duk..haha..

      Delete
  10. ahahah!!sebijik mcm Que..langsung takleh duk diam dlm kete..bial dh tido bru aman dibuatnya :)

    pssstttt...ye. akak kenal sgt ngan rozimahatikah tu...kwn baik msa sekolah rendah dulu..awak kenal dia ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ah..tu la..yg geramnya dia susah nk tido dlm keta..

      dia tu senior sy mase kt mrsm yt besut..hehe..

      Delete
  11. alala. merajuk sampai tertido. um. comel.

    ReplyDelete
  12. assalam,

    biasalah tu, budak2 sebaya ni semua bende dia nak cuba...normal lah tu..

    salam ramadhan dari bunda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..itula..time dia membuass la ni..

      salam ramadhan juga utk bonda..

      Delete
  13. anak2 asha semuanye lasak..kecuali yg gegirl..ehehehe
    naik kete mmg jadi hulk aje kalo drive sorang2....

    btw sweet ammar tertido tu...sian pulok tgk wajahnye....sbb dari lasak2....ada juga sweet tu time tido....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itula..yg kakak tu diam jer..cuma mulut jer bising..haha..

      tgk dia tido x sangka dia lasak kan..haha..

      Delete
  14. mcm2 ragam.. mmg x reti dok diam langsung ni... ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itula deqla..mmg letih ngan dia sorang ni..huhu

      Delete
  15. hihii... lawak plak bila si abg kene ketuk dgn power rangers.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..itulah..kami pon x sangka dia blh ketuk kepala abg dia..

      Delete

Feel free to comment or suggest..TQ :)