Thursday, July 11, 2013

Amalan bersahur untuk ibu menyusu

As salam...

Alhamdulillah..hari ni masuk hari kedua kita berpuasa..Alhamdulillah..aku masih mampu berpuasa ngan sehat dan bertenaga walaupon breastfeeding..yaahhh...ganbarou!!

Kali ni kali kedua aku berpuasa sebagai ibu yang masih menyusu bayi..rasa amat berat tapi Alhamdulillah Allah permudahkan segalanya..mase awal2 pengalaman menyusu sambil berpuasa dulu agak takut2..macam tak yakin aku boleh berpuasa..sebab takut production susu merudum..tapi Alhamdulillah..aku amalkan makan kurma 3 biji mase bersahur..waktu sahur pon aku tak skip..mesti makan nasik..lauk mesti ade lauk ikan, ayam atau telur utk sumber protein..dan air masak mesti 3 gelas..kalau larat 4 gelas..plus ngan supplement..

Ini antara amalan aku bersahur ketika aku masih lagi breastfeed..mase mengandung juga aku amalkan makan sahur macam ni..utk tenaga dan elakkan lapar ketika berpuasa..haha..

Kalau bangun lambat utk sahur aku minum bancuhan positrim campur protein dan kurma 3 biji..kalau sempat minum air 3 gelas..dan supplement..Alhamdulillah..Allah bagi kekuatan utk berpuasa sampai petang..masih lagi bertenaga balik keje utk masak juadah berbuka..

Arabian Dates

Kurma pon aku tgk jugak..kalau yg manis sangat aku makan sebijik jer..tapi sejak jumpa kurma Arabian Dates ni memang suka sangat sebab dia tak manis sangat..rasa lemak tapi tak berapa manis..tu yang boleh makan sampai 3 biji..haha..(aku tak makan manis2..) Kurma ni dari Arab Saudi..jenis Khidry..dah dua tahun setiap kali puasa mmg beli kurma ni..tak cari lain dah..

isi pon tak besar dan tak kecik..sedang2 jer..




15 comments:

  1. Alhamdulillah =) smoga Allah permudahkan segala urusan..

    ReplyDelete
  2. Allah maha mengetahui. Memang boleh cuma kita kena tahu apa yg patut kita lakukan. Kena ada usaha dan kesungguhan. Insya-Allah boleh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kak zakie..Allah permudahkan..kena kuat semangat jugak!!

      Delete
  3. mama pun masih menyusukan anak secara ekslusif walaupun anak mama sah setahun. mama tak putus harapan, selalu anggap susu banyak walaupun mama puasa. kurma wajib ada dalam menu. sahur pun mama makan banyak.. hihi..
    air berliter-liter sampai kembung perut ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh? anak dah setahun? bulan bape baby lahir? anak kita pon setahun jgk..tapi hujung bulan ni baru cukup 1 tahun..hehe..tu la..time sahur mmg makan byk..minum air pon sampai kembung perut..haha..

      Delete
  4. ohh merindui saat menyyusukan anak itu
    anak kita dh 3 taon pon hihi
    tp kurma mmg la milk booster kann
    tak puasa pon kita telan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..bila lagi nak tambah lain..anak dah 3 tahun tu..
      tapi saya makan kurma tu time bulan puasa je sebab time bulan puasa jer kurma tu dijual..huhu

      Delete
  5. mmg kena strong menyusu time bulan puasa ni....
    last year pun sy still breastfeeding..sampai skrg....cuma anak dah besar...dia dah makan..jadi tahun ni...xla makan suppliment sgt..

    selamat berpuasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..mmg kena kuat time menyusu ni..anak saya pon dah start makan..tapi kuat juga menyusu dia tu..tu yg kena amik extra supplement..

      selamat berpuasa juga asha..

      Delete
  6. k imi prnah laluinya last year :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..sgt menduga keimanan kan..haha..

      Delete
  7. Wahh ni tips ni. Nanti boleh la Aida praktikkan. Hekhek~ XD

    ReplyDelete

Feel free to comment or suggest..TQ :)