As salam..
Sempena Syawal yg bakal menjelang..mesti ramai yg pulun buat biskut raya..
Meh nak share resepi (dapat dari peserta masterchef 1- majalah mingguan wanita edisi terhad)
BISKUT RED VELVET KASIH LEBARAN
Bahan A
1. 100 gram mentega
2. 60 gram gula aising
3. Secubit garam
Bahan B
1. 1 biji kuning telur
Bahan C
1. 190 gram tepung gandum -diayak
2. 10 gram serbuk koko
3. 1 sudu teh tepung susu
4. 1/4 sudu teh serbuk penaik
5. Pewarna merah
Bahan untuk inti
1. 50 gram lemak sayuran
2. 100 gram gula aising
3. 1/2 sudu teh esen kelapa
Cara membuatnya
1. Kisar bahan A sehingga gebu. Masukkan ke dalam bekas
2. Letakkan bahan B dan bahan C. Gaul sebati hingga jadi doh.
3. Canaikan doh sehingga ketebalan 3mm dan bakar dalam ketuhar yg telah dipanaskan pd suhu 170 darjah celcius utk 12 minit. Biarkan sejuk.
4. Kisar semua bahan inti. Sapukan pada biskut yg telah menyejuk. Kemudian cantumkan.
Senang kan cara nk buat dia..tapi aku confirm la tak buat sbb anak2 kecik ni mmg mengacau jer..nanti menguji kesabaran jer..lagipon oven pon tadak..cemane nk buat..haha
P/s : Selamat mencuba kawan-kawan!!
ohh red velvet...my feberet
ReplyDeletesama la kita, x membuat kueh
bukan psl anak atau oven
maleh benaunye kikiki
kita sbnrnya tak bape gemar pon red velvet..tapi kakak ngan adik kita sgt suka red velvet..rasa susu sgt kan? kita takleh minum susu..haha..
Deletemama kalau makan red velvet memang tak pandang kiri kanan dah.. beli sekali berketul-ketul.. pulun sorang..hihi
ReplyDeleteamboii...suke bebenor mama yer..tu dah ada resepi boleh la wat sendiri pas ni..:)
Deletecomelnya biskut tu..hihi
ReplyDeleteSedap la red velvet. Dah lama tak makan.
ReplyDelete