Tuesday, August 22, 2017

Tahniah kakak!

Assalam...

Takde nak cerita panjang pon...cuma nak letak gamba kak leesya dapat pingat gangsa untuk anugerah Nilam..kemain seronok dia bawak balik sijil ngan pin..konon kata nak pakai kat tudung..sekali hari ni terus lupa dia punya pin..hahaha..


TAHNIAH kakak!!

Rajin2 la baca buku..mama dulu pon mmg selalu dapat hadiah nilam ni..tapi lupa dah dia panggil anugerah apa..tapi mmg selalu dpt la sebab byk membaca..cuma skrang jer dah takde masa nak membaca..baru nak pegang buku adik yaya dah datang kacau..jadi berhuhuhu je la mama...kiki..

Wednesday, August 16, 2017

Macam chipsmore dah kita ni..

Assalam...

Allahu...lamanya blog tak berupdate...mmg tak lupa sebenarnya..tapi selalu takde kesempatan nak update blog..rindu sebenarnya nak berceloteh...biarlah orang tak baca pon...cuma nak simpan kenangan untuk anak2 besar nanti...

Sekarang pon kak leesya dah pandai bukak blog mama then baca entry kat blog mama...selalu tanya " bila mama nak cerita lagi kat kaori story tu? " 

Rupanya mama ada peminat cilik dalam diam..hahahaha..

Ok kakak...pasni mama cuba untuk update blog untuk setiap hari..ni pon dah tukar gambar header bagi dapat mood nak mengupdate balik..moga berkekalan...doala kat kita ni yang selalu lupa..hahahaha...

Okla..len kali kita citer panjang..hari ni nak gi repair paip sinki kat umah...plumber dah tunggu nak tgk cemane rosaknya...

KBai...

Sebelum mengundur diri saje upload gamba tuan tanah yang berisi ni...kakakaka..


Friday, January 27, 2017

First time ke Royal Selangor

As salam..

Hari tu dah janji nak citer pasal lawatan ke Royal Selangor...so, hari ni kita share pasal cerita ke sana..actually tak berapa nak ingat dah kejadiannya cemane..maklumlah memory byk lost sejak bersalin aritu..hahaha..

Seperti biasa bas akan bertolak dari poli pukul 8.00 pagi..aku dah breakfast sesiap lam keta..makan roti jer..sebab perut dah lapar yang amat..lagipon ubat yang doktor bekalkan mase keluar hospital tempoh hari belum habis..so, nak tak nak..kena makan dulu dan makan ubat dulu...serik dah aku masuk sepital aritu..huhu..

dalam bas mase bertolak
Ramai pensyarah yang join juga..memasing bawak student kelas masing2..setiap kelas boleh bawak dalam 5@6 orang jer student..wakil kelas aku ada 6 orang student..lawatan ke Royal Selangor ini untuk lawatan sambil belajar bagi pelajar yang mengambil subjek Material Technology..dan aku salah seorang pensyarah yang mengajar subjek tersebut..so, memang kena ikut..termasuk lam KPI tu..heee..

Sampai di Hentian Sungai Buloh kami berhenti dulu untuk sarapan bagi mereka yang belum sarapan..sebab dah janji ngan pihak sana dalam pukul 12 tengahari baru rombongan kami sampai..disebabkan awal lagi..jadi ramai pensyarah mintak rehat untuk sarapan..aku macam biasa..tetap turun sarapan juga walaupon dah telan roti tadi..mak buyung memang gitu kan..asyik lapar..haha..

Setel sarapan terus bertolak ke kilang tersebut dan sampai ke sana mmg ngam2 kul 12..memang banyak bas lain yang buat lawatan ke sana..dari China pon ada..dari Singapore pon ada..kami di bawa masuk ke dalam dengan diiringi oleh pekerja Royal Selangor sambil diberi penerangan sejarah bermulanya kilang Royal Selangor..rupanya owner Royal Selangor adalah orang China dari Tanah Besar China yang datang merantau ke Malaysia..aku dah lupa apa namanya..haha..

Kami dibawa masuk ke kilang di mana kami didedahkan bagaimana pewter terhasil dan penghasilan produk dari bahan pewter..pewter ni macam silver tapi lagi kuat dari silver..produk yang diaorg hasilkan pon semuanya adalah handmade..dibuat dengan tangan..takde masuk mesin keluar seketul produk..semua dihasilkan dengan kerja tangan..dan, of coz la harganya pon mahal..key chain kecik tu pon harganya dah dekat seratus..nangis tengok..haha...

Produk trophy, key chain, pinggan mangkuk, set teko, barang kemas..semuanya diperbuat dari pewter..dan ada banyak gred plak..harganya ada yang cecah rm500k...gila ko mahal..hahaha..jadi aku mampu tengok jer..nak beli buat souviner pon den tak mampu..hahaha..

mase ni perut dah 6 bulan..
Dah habis pusing2 dalam tu..kami keluar..x larat nak pusing dah..tunggu student semua keluar then bergerak naik bas..kami singgah di Aeon Jusco untuk makan tengahari..pekena nasi ayam Linda Onn..rasanya okla..not bad..

Bagus sebenarnya pegi lawatan ke kilang2 ni sebab pelajar didedahkan dengan aktiviti sebenar di depan mata..selalunya belajar teori jer..kadang pelajar takleh nak bayang cemane prosesnya..bila datang ke kilang baru tahu.." Oooo..macam ni rupanya.."

Lenkali kalau ada lawatan lagi nak ikut yer..haha..



Thursday, December 8, 2016

Penangan pusing2 ke KLCC dan Petrosains..

Assalam..

Masih lagi edisi throwback..byk noo tertinggal cerita..maklumlah..setahun tanpa khabar berita..memang bykla ceritanya..

Kali ni nak cerita pegi lawatan ke Petrosains bawa student tahfiz dari Maahad Tahfiz MTQ Addin 15 sempena program CSR untuk kali pertama bagi tahun 2016..lawatan tu mase 23hb Febuari 2016..kandungan dah agak besar...selera makan pon dah ok..dah takde muntah2 dan pening..jadi back to normal..boleh kembali bekerja dengan jayanya...semangat bawa budak2 ke Petrosains kat KLCC nu..maklumlah..lecturer sendiri pon tak pernah sampai..jadi excited dia tu lain macam..hahahaha...

Kitaorg naik bas bertolak dari poli pukul 8 pagi..pastu bas bertolak ke Maahad tahfiz ambil student plak dan terus bertolak ke KLCC..kitaorg sarapan dalam bas jer..nak jimat mase..haha..elok sampai kat KLCC lebih kurang pukul 10 lebih..tolong bukak pintu KLCC la kalu gitu..hahaha..

cari la kita mane satu..haha..

Ini mase sampai kat KLCC..pintu depan situ..student ntah ke mane..tapi lecturer sibuk wefie dulu..haha..lepas bergambar beramai2 terus bawak student naik atas ke Petrosains..gambar dah tak banyak..tak tahu pegi mane..sejak2 phone rosak aritu..mcm dh hilang separuh gambar..padahal punya la byk ambik gambar mase ni..dalam petrosains pon ada bergambar..sebelum masuk pon ada bergambar..siap tunjuk perut beso lagi...sedihnya gambar hilang ntah kemane dah..huhu..

Ini antara gambar2 yang terselamat..tak byk sgt pon..huhu..

beratur nak masuk petrosains
mase dalam cube ape nama ntah..memula nak masuk tu..

Tempat yang sangat sesuai bawa anak2 yang bersekolah..yang dah belajar sains...kat sini diaorg byk dedahkan kita dengan kejadian sains..bagaimana terjadi itu ini..merasai sendiri pengalaman itu ini..memang seronok la...tengok formula 1 petronas pon ada dalam ni..setiap part kereta formula 1 tu dia dedahkan..boleh test drive lagi..hahaha..

Ingat nanti nak bwk Aleesya ngan adik2 dia ke Petrosains cuti sekolah ni...tapi tak tahu lagi bila nak peginya..baru rancang..haha..selalunya kalau rancang awal2 ni tak menjadi pon..dia kena on the spot baru jadi..kakakaka...

Cuma satu jer yang tak best..byk teknologi yang diguna dalam petrosains ni yang zaman kita kanak2 dulu..komputer pon komputer lama..gamba pon gamba lama...kalau upgrade tempat ni memang boleh menjadi menarik sebab sains dan teknologi ni sentiasa berubah dan sentiasa upgrade...kita mesti sentiasa up to date kalau nak bersaing dgn negara2 lain ni..kan?

Elok balik aje dari KLCC, sampai ke poli lebih kurang pukul 6 ptg lebih..singgah dulu ke Maahad tahfiz untuk penyerahan goodies bag dan sijil..bebdk seronok dpt goodies bag..dan ustaz2 depa pon tumpang seronok sebab dpt goodies bag juga..heee..

Disebabkan seronok sgt pusing2 KLCC hari tu..malam tu aku dah start batuk2 macam rasa seram sejuk badan nak demam...elok en hubby balik bagitau dia..malam tu langsung takleh tido sebab batuk dan badan menggigil demam...tak pernah demam sampai macam tu sekali mase preggy..kejut hubby time tido...en hubby tanya nak gi spital ke..aku cakap nak makan panadol jela..makan panadol dua biji..kebah sekejap demamnya..pagi esoknya demam balik..last2 tak pegi keje ambil MC..

Dapatla MC dua hari..lepas dua hari demam masih lagi x kebah..makan ubat dia ok..pastu demam balik...last2 en hubby bawak pegi emergency..kesian dia tgk aku duk gigil2..dah pegi emergency tu of coz la kena tahan ngan doctor..warded..dan dalam sejarah seminggu lebih kena warded sebab demam tak kebah2..siap dikuarantin lagi..sampai meluat dah duk wad..punya la nak balik sampai nangis2..haha..kelakar jer rase..

Punca demam adalah bakteria ape ntah..aku lupa dah..ada doctor bagitau aritu..dua jenis antibiotik jgk aku kena telan mase tu...huhu..seb baik la baby kecik lam perut tu kuat semangat..rileks jer dia duk dalam perut mama..hihi..

Elok keluar wad terus masuk keje dan ikut rombongan student ke Royal Selangor plak..hahaha...yang tu kita cerita edisi lain plak yer..k babaii..