Tuesday, November 29, 2016

Edisi throwback!

Assalam...

Ini adalah edisi throwback..sbb byk sgt tuan tanah tertinggal cerita...haha...kita mula dengan cerita pasal baby keempat la kan...sebab itu yang bermain di kepala sekarang...maklumlah hari2 rindu bau baby kita..haha..

Setelah sekian lama mengidam baby gurl...9 tahun jgk nunggu nak dpt baby gurl lagi sorang..Alhamdulillah Allah makbulkan doaku..yang paling happy tak lain tak bukan kak leesya kita la..sayang sungguh kat adik dia yang baru ni..

Syukur Alhamdulillah...Allah dah kurniakan dua pasang cahayamata..rase lebih bahagia...macamla sebelum ni tak bahagia kan...bengong! haha..

Pada tanggal 18hb Jun 2016 pada pukul 4.15 pagi..mase tu orang duk mamai2 nak bangun masak sahur...aku bertungkus lumus nak keluarkan baby gurl seberat 3.04 kg di Hospital Slim River, Perak. Alhamdulillah..Allah banyak permudahkan proses bersalin kali ni..en hubby kata aku lebih tenang dan cool bersalin kali ni..berbeza ngan sebelum ni sampai nangis2 cakap tanak dah...tapi dapat lagi jugak...ntah kali ni dari mane datang ketenangan dan kemudahan tu hanya Allah yang tahu...Dia yang banyak permudahkan segalanya...Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah...

Dan terima kasih banyak pada nurse dan doktor di Hospital Slim River yang banyak membantu dan sangat caring..jasa kalian amatlah besar dan tidak terbalas..huhu...tidak bermalam hari tu juga kami berdua dibenarkan pulang ke rumah lepas baby kecik ni dah kencing dan berak...malas nak citer proses bersalin dia sebab aku rase sume orang dah tahu sakitnya nak bersalin tu memang macam tu..kan? haha...dan of coz..en hubby masuk labour room dari start bukaan 5cm sampai la 10 cm..tq sayang! sentiasa berada di sisi isterinya di kala susah dan senang..

Mengalir air mata di kala menatap wajah baby gurl yang di letak di atas dada kita..ini la budak yang byk menguji kesabaran mama ketika mama preggy dulu..dan inilah dia perkenalkan baby keempat dan insyaAllah yang terakhir diberi nama NUR ALEEYA ZAHRAA..

Dipanggil adik YAYA...hahaha...

pagi tu di hospital..

Thursday, November 24, 2016

Our Newborn

As salam....

Tetiba tuan tanah datang mengejut selepas setahun...setahun ke? lebih kot..haha..tak tahu nak citer dari mana dulu..byk sgt perkembangannya..

Kita share gamba baby keempat dulu la..tanak citer panjang pon..share pic jer..haha..


Cuba teka la baby boy ke girl..hee~


Monday, February 1, 2016

Konon comel sangat la tu..

As salam..

Hari ni tak dapat nak bebel panjang..banyak keje yang perlu disetelkan..tapi tangan gatai nak hapdet blog jgk..so, jadinya kita letak jer dulu gamba anak bujang kedua kita ni untuk tatapan dia bila besar nanti..hahahaha...

Ammar Zulfikar

Orang suh dia senyum..boleh dia buat muka jambu plak..mulut pon muncung macam mulut itik..konon comel sangat la tu..haha..





Thursday, January 28, 2016

Begini rasanya mengandung di kala umur 30 an..

As salam..

Hari ni badan terasa amat penat..sakit2..tempat yang paling sakit of coz la bghn pinggang ngan betis..begini rupanya keadaan bila mengandung di kala umur 30 an yer..dia punya penat tu lain macam..memang langsung tak sama mase mengandung anak no tiga dulu..si Ammar tu..mase mengandungkan Ammar umo aku 29 tahun..skrang preggy no 4 umo dah masuk 33 tahun..aduhaii...tiap2 malam rasa nak nangis..sakit..penat..tak tahu nak cakap cemane..

Drive bawak keta pon sakit pinggang..tapi tahan jela..takde sape nak kena anta anak2 pegi sekolah dan ambil anak2 dari umah pengasuh..aku nak pegi keje pon mmg kena drive sendiri..kadang nangis sengsorang sebab sakit..nak mintak tolong en hubby memang tak dapat la sebab skrang dia dah keje jauh..nuh di Ipoh tu..awal pagi dah kena keluar..memang tak nyempat la kalau nak anta aku ngan anak2..huhu...sabo je la..

Lagi2 mengandung kali ni aku tersangatla sensitip orangnya..sikit2 nak nangis..en hubby silap sikit pon nak merajuk..bukan buat silap ape pon..salah cakap jer...itu pon nak kecik hati dah...padahal sebelum ni memang selalu kena direct jer ngan en hubby..ntah kali ni kenapa aku macam terlebih emo plak..huhu...sensitip betul la anak mama lam perut ni..

Ingat lagi mase en hubby tak jadi balik malam tu..dia kena pegi meeting ke Putrajaya esoknya..memula plan aku yg anta dia ke Putrajaya..aku siap plan nak ambik cuti lagi hari tu..semata-mata nak anta dia..sekali dia wassap bos dh sediakan pengangkutan dan juga penginapan..dia kena pegi petang tu jugak..ape lagi aku ni...merajuk terus la...nangis2 mcm org mati laki..hahaha..sampai ke malam aku merajuk..menangis..anak2 hairan tgk aku duk dlm bilik jer..tak melayan pon diaorg kat depan tv..dtg sorang tanya "nape mama?" pastu dtg lagi tanya.."nape mama nangis? " tak jemu-jemu anak datang tanya aku...yg rajin sgt bertanya sape lagi kalau bukan si Ayun...dia sgt caring ngan orang..hehe..

Aku tak jawab pon soalan anak2...diam jer..mengalir air mata duk teringat kat en hubby..sampaila tetido aku duk nangis..esoknya kawan tego.." nape mata bengkak weii..??" 
Aku diam jer malas nak jawab..huhuhu..

Ada lagi satu kes..kali ni merajuk ngan Ayun plak..hahaha..kelakar kan merajuk ngan anak sendiri..citernya mcm ni..baru sudah makan nasi..Ayun bukak peti ais nampak kek coklat gulung..dia kuarkan pastu cakap

Ayun : Mama, ayun nak makan la cupcake ni..sedap la..(sambil ambil pinggan nak bubuh..)

Aku : kejap ayun...japgi mama buat..(aku duk basuh pinggan mase ni..)

Dia tak dengar aku cakap..sekali berdebuk bunyi kek jatuh atas lantai..sume tumpah...menyirap darah aku naik kepala rasa nak marah..terus aku cakap..

"Ayun memang tak sayang mama kan?"

Sebenarnya kek gulung tu aku beli letak peti ais..supaya time aku nak makan kek jer dia ada...sebab preggy kali ni memang aku sgt suka makan kek...kira lam peti ais tu mesti ada kek..sekali dia jatuhkan semua...memang marah la aku..

Ayun dah buat muka bersalah..diam tak terkata...adik Ammar dia plak bising dah..duk takut2kan Ayun..

" Haa...jatuh dh..mama marah ayun...
sian amman takleh makan.."

Dia duk ulang ayat tu sampai sudah...aku plak diam tak kata apa..habis basuh pinggan aku keluar rumah..menuju ke en hubby..mase tu en hubby kat luar rumah...

Aku : sayangg..tgk ni apa yang ayun dh buat pada kek sy..(mengadu mcm bdk kecil..)

En hubby : dia buat apa plak?

Aku : mai la tgk..

En hubby ke dapo sambil panggil Ayun..

En hubby : Ayun...Ayun buat apa sampai kek mama tumpah? sian mama takleh makan kek dah..
                  skrang ni Ayun ambik penyapu...sapu yang Ayun buat tumpah tu..

Adik Ammar : Amman tu sian..takleh makan..(menyampuk tetibe..)

Aku duduk atas lantai sambil kutip kek yang terburai tu..dan dengan tak semena2...air mata mengalir laju...menangis sebab tak dpt makan kek gulung tu..

Sampai ke pagi aku tak bercakap ngan Ayun...esoknya waktu nak mandi..Ayun datang bisik dkt aku..." mama..Ayun tanak tumpahkan cupcake mama lagi.."

Lahaii...comel jer anak..sori yer nakk...mama kamu ni terlebih sensitip..mende macam tu pon nak merajuk..haha..

Tapi memang betul..preggy kali ni aku memang tersangat penat..terlebih emo...terlebih sensitip..sedangkan dah makan supplement tu..maybe tak cukup lagi kot..kena tambah dos gamaknya..haha..

Bukan aku sorang jer yang alami mende ni..kawan2 aku yang pernah preggy di umo 30 an pon mengaku yang penatnya lain macam..




Moga Allah memberi aku ketabahan dan kesabaran hingga lahirnya si kecil lam perut ni..huhu..BERTABAHLAH..