Monday, February 1, 2016

Konon comel sangat la tu..

As salam..

Hari ni tak dapat nak bebel panjang..banyak keje yang perlu disetelkan..tapi tangan gatai nak hapdet blog jgk..so, jadinya kita letak jer dulu gamba anak bujang kedua kita ni untuk tatapan dia bila besar nanti..hahahaha...

Ammar Zulfikar

Orang suh dia senyum..boleh dia buat muka jambu plak..mulut pon muncung macam mulut itik..konon comel sangat la tu..haha..





Thursday, January 28, 2016

Begini rasanya mengandung di kala umur 30 an..

As salam..

Hari ni badan terasa amat penat..sakit2..tempat yang paling sakit of coz la bghn pinggang ngan betis..begini rupanya keadaan bila mengandung di kala umur 30 an yer..dia punya penat tu lain macam..memang langsung tak sama mase mengandung anak no tiga dulu..si Ammar tu..mase mengandungkan Ammar umo aku 29 tahun..skrang preggy no 4 umo dah masuk 33 tahun..aduhaii...tiap2 malam rasa nak nangis..sakit..penat..tak tahu nak cakap cemane..

Drive bawak keta pon sakit pinggang..tapi tahan jela..takde sape nak kena anta anak2 pegi sekolah dan ambil anak2 dari umah pengasuh..aku nak pegi keje pon mmg kena drive sendiri..kadang nangis sengsorang sebab sakit..nak mintak tolong en hubby memang tak dapat la sebab skrang dia dah keje jauh..nuh di Ipoh tu..awal pagi dah kena keluar..memang tak nyempat la kalau nak anta aku ngan anak2..huhu...sabo je la..

Lagi2 mengandung kali ni aku tersangatla sensitip orangnya..sikit2 nak nangis..en hubby silap sikit pon nak merajuk..bukan buat silap ape pon..salah cakap jer...itu pon nak kecik hati dah...padahal sebelum ni memang selalu kena direct jer ngan en hubby..ntah kali ni kenapa aku macam terlebih emo plak..huhu...sensitip betul la anak mama lam perut ni..

Ingat lagi mase en hubby tak jadi balik malam tu..dia kena pegi meeting ke Putrajaya esoknya..memula plan aku yg anta dia ke Putrajaya..aku siap plan nak ambik cuti lagi hari tu..semata-mata nak anta dia..sekali dia wassap bos dh sediakan pengangkutan dan juga penginapan..dia kena pegi petang tu jugak..ape lagi aku ni...merajuk terus la...nangis2 mcm org mati laki..hahaha..sampai ke malam aku merajuk..menangis..anak2 hairan tgk aku duk dlm bilik jer..tak melayan pon diaorg kat depan tv..dtg sorang tanya "nape mama?" pastu dtg lagi tanya.."nape mama nangis? " tak jemu-jemu anak datang tanya aku...yg rajin sgt bertanya sape lagi kalau bukan si Ayun...dia sgt caring ngan orang..hehe..

Aku tak jawab pon soalan anak2...diam jer..mengalir air mata duk teringat kat en hubby..sampaila tetido aku duk nangis..esoknya kawan tego.." nape mata bengkak weii..??" 
Aku diam jer malas nak jawab..huhuhu..

Ada lagi satu kes..kali ni merajuk ngan Ayun plak..hahaha..kelakar kan merajuk ngan anak sendiri..citernya mcm ni..baru sudah makan nasi..Ayun bukak peti ais nampak kek coklat gulung..dia kuarkan pastu cakap

Ayun : Mama, ayun nak makan la cupcake ni..sedap la..(sambil ambil pinggan nak bubuh..)

Aku : kejap ayun...japgi mama buat..(aku duk basuh pinggan mase ni..)

Dia tak dengar aku cakap..sekali berdebuk bunyi kek jatuh atas lantai..sume tumpah...menyirap darah aku naik kepala rasa nak marah..terus aku cakap..

"Ayun memang tak sayang mama kan?"

Sebenarnya kek gulung tu aku beli letak peti ais..supaya time aku nak makan kek jer dia ada...sebab preggy kali ni memang aku sgt suka makan kek...kira lam peti ais tu mesti ada kek..sekali dia jatuhkan semua...memang marah la aku..

Ayun dah buat muka bersalah..diam tak terkata...adik Ammar dia plak bising dah..duk takut2kan Ayun..

" Haa...jatuh dh..mama marah ayun...
sian amman takleh makan.."

Dia duk ulang ayat tu sampai sudah...aku plak diam tak kata apa..habis basuh pinggan aku keluar rumah..menuju ke en hubby..mase tu en hubby kat luar rumah...

Aku : sayangg..tgk ni apa yang ayun dh buat pada kek sy..(mengadu mcm bdk kecil..)

En hubby : dia buat apa plak?

Aku : mai la tgk..

En hubby ke dapo sambil panggil Ayun..

En hubby : Ayun...Ayun buat apa sampai kek mama tumpah? sian mama takleh makan kek dah..
                  skrang ni Ayun ambik penyapu...sapu yang Ayun buat tumpah tu..

Adik Ammar : Amman tu sian..takleh makan..(menyampuk tetibe..)

Aku duduk atas lantai sambil kutip kek yang terburai tu..dan dengan tak semena2...air mata mengalir laju...menangis sebab tak dpt makan kek gulung tu..

Sampai ke pagi aku tak bercakap ngan Ayun...esoknya waktu nak mandi..Ayun datang bisik dkt aku..." mama..Ayun tanak tumpahkan cupcake mama lagi.."

Lahaii...comel jer anak..sori yer nakk...mama kamu ni terlebih sensitip..mende macam tu pon nak merajuk..haha..

Tapi memang betul..preggy kali ni aku memang tersangat penat..terlebih emo...terlebih sensitip..sedangkan dah makan supplement tu..maybe tak cukup lagi kot..kena tambah dos gamaknya..haha..

Bukan aku sorang jer yang alami mende ni..kawan2 aku yang pernah preggy di umo 30 an pon mengaku yang penatnya lain macam..




Moga Allah memberi aku ketabahan dan kesabaran hingga lahirnya si kecil lam perut ni..huhu..BERTABAHLAH..




Wednesday, January 27, 2016

Small celebration for Ayun..

As salam..

Masih lagi sesi throwback..birthday anak bujang 13hb Jan tempoh hari..celebrate kecil kecilan jer...di rumah bersama kami2 jer..takde buat kenduri bagai pon..tu pon mama dia boleh terlupa pagi tu..pastu terus wassap en hubby..

Aku : Ingat tak hari ni hari ape?

En. hubby : Rabu...naper?

Aku : hahahaha...hari ni birthday ayun la..

En.hubby : owh...hahaha...ayun syok la..

Boleh tak bapaknya pon langsung x ingat..en.hubby memang selalu lupa kalau bab tarikh ni..kdg birthday dia sendiri pon dia lupa..haha..

Aku belikan kek yang paling kecil..yang paling murah..sebab diaorg bukan makan sgt kek..adik ammar jer yang beria makan kek..

Balik petang tu aku bgitau Aleesya senyap2 yang hari ni birhday Ayun...tunjuk kek kat dia..kata nak buat surprise..kemain beli belon nak suh tiup..last2 diaorg buat main jer..takde pon gantung2 belon..hahaha...bertuah betul..

Sementara aku siapkan kek di dapo..Aleesya cuba control adik2 dia kat bilik jangan bagi keluar..konon nak surprisekan si Ayun..siap tutup lampu bagai..bersemangat betul si kakak..yang Ayun plak sengih sampai telinga..


Abaikan background belakang tu..plastik kotak masih bersepah sbb baru pindah umah..hee~

Bila orang lain dah kembali tengok tv kat depan...Ayun datang senyap2 kat mama then bisik..

" Mama...mama tolong ambik gamba ayun dengan power rangers dan kek..tadi ramai orang sgt tak boleh nak ambik gamba.."

Hahahaha...nampak sgt dah besar anak bujang mama ni bila pandai request nak ambik gamba sorang2..Happy birthday my son! Moga jadi anak yang soleh, berilmu, baik, rajin tolong mama abah, berakhlak mulia, hormat orang tua, rajin belajar, rajin solat, moga segala sifat yang baik-baik ada pada anak bujang mama ni..mama dan abah sayang kamu!! 









Friday, January 22, 2016

Good Job Syg!

As salam..

MASIH LAGI MOOD THROWBACK.

Sebenarnya tak tahu nak share cerita ape..godek2 PC jumpa gamba en hubby mase terima anugerah cemerlang mase bulan 3 tahun lepas..so, decide cerita pasal tu je la hari ni..hiiii...aci x gitu?

Masa akhir bulan 3 tahun lepas en hubby kita dapat anugerah perkhidmatan cemerlang bagi Jabatan Penerangan Negeri Kedah. Sebenarnya mase tahun 2009 dia dah dapat sekali..pastu rezeki dia kali ni dapat pulak utk tahun 2014 punya...sengih sampai pipi kemain sonok..haha..

Kenapa mesti aku cerita pasal anugerah cemerlang en hubby kali ni? sebab untuk kali ni aku ikut sekali dia pegi terima anugerah..sanggup ambil cuti dua hari semata-mata nak tgk dia dapat anugerah..hahahaha..Bos dia kat Kedah tu memang baik hati boleh bagi bilik hotel free pada penerima anugerah untuk negeri Kedah...tu yang en hubby boleh bawak aku join sekali tu..bukan takat boleh ikut menginap kat hotel..siap boleh masuk tgk event dia mase dia terima anugerah..terbaik punya layanan!

Sebenarnya orang luar takleh masuk event ni tau..tapi disebabkan aku pakai baju lebih kurang macam penerima anugerah..pastu buat muka toye jer macam tak bersalah aku boleh stay sampai habis event tau..hahahaha...Event ni dia buat kat auditorium RTM kt Angkasapuri..mase nak masuk tu en hubby pesan.. 

" nanti duduk kat belakang tau..jangan ganggu laluan orang dan petugas " 
( sebenarnya dia pon cuak jgk sbb bwk org luar..hahaha..)

Disebabkan aku ni memang dah selalu sgt ikut dia pegi program mane2..so, aku tahu bawak diri dalam majlis tu..masuk jer aku berdiri jer tepi pintu masuk..aku tgk ada jgk orang lain yang berdiri tepi pintu takde kerusi..setiap penerima anugerah dia dah setkan kerusi ngan nama masing2..mase hari rehearsel tu org luar bebas jgk keluar masuk..tapi mase event betul dia aku pakai baju kurung kaler merah sama ngan penerima anugerah dari negeri Kedah..bagi nampak konon2 mcm penerima anugerah jgk..haha..(bijak x idea? )
Hari event yang betul seperti biasa aku masuk duduk kt tepi pintu masuk..tak halang laluan sesiapa..tapi ada plak petugas yang perasan aku..dia tanya 

 penerima anugerah dari jabatan mane?

negeri mane?

Kebetulan plak mase tu ramai lagi penerima anugerah yang betul takde kerusi..nama diaorg takde pon kat kerusi..jadi ramai yg berdiri macam aku jugak..

Aku cuma geleng kepala dan jawab aku datang temankan husband jer..mase tu dah cuak jgk la..kot2 dia halau aku keluar ke apa kan..tapi dia tak cakap ape pon..dia diam jer..so, aku pon berdiri je la kat pintu belakang tu..hihihi..(seb baik...)

Lepas dah setel sume tempat untuk penerima anugerah..petugas tadi offer aku kerusi utk duduk..duduk sebaris ngan penerima anugerah dari negeri Sabah Sarawak..kikiki...sporting betul orang RTM ni..TQ bebyk yer..

Tumpang bangga ngan en hubby sebab dapat anugerah perkhidmatan cemerlang bagi tahun 2014..mmg dia layak dapat pon..seorang pekerja yang berdedikasi..kalau tak takdela aku selalu kena tinggal ngan anak2 kat umah..program sana sini..ceramah sana sini..bengkel sana sini..Alhamdulillah...rezeki untuk dia..kali ni penyampai anugerah adalah menteri penerangan tu sendiri..tak lain tak bukan Shabery Chik..sempat la dengar dia duk merapu pasal GST..hahaha..

En hubby kita sdg terima anugerah
Dan menarik jugak sebab ada persembahan live dari kumpulan Caliph Buskers..lagu yang diaorg nyanyi of coz la lagu Romancinta..hee~

Habis jer event aku keluar...tanak sesak2 ngan penerima anugerah yang lain..duduk dkt ngan pintu belakang jer pon..sekali en hubby call..

"Meh datang kat stage..nak ambik gamba ni.."

Terpaksa la aku masuk balik redah lautan manusia yang agak ramai tu..huhu..nak ambik gamba pon kena tunggu turn..ramai sgt manusia..
Gamba x cantik sebab phone sengkek jer..haha.



En hubby kita!

GOOD JOB SAYANG! 

Omedetou~