Tuesday, July 23, 2013

Hasil air tangan anak-anak..

As salam..

Hari sabtu lepas aku tersangatlah rajin sampai boleh buat kuih..pastu masak plak ayam percik..haha..mimpi apa taktau tiba2 rajin sgt masak ni..biasanya masak simple2 je utk berbuka..takpela..dah hari sabtu aritu cuti..duk umah jer..aku pulun masak..anak2 pon join masak sama..haha..

Aku buat kuih pon takdela meriah mane..kuih onde-onde jer..senang dan mudah utk dibuat..lagipon pagi tu pegi market jumpa kelapa parut..tu yg teringin nak buat tu..meh nak share resepi..

Kuih Onde-onde

Bahan-bahan
1. Tepung pulut (lbh kurang 500 gram..aku agak2 jer..haha)
2. Tepung gandum (sikit jer..dalam 2,3 sudu)
3. Air
4. Warna hijau dari daun pandan..(kalau malas sgt boleh buh pewarna hijau..haha)
4. Kelapa parut
5. Gula melaka
6. Garam sikit utk gaul ngan kepala parut

Mula2 campur tepung pulut, tepung gandum ngan air..pastu blend daun pandan utk amik warna hijau dia..lepas blend tapis..air hijau yg dah di tapis tu masukkan sekali ngan tepung tadi..pastu uli sampai jadi doh..tapi jangan keras sgt..
Uli sampai jadi camni..
Pastu potong kecil2 gula melaka..macam ni..

aku potong ade kecik ade besar..takde seni langsung..haha..
Pastu boleh la start amik adunan uli tadi buat bulat2 kecil..then tekan sikit kat tengah2..pastu letak gula melaka yang dah dipotong dadu tadi..aleesya ngan amirul kalut nak buat sama aritu..seb baik adik ammar tido..so, aku bagi chance kat diaorg buat sama..

Hasil kerja tangan aku, aleesya dan amirul
Kalau tgk gamba hasil kerja tangan tu rasa nak tergelak..haha..mesti korang boleh teka kan?? yang bulat2 besar tu aku yg buat..yang kecil2 comel tu..aleesya yg buat...pastu yg bentuk bulat tak stabil tu sape lagi kalau bukan amirul yg buat..siap terkeluar lagi gula melakanya..hahahaha..layan jela..lagipon sendiri yg nak makan..tak kisah la..hahaha..

Lepas buat bulat2 tu..didihkan air dalam periuk..bila air dah mendidih..masukkan adunan yg dah kita bulatkan tadi..bila adunan bulat2 tu dah timbul maknanya adunan bulat2 tu dah masak..angkat pastu masukkan lam kelapa parut yg kita dah gaul ngan garam sikit..sikit jer tau..then, boleh susun2 buh lam pinggan macam ni haa...
Hasil tangan mama
Hasil tangan anak-anak
Kenapa nak kena asingkan ek..sebab yang hasil tangan mama tu nak bagi kat jiran2..yang hasil tangan anak2 tu buat makan kat umah jer..segan la plak kalau bagi kat jiran2 ngan bentuk2 tak stabil tu..hahahaha..

p/s : resepi ayam percik share entry lain plak..:p


20 comments:

  1. as salam dear.

    mmg ada planning nak buat buah melaka nie.
    mesti seronok anak2 kan bantu mama buat kuih.

    p/s dulu masa zaman sek. kuih ni mak selalu buat utk berbuka puasa.
    kita ni part masukkan dalam air panas tu je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..

      itula seronok plak buat kuih ngan anak2..
      kita zaman kecik2 buat bulat2 tu yg seronok..pastu sibuk tanya mak boleh mkn x adunan tu..haha..

      Delete
  2. Suka!! Kakak suka sebab anak-beranak berganding bahu buat sama-sama. Kakak teringat masa anak-anak kakak masa kecik memang bab main tepung diuli macam ini mereka suka. Hasilnya kerja lagi cepat siap. Kureng cantik tolak tepi sebab rasa tetap sama tip-top jugakan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itula kak zakie..bentuk mcm2 pon tp rasa tetap sama..esoknya aleesya sibuk tanya nk msk apa plak..haha

      Delete
  3. seronoknya anak ramai.. hehehe. owh, sana panggil ondeh2 yer.. kiteorang panggil buah melaka. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak ramai mmg seronok mell..tp x seronok bila masing2 buat perangai..haha..

      sy pon x tahu panggil apa sbnrnya..main hentam jer tu..haha..

      Delete
  4. ok la tu..ada jugak rupa onde onde diorang buat..aqil ngan damia kalau buat tatau la jadi rupa apa..haha.. tetiba teringat ada kelapa dalam peti sejuk..ok gak ni..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..ajakla nanti aqil ngan damia buat..seronok main msk2 ngan anak2 ni..

      Delete
  5. kihkihkih.. rajinnya diorang.. dah macam2 saiz keluar, janji sedap. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diaorg ni mmg terlebih rajin..hahaha..

      Delete
  6. sedapnye onde2 ni mama..nak buat nye pun senang je tp tak cukup tangan ade anak kecik2 ni..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita pon ada anak kecil tp kebetulan time tu si kecil tu tido..tu yg blh buat ngan kakak dan abgnya..kalu x mmg x jadi apala..haha..

      Delete
  7. heheheh...sronok tengok buat kueh sme anak2x...x kesahlah janji jadik...masuk perut gak...hakhakhak!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itula..janji masuk perut rasa yg sama..rupa x penting..haha

      Delete
  8. ehh dah lama x mkn onde2 la.. alahaii teringin.. tp teringin yg mak buat.. lg sedapp.. hihi

    ReplyDelete
  9. dlu mama selalu buat,sebab anak2 dia sellau request...nak buat sendiri xreti..ne ada resipi,tunggu masa free la jawabnya :D

    ReplyDelete
  10. Fuhh memang sedap betul kuih ni kak. Lagi2 bila gula melaka tu cair dalam mulut. Huhu~

    ReplyDelete

Feel free to comment or suggest..TQ :)