As salam...
Hari ni awal pagi bersiaran..hihi..nak share ngan semua cara mudah untuk lembutkan bihun lam masa 3,4 minit shj...cara ni sape lagi yang ajar kalau bukan mak mertua aku..haha...
Caranya camni...
1. Memula buh bihun lam besen...pastu buh air..
2. Kemudian, masukkan lam microwave..
3. Seterusnya, tekan 3 minit untuk lembutkan bihun..
4. Selepas 3 min keluarkan bihun..check tengok bihun dah betul2 lembut ke tak...kalau belum tambah la seminit atau dua minit...ikut pada kekerasan bihun..yang aku guna ni bihun jati..maybe keras sikit..so, aku tambah seminit lagi...biasanya 3 minit dah ok..
5. Seperti biasa..kalau dah lembut...basuh dah toskan...siap untuk di goreng maa!!
Sangat mudah kan...tayah tunggu lama2 nak bagi bihun lembut..jimat masa, mudah dan senang..skrang suma mende nak cepat kan...tambah2 macam aku anak ramai ni..sume mende nak kena buat cepat...bila lapa jer bising nak makan...
Sebenarnya ada lagi satu cara nak mudah utk lembutkan bihun..tapi guna pressure cooker noxxa..aku belum mahir lagi bab sukat air untuk bihun lam pressure cooker..nanti bebila aku dah yakin aku share ngan korang caranya...
Ok, ini hasil gorengan pagi ni...siap dah..tadaaa..
Selamat mencuba yer!!
P/s : kalau korang try x menjadi maybe microwave tu tak sesuai..kalau menjadi Alhamdulillah..satu lagi keje mudah yang dpt dipraktikkan..hihi..
Hari ni awal pagi bersiaran..hihi..nak share ngan semua cara mudah untuk lembutkan bihun lam masa 3,4 minit shj...cara ni sape lagi yang ajar kalau bukan mak mertua aku..haha...
Caranya camni...
1. Memula buh bihun lam besen...pastu buh air..
2. Kemudian, masukkan lam microwave..
3. Seterusnya, tekan 3 minit untuk lembutkan bihun..
4. Selepas 3 min keluarkan bihun..check tengok bihun dah betul2 lembut ke tak...kalau belum tambah la seminit atau dua minit...ikut pada kekerasan bihun..yang aku guna ni bihun jati..maybe keras sikit..so, aku tambah seminit lagi...biasanya 3 minit dah ok..
5. Seperti biasa..kalau dah lembut...basuh dah toskan...siap untuk di goreng maa!!
Sangat mudah kan...tayah tunggu lama2 nak bagi bihun lembut..jimat masa, mudah dan senang..skrang suma mende nak cepat kan...tambah2 macam aku anak ramai ni..sume mende nak kena buat cepat...bila lapa jer bising nak makan...
Sebenarnya ada lagi satu cara nak mudah utk lembutkan bihun..tapi guna pressure cooker noxxa..aku belum mahir lagi bab sukat air untuk bihun lam pressure cooker..nanti bebila aku dah yakin aku share ngan korang caranya...
Ok, ini hasil gorengan pagi ni...siap dah..tadaaa..
Selamat mencuba yer!!
P/s : kalau korang try x menjadi maybe microwave tu tak sesuai..kalau menjadi Alhamdulillah..satu lagi keje mudah yang dpt dipraktikkan..hihi..
posted from Bloggeroid
thanks for the tips ewahhhh
ReplyDeleteOh.. tips bagus ni.
ReplyDeleteTapi kakak biasa kacau terus dalam kuali letak air sehingga kering pun boleh jugalah tapi agak lamalah sebab meenya masih kejung kan...
ps: jemput jenguk N3 kakak hari ini kakak dah tunjuk ole-ole yg kakak dpt tu. Thanks dear:)
assalamualaikum
ReplyDeletesinggah sini dari blog kak zakie =)
kalau saya, saya rendam dengan air panas aje
saya follow sini juga #223
biasanya akak ni kan
ReplyDeletekalau nak masak bihun esok hari
akak pi lah rendam semalaman bihun tu guna air paip ja
esok bangun tidur terus goreng
btw nice sharing kaori :)
tip yang menarik ni....
ReplyDeletekakak selalu celur air panas je sekejap ....angkat cepat ,terus toskan.....insya Allah lembut
alamak, kena pakai microwave ke? rumah saya xde.. heee
ReplyDeleteermm rendam je cam biasa dengan air so sementara tu boleh kupas bawang semua bagai kan..
ReplyDeleteSA selalu rendam dalam air sejuk semalaman...tp sebenarnya ikut jenis bihun jugak...
ReplyDeleteterbaekkkk kak shila!!!boleh apply pasni
ReplyDeletewahh.. senangnya guna microwave,,,nice sharing kak ;)
ReplyDeletenice tip..dah lama tak buat mihun goreng
ReplyDeletelaaa gitu je ek...tq share
ReplyDeleteselama ni kalau nk goreng bihun, mlmnya dh rendam
kalau nk goreng mengejut mmg tak laaaa
Alor, rumah kita takde microwave..huhuhu
ReplyDeleteCanggih betul idea ni:)
ReplyDeleteSelalu nak cepat rendam dalam air panas jer.. lembut elok jer, klu keras skit time goreng letak air lebih skit.. mesti lembut elok laa..
ReplyDeleteselalu celup air panas ja..hehe
ReplyDeleteBaguslah tips ni. Tak perlu nak rendam lama2 :)
ReplyDeleteNice sharing kak. Ana pulak kalau nak lembutkan bihun, senang je. Takde microwave, jd masa rencah tu letak air lebih. Nanti lembut kat situ je la. Takdelah nanti mihun tu keras, kalau rendam air panas kang mihun tu lembik sgt.
ReplyDeletelg sng n mudah..
ReplyDeletelya biasa rebus ats dapur je...
or rendam..tp lamaaa sgt..
tringat 1st time wak mee... main basuh n campak dlm kuali..tunggu lembut x lembut2,rupanya ke rndam dlu
first time baca tips camni. memang lepas ni kena try la. hehe. thanks kak sudi kongsi :)
ReplyDeleteBunda takder microwave.. Takder presure cooker...
ReplyDeletetak pernah buat mcm ni...biasanya cuma rendam dalam air ja....tp lain jenama,berbeza pula tahap kelembutan/kekerasannya kan..
ReplyDeletewahh mudah dan cepat cara ni..nak kena cuba nti... Tq sharing petua..:)
ReplyDeleteX pnh pula guna microwave.. Ilmu baru nih..
ReplyDeletesy xda microwave...rebus atas dapur jerr..hihi
ReplyDeletebagus guna kaedah ini mama..bole try jimat masa memasak..
ReplyDeletewahhh ini sudah bagus...tq ye...pasni no more malas sbb nak goreng bihun hehehe
ReplyDeleteIngtkn jirus air pnas. Haha. Sbb sy klau dh lmbt buat cmtu. Kih3
ReplyDeletewahhh nanti kena try ni. biasa samada rendam dalam air panas atau rendam dengan air sejuk semalam je pernah buat hihihi
ReplyDeleteaahkan letak dalam microwave hehe...
ReplyDeletealaa.. kalau xde microwave, x leh la nk buat macam ni.. hehehe
ReplyDelete