Friday, October 17, 2014

Tips mudah lembutkan bihun..

As salam...

Hari ni awal pagi bersiaran..hihi..nak share ngan semua cara mudah untuk lembutkan bihun lam masa 3,4 minit shj...cara ni sape lagi yang ajar kalau bukan mak mertua aku..haha...

Caranya camni...

1. Memula buh bihun lam besen...pastu buh air..



2. Kemudian, masukkan lam microwave..



3. Seterusnya, tekan 3 minit untuk lembutkan bihun..



4. Selepas 3 min keluarkan bihun..check tengok bihun dah betul2 lembut ke tak...kalau belum tambah la seminit atau dua minit...ikut pada kekerasan bihun..yang aku guna ni bihun jati..maybe keras sikit..so, aku tambah seminit lagi...biasanya 3 minit dah ok..



5. Seperti biasa..kalau dah lembut...basuh dah toskan...siap untuk di goreng maa!!





Sangat mudah kan...tayah tunggu lama2 nak bagi bihun lembut..jimat masa, mudah dan senang..skrang suma mende nak cepat kan...tambah2 macam aku anak ramai ni..sume mende nak kena buat cepat...bila lapa jer bising nak makan...

Sebenarnya ada lagi satu cara nak mudah utk lembutkan bihun..tapi guna pressure cooker noxxa..aku belum mahir lagi bab sukat air untuk bihun lam pressure cooker..nanti bebila aku dah yakin aku share ngan korang caranya...

Ok, ini hasil gorengan pagi ni...siap dah..tadaaa..



Selamat mencuba yer!!

P/s : kalau korang try x menjadi maybe microwave tu tak sesuai..kalau menjadi Alhamdulillah..satu lagi keje mudah yang dpt dipraktikkan..hihi..

posted from Bloggeroid

33 comments:

  1. Oh.. tips bagus ni.
    Tapi kakak biasa kacau terus dalam kuali letak air sehingga kering pun boleh jugalah tapi agak lamalah sebab meenya masih kejung kan...


    ps: jemput jenguk N3 kakak hari ini kakak dah tunjuk ole-ole yg kakak dpt tu. Thanks dear:)

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum
    singgah sini dari blog kak zakie =)
    kalau saya, saya rendam dengan air panas aje
    saya follow sini juga #223

    ReplyDelete
  3. biasanya akak ni kan
    kalau nak masak bihun esok hari
    akak pi lah rendam semalaman bihun tu guna air paip ja
    esok bangun tidur terus goreng
    btw nice sharing kaori :)

    ReplyDelete
  4. tip yang menarik ni....
    kakak selalu celur air panas je sekejap ....angkat cepat ,terus toskan.....insya Allah lembut

    ReplyDelete
  5. alamak, kena pakai microwave ke? rumah saya xde.. heee

    ReplyDelete
  6. saya selalu buat gini..kiranya mikrowave saya ni memang banyak baktinya walaupun jenama cikai2 je..dah 6 tahun guna lak tu..heheh

    ReplyDelete
  7. ermm rendam je cam biasa dengan air so sementara tu boleh kupas bawang semua bagai kan..

    ReplyDelete
  8. SA selalu rendam dalam air sejuk semalaman...tp sebenarnya ikut jenis bihun jugak...

    ReplyDelete
  9. terbaekkkk kak shila!!!boleh apply pasni

    ReplyDelete
  10. wahh.. senangnya guna microwave,,,nice sharing kak ;)

    ReplyDelete
  11. nice tip..dah lama tak buat mihun goreng

    ReplyDelete
  12. laaa gitu je ek...tq share
    selama ni kalau nk goreng bihun, mlmnya dh rendam
    kalau nk goreng mengejut mmg tak laaaa

    ReplyDelete
  13. Alor, rumah kita takde microwave..huhuhu

    ReplyDelete
  14. Selalu nak cepat rendam dalam air panas jer.. lembut elok jer, klu keras skit time goreng letak air lebih skit.. mesti lembut elok laa..

    ReplyDelete
  15. Baguslah tips ni. Tak perlu nak rendam lama2 :)

    ReplyDelete
  16. Nice sharing kak. Ana pulak kalau nak lembutkan bihun, senang je. Takde microwave, jd masa rencah tu letak air lebih. Nanti lembut kat situ je la. Takdelah nanti mihun tu keras, kalau rendam air panas kang mihun tu lembik sgt.

    ReplyDelete
  17. lg sng n mudah..
    lya biasa rebus ats dapur je...
    or rendam..tp lamaaa sgt..

    tringat 1st time wak mee... main basuh n campak dlm kuali..tunggu lembut x lembut2,rupanya ke rndam dlu

    ReplyDelete
  18. first time baca tips camni. memang lepas ni kena try la. hehe. thanks kak sudi kongsi :)

    ReplyDelete
  19. Bunda takder microwave.. Takder presure cooker...

    ReplyDelete
  20. tak pernah buat mcm ni...biasanya cuma rendam dalam air ja....tp lain jenama,berbeza pula tahap kelembutan/kekerasannya kan..

    ReplyDelete
  21. wahh mudah dan cepat cara ni..nak kena cuba nti... Tq sharing petua..:)

    ReplyDelete
  22. X pnh pula guna microwave.. Ilmu baru nih..

    ReplyDelete
  23. sy xda microwave...rebus atas dapur jerr..hihi

    ReplyDelete
  24. bagus guna kaedah ini mama..bole try jimat masa memasak..

    ReplyDelete
  25. wahhh ini sudah bagus...tq ye...pasni no more malas sbb nak goreng bihun hehehe

    ReplyDelete
  26. Ingtkn jirus air pnas. Haha. Sbb sy klau dh lmbt buat cmtu. Kih3

    ReplyDelete
  27. wahhh nanti kena try ni. biasa samada rendam dalam air panas atau rendam dengan air sejuk semalam je pernah buat hihihi

    ReplyDelete
  28. aahkan letak dalam microwave hehe...

    ReplyDelete
  29. alaa.. kalau xde microwave, x leh la nk buat macam ni.. hehehe

    ReplyDelete

Feel free to comment or suggest..TQ :)