Thursday, September 5, 2013

Our new house..:)

As salam..

Fuuhh...fuuhhh...tiup habuk2 kat kibod laptop..lama betul tak bukak laptop..haha..mcm poyo jerk..setelah seminggu bercuti..hari ni baru masuk keje balik..hari ni jugak baru boleh nak update blog bagai..kalau kat umah sori la..sbb internet tadak..haha..

Lama menyepi bukan merajuk..lama menyepi bukan menyombong..lama menyepi bukan takde idea..tapi lama menyepi sebab sibuk uruskan urusan pindah memindah..haha..mcm ape je ayat..ape aku merapu ntah ni...lam kepala ingat nak balik umah jer..sebab duk terbayang lagi barang2 yg bersepah tak tersusun..pindah pon di saat2 akhir dah..

Kalau korang perasan aku ade pernah post entry yang aku sedih dua bulan yang lepas..yer..sedih sebab kami kena keluar dari umah sewa sekarang yg kami baru jer duduk selama 3 bulan..kami dah repair banyak kat umah tu..tiba2 tuan umah call suh keluar dgn alasan anaknya nak duduk situ plak..kami diberi masa sehingga lepas raya..agak kecewa jgk aku pada awalnya..tapi bersabar jer sebab tahu Allah akan bagi yang lebih baik dari tu..

So, mase puasa aritu mmg gigih jgk kami mencari umah sewa dalam taman yg sama..sbb taman tu mmg dah dkt sgt ngan sekolah aleesya tahun depan..dkt sgt dah ngan pengasuh diaorg skang..so, kalau boleh aku mmg tanak pindah keluar dari taman tu..masalah plak taman kat situ tak sampai 100 biji umah yg ada..kesian hubby asyik dikejan suh cari umah sewa area situ jugak..gomen ne hubby..:(

Tapi..Alhamdulillah..hubby dpt jugak umah sewa area taman tu jugak..harga sewa up sikit dari yg sebelumnya..tapi takpelah..janji dalam taman tu jgk..huhu..pastu nak dijadikan cerita plak..hari ape aku tak ingat..time kami balik keje..ade jiran tegur..dia bagitau ade umah nak sewa kat lorong sebelah..kami cpt2 pegi then terus call tuan umah..tanya punya tanya..kami dpt ngan harga sewa yg lebih rendah..so, kami terus booking umah tu tanpa tgk masuk dalam umah tu sebab tuan umah tu ade di Sabah..keje kat sana..hahahaha..tapi seb baik mak mertua dia duk kat Parit Buntar..dekat ngan kami..

Bincang2 ngan hubby..last2 kami decide nak amik umah yg lorong sblh tu..keadaan umah kami tawakal jer..haha..cuti hujung minggu tu kami langsung tak pegi open house..kebetulan hubby plak ade program ptg tu..kami ke rumah mak mertua tuan umah tu amik kunci..untuk tgk keadaan umah..masuk2 jer lam umah..bukak pintu..mak kaaauuuu!!! byknya semutt!!! dia buat sarang lam umah tu dah..penuh kat depan pintu..penuh kat sliding door..hoho..mengucap panjang jgk aku dibuatnya..tapi takpelah sebab duit deposit umah dah bayar..redha jela..dapat umah lam taman tu pon dah kira bersyukur..:)

So, start dari minggu tu kami sibuk mengemas barang..pindah barang sikit2..tambah plak hubby sibuk ngan program merdeka raya dia tu..sabar jela aku angkut barang sorang2..huhu..nak tunggu pindah semua kena ade hubby aku sekali nak angkut barang2 besar..start 27hb Ogos sampai 1hb Sept en hubby aku tu sibuk kalahkan YB..haha..dia free pon 2hb Sept tu jer..dan aku pon kebetulan cuti 2hb Sept tempoh hari..kami complete pindah barang aritu jugak..sampai sakit2 habis badan dek angkut barang berat..satu hari aku cuti..satu hari plak dapat mc..haha..

Haa..pasal semut tu kan..aku spray ngan penyembur lipas@semut..spray tu tahan sampai 15 hari kat situ selagi tak kena air..pastu aku letak umpan semut kat tempat semut byk2 tu..esok tu aku ulang pegi tgk umah baru tu..Yes!! semut2 sume dah mampus..haha..settle satu masalah..

settle masalah!!
Tapi tak settle2 lagi bab mengemas..tahu2 jela bila ada anak ni..kita mengemas dia menyepah..haha..sabor jela..
salah satu area yg masih bersepah..

p/s : terima kasih sbb baca sampai habis..hihi..



21 comments:

  1. Fuh.. penat tuh.. kami bulan depan.. lg lah.. dr kl ke perak. hadoii.. kalau semut tu pndai baca.. alamak! umpan semut. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuuhhh..lagi jauh tuu...
      selamat berpindah yer..

      haha..itulah kan..kalau semut pandai baca confirm pakat lari habis..haha..

      Delete
  2. kann betol dia bizi pindah umah
    mmg paling penat la pindah, setaon pon x tentu abih kemas
    mcm sy dedulu sume sumbat lam kabinet
    pastu culeh nk bongkau kemas blk kakakaka
    ohh lupe, selamat mengemas :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..itula kan..
      penat tak abih lagi ni..

      p/s : kita tahu dah muka awak cam sape..muka cam pelakon cinta jannah slot akasia tv3 kul 7 tu....s/u bdk laki yg pregnant tu..muka cam awak la..cuba tgk betul2 kalu tak caya..:)

      Delete
  3. Banyaknya semut.. mesti penat baru pindah rumah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la..mmg sgt penat..ni pon tak abih lagi mengemas..

      Delete
  4. wahh.... tak suka semut, sprayy sampai mati semua.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...sama la kita..tak suke semut jugak..

      Delete
  5. aduyai.. saya yng baca ni pun terasa penatnya..selamat berpindah ye...

    teringat zaman rumah kena kunci sebab tuan rumah tak bayar bank, jenuh cari rumah baru.. huhu..

    kalo sudi baca entry lama ni
    http://nitashidi.blogspot.com/2011/08/macam-tak-percaya-jer.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi nita..terima kasih sudi datang blog kita..

      haha..ni kes tuan umah tak bayar plak..haha..

      nanti kita terjah awak k..

      Delete
  6. banyaknya semut.. huhu.. pindah rumah memang memenatkan.. pelan2 kemas ye kak. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula..bab nak mengemas tu yg malas..hihi..

      Delete
  7. aku nak sembur lipas dalam keta.. apesal aku pakai target umpan dalam keta tak jalan eh.. ke aku salah guna.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. target umpan semut ke? ntah la..ko letak kat mane?

      Delete
  8. 1. Syukur impian tak mahu keluar dari taman itu tercapai juga - dapat murah lagi
    2. Semut dah hilang legalah
    3. Kemas pindah ni memang akan ambil masa panjang
    4. Kira legalah sebab tak perlu nak tukar pendaftaran Alesya sekolah lain tahun depan
    5. Sekarang... lega walau penat tu pasti kan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. syukur tak terhingga..
      2. semut kat halaman rumah plak yg byk..hujung minggu ni nak settlekan..hihi..
      3. mmg amik mase panjang..lagi2 ngan anak2 kat umah tu..hihi..
      4. itulakan..tayah tukar dah pendaftaran..nak anta pon dkt jer..
      5. mmg sgt penat..hari ni rasa cam nak demam..huhu..

      Delete
  9. bestnye dduk rumah baru..selamat bz..huhu..

    ReplyDelete
  10. husihh byknye semut.. manis sgt kot rumah tu..hihi.. selamat merasai suasana baru..deqla pun x sabar nak pindah.. hihi..

    ReplyDelete
  11. syukur dapat juga cari umh ye kak..
    kalau nak pindah barang dari 1 bilik ke bilik lain pun seksa, ni kan pula pindah barang 1 umah..
    memang tawakal..

    ReplyDelete

Feel free to comment or suggest..TQ :)