Wednesday, September 11, 2013

"Kilang kicap guna botol arak?"

As salam..

Hari ni pagi2 lagi tergerak hati nak membaca online news..so, aku pon bukak la Metro Online..myMetro punya website..pastu ternampak satu title yg menarik perhatian aku.." Kilang kicap botol arak"
Cepat2 aku klik kat situ..rupa2nya ada satu company pengeluar kicap ni dia guna botol arak yang di kitar semula utk isi kicap dan di pasarkan pada pengguna..

Kicap yang telah dirampas - myMetro
Err..bila tgk gamba kicap yang telah diblurkan nampak macam familiar kicap tu..macam famous jugakla brandnya..tapi aku tak sure brand apa..nape dia tak bagi clear jer gambar kicap tu ek..dah la tak bagitau jenama apa..at least bagitau la company apa yang duk buat keje tak senonoh ni..(ni yang aku geram ngan syarikat penyiaran dan surat khabar..cakap jela company apa..brand apa..senang la kita sbgi pengguna ni nak berwaspada..tul tak??)

Katanya botol2 arak tu diimport dari Thailand dan dibawa masuk ke Malaysia..dan botol tu cuma di basuh macam tu jer dgn keadaan kilang yang kotor..pastu pekerja secara manual tuang kicap ke dalam botol tanpa menitikberatkan soal kebersihan..buat packaging letak brand dia pastu jual kat kita..hohohoho...menakutkan betul..ntah2 bersih ke tidak dia basuh botol tu pon kita tak tahu...isi kandungan kicap pon kita tak tahu bersih ke tidak..

Menurut berita tu..company ni beroperasi di Cheras..lebih 2,000 kicap yg dirampas, 20k botol kosong dan dan mesin pemproses yang dianggarkan bernilai rm150k yang telah dirampas oleh PDDNKK..2,000 kicap yang telah siap packaging dirampas di situ..bagaimana plak ngan kicap yg telah dipasarkan? Takkan diaorg tak amik tindakan apa2? ntah2 dah beratus ribu botol kicap yang telahpon dijual kita tak tahu..huhu..

Ya Allah..mintak2 dijauhkan dari membeli makanan2 syubhah ni..duk Malaysia pon jangan ingat semua barang makanan adalah halal..berhati2 yer kawan2..

p/s : Seb baik aku pengguna tegar kicap cap kipas udang..:)

berita lanjut DI SINI

24 comments:

  1. yup, Ros pun kadang2 geram jugak. bila ada rampasan sebegini, kenapa tak diberitahu.. nak sorok buat apa lagi kan. kita sebagai pengguna berhak untuk tahu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann Ros..marah betul la diaorg ni..rampas byk2..tarik balik bukan main byk katanya..tapi tak cakap pon brand apa pon kan..marah betul la..kita berhak tahu kan..geram2!

      Delete
  2. betul3, sokong ros_reeza..

    samalah saya pun pengguna tegar kicap cap kipas udang.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa..ramai je yg menyokong..

      mmg takleh tukar jenama kicap ek..:p

      Delete
  3. Betullah ... selalu macam tu. Kalau nak inform betul-betullah so kita pengguna tahu mana nak pilih. Bagi blur tu buat apa? Masih nak jaga sykt yg tak senonoh tu lagi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka buat blur camtu..ntah nak jaga pengguna atau masih lagi nak menjaga company tu..huhu..

      Delete
  4. euii takotnya
    lg mau blur2 kann
    kasik tau suda, dh le kita ni sekeluarge penggemar kicap tegarrr
    tp mcm leh agak jekk..ntah laaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. takut jugak ni..
      agak2 brand ape yer? huhu..

      Delete
  5. ntah apa2 la dorang ni kan. kalau rasa bnda tu haram, tunjuk je la brand apa. ni tidak. macam masih sokong lagi bnda tu. kalau xnak buat orang was2 dgn 'kicap', jgn kuarkan berita tu..

    boleh pula dia recycle botol tu ye.. aduhai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula..nak jalan mudah dan modal yg sedikit..pulangan yg tinggi..huhu..

      Delete
    2. erm..tapi hukum halal haram pula diketepikan, kan..

      Delete
  6. Kene telus la baru org ramai tahu.. Kalau salah publishkan terus.. barulah owner tu rasa tak mo buat lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..lepas ni owner tu boleh buat kilang sos pulak..pakai botol yg sama...hahahha..

      Delete
  7. betul la await la blurkan...geram lak rasa...diaorang ni ambik jalan mudah jer...

    ReplyDelete
  8. huihhh.. bahaya nih.. bagitau jelah at least pengguna tau kan.. kat umah guna kicap kipas udang gak kot.. nasib baik..

    ReplyDelete
  9. macam familiar la kan kicap tu.. blurr.. tp blurr cah main jer. kalu xnak org tau. gelapkan macam kaler kicap tu terus..nyampah mak nok..

    ReplyDelete
  10. ehh mcm botol kicap tamin je.. deqla pun samalah guna kicap kipas udang.. sejak dulu..huhu..

    ReplyDelete
  11. hmm bhya bt0l la..td bru tgok kt berita..dah la xbgthu jenama ape..lpas ni kalau ada jenama baru baik hati2 je..xpn guna brand yg lma kn =)

    ReplyDelete
  12. buat kicap sendiri la jawabnya..aku guna kicap jalen.. kicap kipas udang mahal gila kot.. hahahaha..

    ReplyDelete
  13. brand kicap ni saus ABC..kalau x silap

    ReplyDelete
  14. brand kicap ni saus ABC..kalau x silap

    ReplyDelete
  15. Ya! Benar... isu nie memang benar... saya ada pengalaman peribadi mengenai hal nie...
    teruskan berkarya admin...

    Here is my weblog :: Affiliate Percuma

    ReplyDelete

Feel free to comment or suggest..TQ :)