Tuesday, September 10, 2013

Sekali sekala manjakan kulit muka..

As salam...

Bila dah makin berusia ni kena la sekali sekala rajin manjakan kulit muka kan..macam aku ni haa..haha..maklumlah dah masuk 3 series ni..nak kena jaga mane2 yang tak elok..sejak pindah ni belum buat lagi massage utk kulit muka..bukan badan jer kena urut tau..muka pon nak kena urut jugak..bagi hilang segala stress yg melanda..hikhik..

Aku selalunya akan massage muka sebulan sekali..tu pon kalau rajin..kadang2 3 bulan sekali baru ingat nak massage..selalunya aku sapu cream massage Artistry sepupu aku punya..tapi lately jarang dah ke rumah dia..takleh nak paww la..haha..tapi takde cream tu pon boleh buat massage jugak..lagipon kulit aku berminyak..takde cream pon boleh pakai minyak di kulit..haha..

Aku suka bila lepas massage muka sebab lepas massage jer rase lega..muka terasa segar..hilang segala stress..nak senyum pon tak terasa kelat..hahaha..sebenarnya aku belajar massage muka ni dari mekap artis Kak Rukayah..dah 6 kali aku join bengkel kesihatan dan kecantikan kulit yang di anjurkan oleh dia..setiap kali kelas mesti dapat ilmu baru..dah la murah jer yuran kelas dia..dan dia pon tak pernah lokek ilmu..tu yg seronok..!!

Ok, kali ni nak share cara2 nak massage yg aku belajar dari dia..

1. Leher - teknik Effleurage (belai-belai manja) -rujuk gambar kat bawah
teknik Effleurage pada leher -google source











2. Dagu - teknik Tapotement (tepuk-tepuk manja)
    Sorry takde gambar..tepuk-tepuk dagu bawak mai ke depan dan ke atas..

Untuk teknik point - (Gambar 2) - Google source
3. Dagu ke tulang rahang pipi - teknik Point (pusing dan tekan)
 rujuk gambar 2..pusing sambil kira dari 1-8..pastu          tekan..ulang step tu sampaila ke tulang rahang pipi..

4. Hujung mulut ke tengah telinga - teknik Point
rujuk gambar 2 jugak..ulang step macam step 3 jugak..

5. Tepi hidung ke hujung mata - teknik Point
rujuk gambar 2 lagik..ulang step macam step 3 jugak..








6. Mulut (keliling) - teknik Point
    Sorry takde gambar..tapi boleh ikut step no 3..nak start pusing tekan tu dari bawah ke atas tau..

7. Mulut lagi - teknik Effleurage
    rujuk gambar kt bawah
teknik Effleurage utk mulut - Google source














8. Bibir plak - teknik Tapotement 
    Sorry takde gambar jugak..boleh tepuk2 manja sambil tarik hujung bibir naik ke atas..

9. Pipi - teknik Tapotement 
    Sorry takde gamba jugak..boleh tepuk2 manja sambil tarik bawah pipi naik ke atas..

10. Hidung - teknik Pettrisage (tekan sambil kira dari 1-8 pastu lepas)
    rujuk gambar kat bawah..tekan point sama ngan jari telunjuk lam gamba tu duk tekan..tekan kedua2 belah     point..errr..faham ke tak ek? haha..    
Point utk tekan bahagian hidung - Google source














11. Mata (keliling) - teknik Effleurage + Pettrisage
    Rujuk gambar 2..pusing dan tekan ikut arah anak panah tu..

12. Kening - teknik Effleurage
   Sorry takde gambar..tarik kening naik atas

13. Dahi - teknik Zigzag
    Rujuk gambar 2 jugak..kat dahi tarik atas bawah..pelan2 tau..

14. Seluruh muka - teknik Tapotement
    Takde gambar la..tepuk2 manja seluruh muka bagi fresh..:)

* Setiap teknik kena ulang 3x tau!

Face massage ni bukan saje boleh hilangkan stress..ia juga boleh aktifkan sel-sel kulit muka kita..boleh naikkan seri wajah kita..dan boleh naikkan mulut terjuih dan tulang pipi kita..kalau tak percaya cuba buat face massage sebelah muka jer selama 30 minit..lepas tu tgk cermin..boleh nampak sebelah pipi dah naik sebelah pipi lagik menurun..haha..cubalah!

Ia bagus utk sape2 yang dah berusia utk jaga tulang pipi..bagus utk sape2 yang berkulit kering sebab bila massage guna cream massage kan..cream massage tu akan buatkan kulit kita sedikit lembap...tapi kalau kulit dah sedia berminyak akan aktifkan lagi sel kulit yg sedia berminyak..pastu boleh buatkan anda berjerawat..haha..so, pada sape2 yang kulit berminyak boleh massage sebelum guna scrub utk muka sebab nanti mase scrub minyak2 yang terlebih tu ia akan buang..ataupon tayah pakai cream massage langsung..utk yg berkulit kering boleh massage selepas guna scrub dan digalakkan pakai cream massage..:)

Haaa...ape lagi..cubalah buat..ahaks!

P/s : kalau korang perasan..banyak kena massage bahagian mulut..Kak Rukayah kata sebab kita banyak bercakap..haha..


16 comments:

  1. kalau manjakan selalu pun occay juga kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula..nak manja selalu tu yg tak nyempat..

      Delete
  2. good reminder for me yg selalu escape call beautician...nampaknya kena lah pergi surrender... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa..rajin2la pegi spa..kalau malas sgt nak kuar..buat je sendiri kat umah..hihi..

      Delete
  3. Nnti leh la try wat urutan sndri..nk g kdai mahai...huhu

    ReplyDelete
  4. kak memang tak rajin buat sendiri..M sebenarnya
    sedapnya kalau ada yang massage muka kita kan...sambil tertidur..
    bila baca etry ni, teringin pulak nak buat face massage

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kak anim rajin bleh buat sendiri..kalau rasa nak org belai2 muka kena pegi spa la..hehe..

      Delete
  5. tak pernah buat lagi ni.. nak buat sendiri tu yg malas sebenarnya.. kikiki..

    ReplyDelete
  6. Bila nak mai buat kelas kat aku..? Hehehe

    ReplyDelete
  7. adoiii bila lah nk g buat facial lg ni.hehehe

    ReplyDelete
  8. alamak! baru teringat dh bertaon dh belai muka kakaka
    awak tolong facial muka kita boleh???
    :))

    ReplyDelete
  9. best tu kak..nak2 ada orang tolong urut2kan.. :)

    ReplyDelete
  10. rajin nau lah nak wat kak.. ce tulun buat kat ai jap. haha

    ReplyDelete
  11. mmg bagus ni kalo sekali skala buat.. tp deqla ni jgn kata sekali sekala.. belom tentu dpt buat..haha..

    ReplyDelete
  12. he3 boleh try bt sndri ni =) sihat muka..tp nk kena rajin la..

    ReplyDelete

Feel free to comment or suggest..TQ :)