Wednesday, August 27, 2014

Akibat mulut ringan bertanya...

As salam...

Walaupon hari ni wordless..tapi aku nak membebel jugak..haha...Korang pernah tak alami situasi camni?

Situasi pertama

Jumpa perempuan yang perutnya agak ke depan...dengan ramah kita bertanya..

" Pregnant berapa bulan? "

Dengan merah padam dia menjawab..

" Eh, saya tak pregnant...perut saya memang camni..."

Adoiii...kita plak yang termalu..kakakaka...

Situasi kedua

Jumpa seorang pakcik (rambut beruban umo lebih kurang 50an) sedang mendukung anak kecil (usia lebih kurang 1@ 2 tahun..)..dengan ramah kita bertanya..

" Cucu ke? berapa tahun dah? "

Dengan muka terkulat2 dia menjawab..

" Eh, bukan cucu...ni anak saya.."

Erkk...terkedu sekejap orang yg bertanya tu..kakakaka..

Situasi ketiga

Jumpa seorang perempuan yang berusia lebih kurang kita...dengan ramah kita bertanya..

" Tak bawak anak sekali ke? Anak berapa orang dah? "

Dengan muka sedikit berubah dia menjawab..

" Erm...saya takde anak lagi..dah 10 tahun kawen.."

Ya Allah...ampunkan aku bukan berniat utk kecikkan hati dia...

Ini la padah bila mulut ringan sangat bertanya..terlampau ramah dengan orang yang baru kita kenal...sedih kan? kita plak yang terkulat2 terpaksa memohon maaf atas ketelanjuran bertanya..aku yang selalunya kena situasi mcm ni..pastu menyesal tak sudah sebab ringan mulut bertanya..haha..

Maafkan aku andai soalan yang ditanya itu mengguris hati..tiada niat untuk melukakan hati kalian..aku cuma bertanya untuk berkawan..huhu...


AirAsia nak bagi tiket FREE??


22 comments:

  1. Kakak baru terkena Shila. Pasangan ini memang dah 7 tahun tak ada zuriat. Baru-baru ini dtg rumah kakak perut dia memang besaaaar sangat. Kakak pun kata "Alhamdulillah Zah berkat doa akhirnya tercapai juga" Sambil tu kakak pegang tangan dia (sebab lama tak jumpa tak tahu). Kisahnya dia kena fibroid serious dan jadual akan dioperation awal Sept ini. Sedih kakak sampai menitik airmata. Dia mohon doa kakak juga. Kesian....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya Allah...sedihnya,...kesian dia...

      Delete
    2. sedihnya kakak.. YA Allh, moga dipermudahkan untuk dia jalani pembedahan tu.. moga dia cepat sembuh....

      Delete
  2. Heee terkadang pernah jugak macam ni,biasalah perasaan dan sifat ingin tahu kan wuwuw

    ReplyDelete
  3. huhuhu..so far tak pernah lagi.tapi selalu bagi perempuan duduk dalam lrt, rupa-rupanya memang chubby bukan pregnant.serba-salah rasa

    ReplyDelete
  4. paling sadis kalau offer seat kat pompuan yg kita ingat dia mengandung.. rupanya dia tak.. huhu.. kesiann...

    ReplyDelete
  5. 3 soklan yg akak mmg elak utk tanya orang
    -anak berapa?
    -bila nak kawen?
    -sihat sekarang nampak>( sbb akak pun sensittif bab bentuk badan)

    ReplyDelete
  6. hahhaa.. selalu terjadi situasi begini... tapi sekarang dah kontrol sikit, sebab takut melukakan hati org yg di tanya.. (kesedaran tu dah timbul..hihi)...

    ReplyDelete
  7. Ana pernah terkene situasi yg pertama. Nampak sorang hakak ni kat ktm. Ana suruh duduk sbb ingat akak tu prgnent. Sekali dia cakap "apehal ni? Aku tak mengandunglah!" Isk..Tak pepasal je kene marah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. adehh...kena marah lagi teruk..huhu..

      Delete
  8. Ermmm.. ye la.. kdg2 y kt nmpk bkn sperti y kt anggapkan.. xpela.. kt cuma tlebih ramah.. insyallah.. mrk2 tu faham n x terasa.. lya pon gitu.. bila dh tlps ckp.. mulalah rsa bsalah sgt kan

    ReplyDelete
  9. Perlu dijaga pertuturan sewaktu nak bertanya. kadang kala akan mengguriskan hati yang di tanya..

    ReplyDelete
  10. Friendly sangat awak ni yunk.. Hehe.. Kite ni plak jenis yang berat mulut.. Tapi dua2 pun ada kelebihan & keburukan dia.. Kena berpada2 la.. =)

    ReplyDelete
  11. Mesti awak ni peramah kan...hehehe...

    ReplyDelete
  12. Nasib Za tak pernah macam ni..Za kan pemalu kak..hehehe

    ReplyDelete
  13. hehe nadyya xringan bertanya.. malu skit.. hehehe tp kalo org tnye cmtuu kt kite terasa la jugak.. lg2 org tnya 'bila nak kawen?' alahai alahai -,-

    ReplyDelete
  14. hehehe... itu lah kelemahan orang peramah pula... :D

    ReplyDelete
  15. Saya dah alami semua di atas.
    Sebagai doktor, mesti tanya soklan2 ni.
    Tapi, kadang jadi camtulah bila silap cara nya.

    ReplyDelete
  16. hmmm... kadang-kadang kita cuba nak bersikap mesra kan. tapi tu lah, ada masanya mesti tersilap tanya. saya pun kena macam tu. yang penting kita minta maaf and tak sentuh dah perkara sensitif tu.

    ReplyDelete
  17. saya pun pernah kena situasi yang pakcik tu... hehehe.. ampunkan saya...

    ReplyDelete

Feel free to comment or suggest..TQ :)