Wednesday, July 23, 2014

'Segmen Puasa& Kueh Raya Pertama'

As salam..

KLIK BANNER UNTUK JOIN

Pengalaman berpuasa untuk kali pertama

Pengalaman berpuasa mase zaman kanak-kanak memang susah nak lupa..ingat lagi mase mak start ajar puasa darjah satu..umur 7 tahun time tu..lepas balik sekolah jer mesti berbuka..haha..puasa yok yok orang kata..."puasa yang yang yok.. balik rumah bukak periuk " 
bila dah masuk darjah dua mak semakin tegas..cuba berpuasa satu hari..tapi kadang-kadang ngelat minum air mase mandi..haha..pastu balik sekolah jer ambik ais dalam peti ais letak dalam besen..tido sambil peluk besen kat beranda rumah..rasa nyaman sejuk tambah plak ngan angin sepoi2 bahasa...fuuhhh...memang layan laa...
Pastu mesti kira berapa hari puasa penuh sebab nak tuntut hadiah dari mak..mak tak janji pon tapi nakai pi tuntut jugak..hahaha...

Kuih raya pertama

Kuih raya pertama yang buat ngan mak dah lupa namanya..bentuk dia bulat2 jer..mak selalu buat guna tepung jagung ngan tepung apa lagi ntah...lupa dah resepinya..sekarang mak dah tak buat biskut tu..biskut ni memang mak reka sendiri resepinya...aku pulak memang tak catit resepi dari mak..bertuah kan anak!! haha..tapi biskut ni memang sedap betul..bentuk bulat2..simple dan memang mudah buat...sekali masuk mulut terus hancur..memang sedap la!! lupa dah nama biskut tu..rasanya "Biskut Kanji" kot..hihi..
Ingat lagi mase buat biskut raya ni ngan mak..kantoi tak puasa sebab curi2 makan biskut ni time tu..mak perasan tengok lam talam dah berkurang jumlahnya...hahahaha...kena denda takleh duk sekali mase berbuka..makan kat bawah sorang2..padan muka aku!! haha..
tapi serious rindu suasana zaman kanak-kanak dulu...

Sorry takde gamba biskut tu..memang takde sape buat dah biskut tu sekarang..nanti balik raya ni nak tanya mak la resepinya..kot2 mak ingat lagi..haha..





13 comments:

  1. Menarik segmen ni... good luck ya.. :)

    ReplyDelete
  2. Good luck...hehehe...nostalgia betul kan posa masa kecik2.. =D

    ReplyDelete
  3. salam singgah. all the best ye :)

    ReplyDelete
  4. Asssalamualaikum Mama kaori..

    Terima kasih sudi bersegmen dengan mummy. Seronok kan zaman kanak². Jangan lupa tanya mak Mama resepi biskut tu.. kalu kita ulang balik nostalgia tu memang menyeronokkan.

    Kawan² lain, jomlah ikut serta segmen mummy. Harap lebih ramai lagi yang sudi join..

    ReplyDelete
  5. haha, macam adik saya suka pegang benda2 sejuk time puasa..

    ReplyDelete
  6. selamat bersegmen!hehe, masa kecik-kecik dulu ada gak curi-curi minum air..

    ReplyDelete
  7. singgah dari segmen yang sama

    http://khudri2337.blogspot.com/2014/07/segmen-puasa-kueh-raya-pertama.html

    ReplyDelete
  8. singgah dari segmen yang sama, baca cerita rakan se segmen... selamat hari raya

    ReplyDelete
  9. hehehe..
    macam sedara Eira lak..
    Bila balik rumah je..
    dia happy..
    sebab nak buka puasa awal..
    hehehe
    Eira datang beraya..
    http://eiraaikawa.blogspot.com/2014/07/segmen-puasa-kueh-raya-pertama.html

    ReplyDelete

Feel free to comment or suggest..TQ :)