Monday, July 14, 2014

Masak dengan pressure cooker memang best!!

As salam...

Yeyyy...settle keje hari ni..esok plak sambung..kali ni bukan nk citer pasal keje...tapi nk citer pasal masak..hihi..semalam aku berbuka puasa seorang diri..sobss...sobss..en hubby pegi mana? En hubby berbuka puasa bersama bos2 dia di pejabat..

Di sebabkan bukak puasa sorang2..aku blk masak simple jer...bubur kacang yang sangat cepat dan mudah!! Kenapa aku cakap cepat...sebab kacang hijau tayah rendam pon...cuci-cuci terus boleh masak..biasanya kacang hijau kena rendam dulu kan kalau nk buat bubur kacang...

Ni dia...lepas basuh terus masuk lam periuk..yg pasti utk cepat masak kena guna pressure cooker noxxa..



Jangan lupa buh air masak...then high pressure selama 20 minit...nk lembut lagi boleh setting 30 minit..



Lepas setting 20 minit boleh la kita buat keje lain sambil tunggu kacang hijau masak dan lembut..habis 20 minit bukak tudung..masukkan santan, gula melaka, daun pandan dan gula putih sikit...nk rasa lemak buh garam secubit..kacau hingga masak dan terus boleh hidang..

Cepat kan? Hihi...tapi bubur kacang aku semlm sedikit tawar tak cukup gula melaka...maklumlah puasa..tak dapat nk merasa..haha..

posted from Bloggeroid

7 comments:

  1. letak doyan sodap ni.. adeiih.. encik shujin ngidam doyan.. orang lain yg nandong, orang lain yg ngidam banyak.. haha..

    ReplyDelete
  2. kat umah pun ada pressure cooker ni hehe...best guna dia..

    ReplyDelete
  3. memang memudahkan umtuk memasak

    ReplyDelete
  4. Oh... kakak pun kalau nak masak apa pun memang guna Noxxa ini.
    Tumis sayur cepat, buat sup daging cepat lembut. Memang senang...

    ReplyDelete
  5. Senangnye masak pakai pressure cooker ni eh.

    ReplyDelete
  6. ya allah senangnya.. memang slalu klau nak buat bbur kcg hijau, hampir semalaman jugak laa nak kena rendam.. bagusnyaa ada pressure cooker ni kak..

    btw, akak ada adik beradik kat sp ke??

    ReplyDelete

Feel free to comment or suggest..TQ :)