Wednesday, July 2, 2014

Let it go?

As salam...

Walaupon berpuasa..tanggungjawab kepada anak yang masih berusia 2 tahun ke bawah tetap kena teruskan seperti biasa..ape lagi tanggungjawab menyusukan anak la..Alhamdulillah..sehingga ke hari ini masih lagi tetap meneruskan perjuangan breastfeeding pada adik Ammar..hanya tinggal sebulan jer lagi adik Ammar nak cukup 2 tahun..lepas tu no more "nenen"..haha...eh, bukan sebulan la...tak sampai sebulan dah..lebih kurang 
3 minggu je lagi..

Adik Ammar zaman kecik tonet
Sekarang dah besar panjang..mulut pon dah potpet..!!
Alhamdulillah..Allah beri rezeki utk adik Ammar sampai ke hari ini..nekad untuk breastfeed dia berjaya jugak..Alhamdulillah..Syukur padaMu Ya Allah..


Makin kuat azam untuk breastfeed adik Ammar sampai ke umurnya 2 tahun kalau tengok keratan akhbar tu...untuk lebih bijak dan yang paling best susah nak dapat sakit..bukan tak sakit langsung..jarang dapat..hehe...yang bijak tu dah nampak dah sikit kebijaksanaan dia tu..cuma sekarang aku duk memikirkan cemane aku nak stop bf lam mase tak sampai sebulan jer lagi ni..

Mase wean off Ayun dulu aku balik kampung kat Terengganu..ada pakcik yang boleh tolong ubatkan..dia tulis ayat Al-Quran pada 2 keping biskut marie..bagi Ayun makan sampai habis then insyaAllah dia akan sikit2 lupa pada "nenen" ...adik Ammar plak aku tak tahu nak buat cemane..sama ada nak teruskan jer bf dia..atau usaha jgk wean off dia..which one is better ek? Ada orang kata kalau baby boy seeloknya sampai 2 tahun jer..kalau baby gurl tu takpela sampai 3,4 tahun pon..ntah la..aku duk mikir jugak ni..Ayun dulu cukup2 2 tahun aku wean off dia..lagipon mase tu duk pregnantkan adik Ammar..tu yg wean off jugak tu..(mak dah bising suh stop bf) haha...

So, kali ni nak Let it Go? atau Stop it?



15 comments:

  1. no comment sbb takde pgalaman haha

    ReplyDelete
  2. macam delima kakak saya gak ni anak dia dah nak 2 tahun tak tau nak stop cmane..sy suggest stop slow2 ..kang dia terkejut plak.pandai cakap je sebab belum kahwin lagi..huhu

    ReplyDelete
  3. Masih susukan ikut pemintaan...tapi selalunya dia geleng..maknanya nak botol la tu..tp malam nak nenen juga...

    ReplyDelete
  4. Tunggulah macam mana rasa sayunya hati bila Ammar dok merengek airmata kita pun dah nak luruh tau... kakak dah rasa dah. Tapi itulah pada kakak selagi tak pregnant baik bagi aje:)

    ReplyDelete
  5. aqil wean masa 3 tahun.. orang bebel aku buat derk je.. hahaha.. tapi damia cukup 2 tahun aku wean..

    kalau nak wean kan better slow talk awal2.. cakap dia dah makin besar tak boleh nenen dah.. so dia prepare.. so far aku guna kaedah ni ok. takde la diorang demam bila sampai masa betul2 tak bagi tu..

    ReplyDelete
  6. hihi...susah juga nak buat keputusankan. kak tak dapat nak suggest idea..sbb tak bf..

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah murah rezeki ammar bleh bf smpai umur 2 tahun..anak2 sy sempat smpai bulan2 je coz susu kering huhu

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah rezeki utk dia...umi anak dah 3 ni semua nyusu sampai 2 tahun, cuma yg abg je 9 bulan sbb dia dah tak nak time tu huhuhu.....pe pun teruskan usaha murni ni ye...chaiyok chaiyok :D

    ReplyDelete
  9. Anak saya bulan 9 ni cukup 2 tahun..yang biskut marie tu cemana ye??dia baca2 ayat je ye??saya nak stop kan dia bila cukup 2 tahun..mak saya pun dah bagitau suruh perlahan2 stopkan menyusu dia dari sekarang..rasa kesian pulak..heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. biskut marie tu dia bukan baca ayat..dia tulis ayat Quran kat atas biskut marie tu..saya tak tahu ayat apa..sebab kecik jer tulisannya..bagi anak kita makan biskut marie tu..lepas tu lama2 dia akan lupa nenen la..

      Delete
  10. Alhamdulillah..rezki ammar kan.. :-)
    Tahniah!

    ReplyDelete
  11. ada gak dgr pasl baby boy 2 taon kena stop tu
    dulu piya dekat 3 taon lebih baru benti, itu pon sebab nipple luka
    kalau tak, ntah2 sampai sekarang
    ni adik dia duk nenen dia pon kdg colek yg menitis tu ke mulut dia hihihi

    ReplyDelete
  12. alhamdulilah, seronok tengok kawan-kawan dapat susukan anak hingga umur 2 tahun.
    tahniah.

    ReplyDelete
  13. Takde pengalaman. Tak tau la.

    ReplyDelete

Feel free to comment or suggest..TQ :)