Tuesday, June 11, 2013

Bulan Syaaban bulan persediaan...

As salam..

Hari ni dalam kalendar Islam adalah 2 Syaaban 1433H..hari kedua dalam bulan Syaaban..bulan yang banyak kelebihan dan keistimewaannya..pagi semalam sempat bangun sahur utk berpuasa..tapi pagi tadi langsung tak terjaga utk sahur..so, tak dapat nak puasa la hari ni..harap2 esok terjaga utk sahur..(sebenarnya lupa nak set alarm..haha..)

Bulan Syaaban seperti yang kita tahu adalah bulan persediaan utk bulan Ramadhan..tak lama lagi dah nak masuk bulan Ramadhan..so, bulan Syaaban ni kita digalakkan untuk banyakkan ibadah puasa sunat..sebagai persediaan utk berpuasa sebulan di bulan Ramadhan..

Ada hadith yang diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari RA melalui Aisyah RAH..

Maka tidaklah aku melihat baginda SAW berpuasa selama sebulan melainkan pada bulan Ramadhan, dan tidaklah aku melihat baginda SAW memperbanyakkan puasa melainkan pada bulan Syaaban.

So,  marilah kita semua sambut peluang keemasan ni utk banyakkan amalan berpuasa sunat..sementara kita masih lagi muda..bertenaga..dan sihat utk melakukannya..ayuh kawan-kawan!!

P/S : Tak buat tak dosa..tapi kalu buat dapat pahala..:)

12 comments:

  1. salam...alhamdulillah...it's syaaban again...semoga dipertemukan dgn Ramadhan,amin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah yang kita semua harapkan...harap dipertemukan dgn Ramadhan yang akan datang..

      Delete
  2. Mencari kebaikan semampu boleh sementara diberi peluang ini kan.. sebulan aje pun. Next month dah jadi wajib pulak bukan sunat lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak zakie..

      buat sementara masih ada kudrat..jgn nanti tak larat dah baru terhegeh2 nak buat..uhuhu..peringatan utk diri sendiri jgk ni..

      Delete
  3. so fast kan masa ni.. kejap2 puasa.. kejap2 raya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la psl..cepat tul masa berlalu..rasa cam baru jer raya tahun lepas..haha..

      Delete
  4. salam mama_kaOri
    semoga kita dipertemukan ramadhan..aminn
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..

      insyaAllah..sama2 kita berdoa..

      Delete
  5. selamat berpuasa sis.. =)
    saya baru je selesaikan gnti puasa sehingga akhir bulan rejab hritu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa juga utk mimie..
      Alhamdulillah..dah habis ganti puasa..akak ade lagi balance..hihi..

      Delete
  6. semoga sempat bertemu ramadhan sekali lagi..

    ReplyDelete

Feel free to comment or suggest..TQ :)