Tuesday, August 20, 2013

Ceritera Raya 2013 Part 1

As salam..

Raya kali ni takdela meriah sangat..biasa2 jer..aku start cuti hari Rabu (sehari sebelum raya)..bertolak balik pagi tu lam kul 8 pagi..plan asal lepas subuh tapi kemas itu ini..sibuk ngan budak2 lagi..terlajak sampai kul 8 pagi..bertolak dari Bandar baharu kami guna jalan baru..tak masuk dari Kulim - Baling..en hubby google cari jalan dari parit buntar...kami lalu jalan Parit buntar - Batu Kurau - Lenggong - Grik..ini mmg betul2 jalan kampung..tak banyak keta yang lalu lalang..jalan pon boleh tahan jugak berlikunya..cuak jgk dibuatnya..haha..

Bertolak kul 8 pagi sampai Terengganu lam kul 4 ptg..keta banyak hari tu..tak sempat nak sampai awal nak tolong mak bungkus ketupat pulut..elok sampai jer mak dah siap bungkus pon..tapi seronok jugak sebab dapat berbuka puasa ngan mak ayah di kampung..Raya tahun ni aku jer yang balik awal..kakak2 dan adik pompuan tak balik..masing2 raya umah mertua..bg long aku pulak lepas sembahyang raya baru balik..yang ade kat umah pon dua orang adik lelaki yang boleh tolong sikit2 jer bab memasak..so, petang kiranya aku la chef masak utk berbuka..haha..pastu sambung masak utk persiapan raya esok pulak..

Penat memang penat tapi seronok sebab sambil masak sambil berborak ngan mak..lama tul tak balik kampung..anak2 duk sibuk main bunga api ngan mercun kat luar ngan pak su diaorg..so, takde la kacau sangat mama dia nak masak..Malam raya aku masak rendang daging, kuah laksa, nasi minyak, gulai ayam dan hubby pulak sibuk ngan aleesya di dapur jugak buat kek coklat..(first time en hubby masak di dapur kat kampung..haha) gambar nanti upload kemudian sebab takde lam kamera aku..huhu..

RAYA PERTAMA

Kelam kabut aku pagi raya tu sebab sibuk ngan persiapan di dapur..iron baju lagi utk family..biasanya keje iron baju ni keje adik pompuan aku..tapi kali ni dia tak balik sebab beraya di rumah mertua..so, aku terpaksa la iron baju utk family sendiri..buatkan sarapan utk ayah dan family..persiap en hubby nak pegi sembahyang raya..persiap aleesya nak ikut nenek sembahyang raya juga..pastu kemas2 dapur..kemas ruang tamu..tak menang tangan dibuatnya..haha..aku tak dapat pegi sembahyang raya..tinggal aku bertiga jer ngan si kecil dua orang di rumah..amirul dan ammar..

Selesai sembahyang raya sesi bermaafan sesama family..ini antara perkara wajib setiap kali raya..pastu baru makan dengan hati yang tenang..hehe..




Tengahari bg long sampai satu family..bergambar dengan diaorg plak..





p/s : kita cite pasal raya pertama dulu..raya kedua, ketiga kendian ek..hihi..











23 comments:

  1. tanggungjawab seorang isteri dan ibu byk..dan banyak jugak pahala yg kite perolehi.selamat hari raya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya juga TelingaBulat..:)

      Delete
  2. boleh rasa penat baca. hehe.. apapun berbaloi.. sonok kan? selamat hari raya.. lupa nak ucap. hik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..itula..berbaloi walaupon penat..selamat hari raya juga utk Mell dan family..:)

      Delete
  3. wahh dah ada citer raya.. meriahnye.. deqla ni mls pulak nk citer.. tgu mood mari dulu...hihi...

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. takde la seronok sgt sbb ramai kakak2 tak blk raya kali ni..huhu..

      Delete
  5. ceria kaler baju raya dia
    samala kite penat tapi seronok kann
    sesekali kot

    ada lg la gmba raya..x dan upload lg..sabaq naaa hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..baju raya last minute!!
      tu la..penat tapi seronok..puas hati boleh tlg mak masak..

      cpt2 upload..nak tgk!! hihi..

      Delete
  6. bestnya.. saya duk sibuk sgt mkn, xbyk gambo pun ambik.. hihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pon sibuk gak makan..tapi ni bergambar sblm makan..hihi...

      Delete
  7. Kiranya sempatlah iftar akhir dekat kg ye. Seronok juga walau kena jadi cheff. Mak mesti gembira.. Tunggu anak besar sikit mereka akan iron semua baju, masa tu dah rilex macam kakak ni...

    ReplyDelete
  8. tue dya!!!!kuning vs hijau...hakhakahk!!!!sis ade brape beradik???cam sikit jer??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..kedah team..sis ade 7 beradik..yg balik kali ni 4 beradik jer..tu yg nmpk sikit jer..huhu..

      Delete
  9. meriahnya raya.. seronok sesekali berkumpul ramai2 kan..

    ReplyDelete
  10. he3..meriah la ni kak =) siap ada smbungan lagi 2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..sambungan cite jer..gamba tak byk..haha..

      Delete
  11. besar da alisya.. bila nak mai rumah kami lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula kan..bila plak auntie zai nk dtg umah kami plak..hihi..

      Delete

Feel free to comment or suggest..TQ :)