As salam...
Ini cerita petang kelmarin....masak rendang ayam yang sangat sedap hingga menjilat pinggan...sebenarnya dah lama en hubby request nk mkn rendang balik dari kampung tempoh hari..nk buat rendang daging...daging plak x terbeli...last2 buat rendang ayam jer...
Resepi ni aku cilok dari blog mana aku lupa dah...tapi aku x cilok bulat2..aku adjust sikit ikut kesukaan aku..meh kita ursha tgk resepi rendang ayam yang sedap, senang dan cepat dimasak..
Resepi Rendang Ayam
Bahan-bahan (untuk 3@4 orang makan)
Bahan A
1. 2 biji bawang merah yg besar
2. 4 ulas bawang putih
3. 1 inchi halia
4. 1 inchi lengkuas
5. 1/2 inchi kunyit hidup
6. 6 biji cili hidup
Bahan B
7. 2 sudu besar cabai giling (ikut tahap kepedasan masing2)
8. 1 sudu besar kerisik
9. 200 ml santan ( aku buh lebih sikit sbb nk buat kuah banyak...anak2 suka mkn kuah)
10. 2 btg serai
11. 4 helai daun limau purut
12. 5@6 ketul ayam
13. Daun kunyit sehelai - dihiris nipis
14. Garam secukup rasa
15. Gula melaka
Cara-caranya amat mudah sebab aku guna Noxxa pressure cooker..
1. Tumbuk semua bahan A
2. Panaskan minyak lam pressure cooker ( tekan stir fry )
3. Minyak panas, tumis serai yg dah diketuk kemudian masukkan bahan tumbuk tadi...dan masukkan cabai giling..tumis hingga naik bau..
4. Masukkan ayam...kacau rata dan masukkan sedikit air..
5. Offkan stir fry, tukar kepada mode high pressure..tekan 5 minit..(pastikan tudung dah ditutup rapat)
6. Selepas 5 minit keluarkan wap dan bukak tudung...tukar kepada mode stir fry dan masukkan santan dan kerisik..
7. Jangan lupa daun limau purut, daun kunyit, garam dan gula secukup rasa..kacau hingga kuah pekat..
8. Nak lagi mudah..tukar kepada mode slow cook...lepas 30 minit rendang akan pecah minyak dan kelihatan menyelerakan!!!
9. Siap boleh hidang..
En hubby request nk makan lagi...memang feberet dia ni...kiranya menjadi la resepi rendang aku..Yes!!
Tu pon aku tak ikut betul2 resepi..cabai giling aku tukar dengan sos cili..sos cili keluaran koperasi kaum ibu..ni pon pasal check tengok lam peti ais cabai giling dah kehabisan stok..bawang sume dah tumis..takkan nk rebus cabai kering plak kot...nk blender lagi..argghh..makan masa pulak..last2 aku tuang jer sos cili ni...tawakal jer harap2 sedap...dan hasilnya memang sedap!! Tak sangka pulak aku...haha..
Nampak gayanya kali kedua masak buh sos cili ini jugak rasanya...
Cili hidup pon aku tambah jugak..nak bagi rasa pedas2 sikit...hihi..daun limau purut pon aku tambah jugak..cuma daun kunyit jer tak buh sebab takde...huhu...tapi tu pon en hubby kata sedap...kembang semangkuk aku...haha..
Ini cerita petang kelmarin....masak rendang ayam yang sangat sedap hingga menjilat pinggan...sebenarnya dah lama en hubby request nk mkn rendang balik dari kampung tempoh hari..nk buat rendang daging...daging plak x terbeli...last2 buat rendang ayam jer...
Resepi ni aku cilok dari blog mana aku lupa dah...tapi aku x cilok bulat2..aku adjust sikit ikut kesukaan aku..meh kita ursha tgk resepi rendang ayam yang sedap, senang dan cepat dimasak..
Resepi Rendang Ayam
Bahan-bahan (untuk 3@4 orang makan)
Bahan A
1. 2 biji bawang merah yg besar
2. 4 ulas bawang putih
3. 1 inchi halia
4. 1 inchi lengkuas
5. 1/2 inchi kunyit hidup
6. 6 biji cili hidup
Bahan B
7. 2 sudu besar cabai giling (ikut tahap kepedasan masing2)
8. 1 sudu besar kerisik
9. 200 ml santan ( aku buh lebih sikit sbb nk buat kuah banyak...anak2 suka mkn kuah)
10. 2 btg serai
11. 4 helai daun limau purut
12. 5@6 ketul ayam
13. Daun kunyit sehelai - dihiris nipis
14. Garam secukup rasa
15. Gula melaka
Cara-caranya amat mudah sebab aku guna Noxxa pressure cooker..
1. Tumbuk semua bahan A
2. Panaskan minyak lam pressure cooker ( tekan stir fry )
3. Minyak panas, tumis serai yg dah diketuk kemudian masukkan bahan tumbuk tadi...dan masukkan cabai giling..tumis hingga naik bau..
4. Masukkan ayam...kacau rata dan masukkan sedikit air..
5. Offkan stir fry, tukar kepada mode high pressure..tekan 5 minit..(pastikan tudung dah ditutup rapat)
6. Selepas 5 minit keluarkan wap dan bukak tudung...tukar kepada mode stir fry dan masukkan santan dan kerisik..
7. Jangan lupa daun limau purut, daun kunyit, garam dan gula secukup rasa..kacau hingga kuah pekat..
8. Nak lagi mudah..tukar kepada mode slow cook...lepas 30 minit rendang akan pecah minyak dan kelihatan menyelerakan!!!
9. Siap boleh hidang..
En hubby request nk makan lagi...memang feberet dia ni...kiranya menjadi la resepi rendang aku..Yes!!
Tu pon aku tak ikut betul2 resepi..cabai giling aku tukar dengan sos cili..sos cili keluaran koperasi kaum ibu..ni pon pasal check tengok lam peti ais cabai giling dah kehabisan stok..bawang sume dah tumis..takkan nk rebus cabai kering plak kot...nk blender lagi..argghh..makan masa pulak..last2 aku tuang jer sos cili ni...tawakal jer harap2 sedap...dan hasilnya memang sedap!! Tak sangka pulak aku...haha..
Nampak gayanya kali kedua masak buh sos cili ini jugak rasanya...
Cili hidup pon aku tambah jugak..nak bagi rasa pedas2 sikit...hihi..daun limau purut pon aku tambah jugak..cuma daun kunyit jer tak buh sebab takde...huhu...tapi tu pon en hubby kata sedap...kembang semangkuk aku...haha..
posted from Bloggeroid
sedapnya..terus lapar..hehe..nak jemput join GA..
ReplyDeletehttp://sitizawiah95.blogspot.com/2014/08/mini-giveaway-ogos.html
rajin masak yer.. hehe.. tahniah if hubby suka.. sedap la tuh.. kiki
ReplyDeletesalam kenal jugak dr mama maman aka yana :p
alah, akak ni macam boleh baca isi hati saya je. muahaha. saya pun kepingin nak makan rendang. g raya umah orang mana jumpa dah :O
ReplyDeletepos sini sikit. hehehe...
sedap nie
ReplyDeleteLebih mengancam dalam gambar tu. Hihihi..post sikit. Keh3
ReplyDeleteSedapnya. Saya pon haritu 1st rime buat rendang. Senang jer rupanya. SUka boh daun kunyit banyak sebab bau dia wangi ☺
ReplyDeleteSebenarnye kalau nak masak ni perlu rajin kan Insyaallah jadi.
ReplyDeleteCuma x berapa nak rajin je :)
aku pun musim musim raya ni teringin rendang.. tak dapat makan rendang mak punya pasal..
ReplyDeletehai...laparlah pulop..
ReplyDeleteKalau husband mtk repeat mesti sedap la tue... pandai sheila masak.. =D
ReplyDeletetgk resepi rendang senang kot nak buat nye...tapi tak tau la nape umi ni malas sgt bab rendang ni...mmg tak pernah buat walau sekali pun huhuhuhu
ReplyDeleteadui... sedapnya tengok...
ReplyDeleteSedapnya rendang kak.. Sy sejak allergik kurang dh nk msak rendang. Ingt hrini nk msak rndang tuk cik abg ni.. Skali mlas la pula.. Hehe
ReplyDelete