Tuesday, December 24, 2013

Resepi Donut Gebu yang best!!

As salam...

Ini citer sepatutnya last week tapi this week baru teringat nak bercerita pasal dia..haha..sebenarnya last week aku teramat la teringin nak makan donut..kat area bandar baharu ni aku tak tahu kat mane donut yang sedap dan gebu..last2 teringat aritu ade kawan sekerja pos gamba donut kat wassap..terus mintak resepi ngan dia..terpaksa la buat sendiri kali ni..selalunya aku duk pinjam breadmaker Noxxa MIL punya..senang nak buat sebab main campak je bahan2..tunggu setgh jam doh donut dah siap..

Tapi sekarang dah duk jauh sikit ngan MIL terpaksa la aku menguli sendiri..haha..padan muka! tapi amat berbaloi sebab tengok anak2 makan sampai habis..memang awesome la resepi donut yang kawan aku bagi ni..


Abaikan bentuk yang pelik2 tu..tu anak2 punya keje..haha..
Tak sempat nak amik gamba anak2 makan..cepat sangat habisnya..haha..tapi seriously mmg sedap dan gebu!! Meh nak share resepi..korang terai la buat..mmg sedap...

RESEPI DONUT GEBU

Bahan-Bahan

2 sudu besar mentega
1 paket Yis Mauripan
3 sudu besar gula
5 cawan tepung gandum
2 sudu besar susu pekat
sebiji telur

Cara-cara uli

1. Cairkan 2 sudu besar mentega
2. Sediakan 1 cawan air suam..campurkan bersama 3 sudu besar gula, 2 sudu besar susu pekat dan 1 paket yis mauripan (gaul sehingga kembang dan biarkan selama 5 minit)
3. Pecahkan sebiji telur dan gaul sebati bersama mentega yang telah dicairkan tadi.
4. Setelah selesai, campurkan langkah 2 dan langkah 3..gaul hingga sebati.
5. Sediakan 5 cawan tepung gandum (bergantung pada kuantiti bahan)
6. Tuangkan sedikit demi sedikit campuran bahan tadi dan uli sehingga jadi doh..pastikan doh tidak melekat pada jari..Jika perlu tambah tepung..tambah tepung sikit demi sikit sampai jadi doh..uli doh sampai jadi sempurna..
7. Biarkan doh selamat 45 min sehingga menjadi 2x kali ganda..Pastikan tutup doh ngan plastik wrap.
8. Setelah kembang, uli semula doh..leperkan doh dan tekap doh dgn acuan donut. Boleh sampai 20 biji donut..
9. Panaskan minyak dan masak sampai kekuningan..
10. Gaul ngan gula halus..

Korang terai la buat..memang tak nyesal la..mmg betul2 gebu!!





8 comments:

  1. wahh.. makin rajin menguli lepas ni.. hihi..

    ReplyDelete
  2. nampak pun gebus je... saya ngan ank2 memang suka donut...

    ReplyDelete
  3. gebu nampak. mak kite xletak telor. hehe..

    ReplyDelete
  4. Nak buat jugak.. tp tak terbuat2 lagi..ada ja bahan tak cukup.. laahai, nmpk sgt gebu tu.. :-)

    ReplyDelete
  5. wahh..mmg nampak gebu lah donut.. ..teruja nak buat juga..TQ share resepi tu..hehe

    ReplyDelete

Feel free to comment or suggest..TQ :)