Hari ni saje nak berkongsi resepi sambal belacan kegemaran en.hubby..mentang2 bulan puasa..cepat je share pasal makanan kan..haha..
sambal belacan feberet!! |
Bahan-bahan (untuk 2 orang makan shj tau!!)
1. Cili padi (yg kecik2 tu..) - 5 biji (campur merah ngan hijau)
2. Cili merah besar - 2 biji
3. Belacan - 1 inchi
4. Tomato sedang/kecil - 1 biji
5. Garam - 2 sudu kecil
6. Gula - 3@4 sudu kecil
7. Limau nipis - separuh jer perah..
Cara nak tumbuk..(ade cara jugak nak tumbuk pon..haha)
Mula-mula tumbuk cili padi dulu..pastu baru tumbuk cili merah besar..pastu masukkan garam, gula dan belacan..pastu baru masukkan tomato yang di potong kecil2..bila tomato dah hancur..baru perahkan asam limau..kalau nak sedap lagi boleh tambah buah mempelam..hohoho...memang sangat sedap..en.hubby kita sangat suka cicah ngan ikan goreng kembung kecik2 panas2..mmg marvelous!! ade sume rasa..masin, manis, masam dan pedas..!!
Korang boleh ubah amount bahan2 tu..kalau tak cukup rasa masin boleh tambah garam..dan sbginya..try la..mmg sedap!!
p/s : sambal belacan ni tak sesuai utk mereka yang ade resdung..sebab belacannya sgt byk..hahahaha..nanti korang bersin tak benti..
suka sangat sambal belacan..tapi xsemua tgn buat sedap..hehe
ReplyDeletebetul tu..
Deletekalau yg saya buat mesti tak berapa pedas sbb hubby tak suke kalau pedas sgt..haha
wah.. sedapnya, tapi mama kureng sikit makan sambal belacan ni..
ReplyDeletesedap2..boleh ganti sos cili jer..sebab saya buat tak berapa pedas..haha..
Deletewahhh kesukaan!
ReplyDeletesaya le orangnye yg kuat bersin tu tp x geti2 nk berpantang
pantang jumpe lg ade le hahaha
hahaha..
Deleterupanya ade org yg mcm tu ek..:p
Sedapnya...huu..sya mmg suka smbal belacan yg ada bawang ni....nnti leh try ni
ReplyDeletesy tak letak bawang sambal belacan ni..:)
Deletemmg peberet jugak ni
ReplyDeleteramai org suke kan..
Deletesaya pun suka tumbuk.
ReplyDeletebaru ada feel kan.
arwah nenek dulu, mesti siap simpan sambal belancan siap-siap dalam tempat frozen. sebab cucu-cucunya fav sambal yg nenek buat.
p/s mmg tidak pandai buat sambal belacan.
;(
a ah..mmg ade feel kalu tumbuk..haha..
Deletemak saya suka jugak letak lam peti ais..buat byk2 letak lam peti ais..tapi mak saya punya version letak cuka..lupa dah resepi..haha..
Sambal belacan adalah my favourite. ..harus buat ni....Hihihihi. ...
ReplyDeletehihih..jom2 buat!
DeleteOK... yg ini totally kita buat sama. Cuma kakak cili padinya lebih banyak lagi sebab kakak suka pedas:)
ReplyDeletehihi..saya pernah letak lebih tapi en hubby tak suke..dia takleh makan pedas sgt..haha..
Deletepergghhhhh!!! sambal belacannn!!mmg trangkat :)))
ReplyDeletehaha..jom2 buat sambal belacan..
Deletesaya baca entry ni sambil telan air liur duk terbayang ikan kembung goreng cicah sambal belacan.. hahhaha
ReplyDeletehahahaha...jgn sampai batal puasa dah..:)
Deletemakk aiii sambal belacan tu! kalo pekena sekali kompem bersin2 10 round haha
ReplyDeletehaha..tu la..sbb tu bagitau siap2 sape yg resdung jgn makan..
Deletebuh tomato? first time thu..hihi
ReplyDeleterindu sambal belacan mak ndak..huhu..
ReplyDeleteFavourite Aida ni. Tak kisah la sambal belacan jenis macam mana pun. Memang ngap je! Hehe~
ReplyDeletemain tumbuk baru ada feel..tpi kat uma eca xde lesung..paksa blend....bhn2 semua kena goreng dlu kecuali cili la..baru feel kak....sblm puasa,buat 1bekas...xhbs lagi..adik & mama dtg uma, siap request buat tuk dorg.
ReplyDelete