P/S : continue lagik!
Friday, May 31, 2013
Trip to Johor Part 2
P/S : continue lagik!
Trip to Johor Part 1
Macam agak lama tak update blog...maklumlah minggu lepas bercuti sakan sampai tak hingat..haha..last week aku cuti sampai 6 hari sebab nak pegi Johor..kenduri sambut menyambut belah adik aku..kenduri kat Terengganu ari tu aku tak dpt balik sebab en hubby sibuk ngan pilihanraya..so, kali ni kenduri belah lelaki aku pegi jugak..tak kira la jauh pon..haha..
Lebih kurang setgh jam en hubby tido pastu kami continue perjalanan..sampaila kat Rawang..mase tu kul 2 lebih..perut dah mula rasa lapar..tanya hubby.."lapar tak? saya lapar la..ape kata kita benti makan dulu.." then, benti makan tgh hari plak..
Lepas makan sambung lagi perjalanan..then, en hubby mengantuk sekali lagi..hahaha...asal lepas makan jer mesti ngantuk..benti tido lagi sekali plak..bergaduh la aku ngan anak2 lam keta tamau kasi kacau abah dia tido..kali ni lama jgk hubby tido...letih tak habis lagi agaknya..sambung lagi perjalanan..keta makin banyak..jalan dah mula start jem..tambah2 plak ade keta buat konvoi..keta alva berkonvoi..panjang berjela..dah la duk line kanan..pastu bawak slow..langsung tak bukak jalan..aaarrhhh...marah betul aku!!
Aleesya tak benti cakap.."jauhnya umah mak njang...bile nak smpi ni.." haha..kesian dia..sampai tahap bosan dah duk lam keta...tido pon lepas bgn tak sampai lagi..haha..
Last2 kami sampai kul 8 malam kat Pasir Gudang, Johor..memang betul2 12 jam perjalanan dari utara ke selatan...fuuhhh...akhirnya!
P/S : Aktiviti di Johor cite entry lain..haha~
Thursday, May 23, 2013
bila si kecil dah tumbuh gigi!!
Wednesday, May 22, 2013
berdua lebih baik~
Sunday, May 19, 2013
Resepi ayam masak paprik
Hari ni alang2 my hubby cuti aku pon masak la lauk spesel..ayam masak paprik kuah lebih..haha..sbnrnya dh bp hari kata nk buat paprik..smpi hari ni br berkesempatan..
Sini aku share resepi dia..
Bahan2
1. Bawang putih seulas
2. Bawang besar potong bulat2
3. Halia 1/2 inci lbh kurang
4. Cili boh 2 sudu besar..nk pedas blh tmbh lg..
5. Serai satu ketuk
6. Ayam potong kecil2
7. Kubis bunga
8. Carrot
9. Daun limau purut 5@6 helai
10. Kicap manis cap kipas udang
11. Sos tiram
12. Garam secukup rasa.
Cara masak
1. Panaskan minyak masak..tumis bwg putih, cili boh ngan halia..
2. Masukkan ayam, carrot, kubis bunga, bawang besar, kicap cap kipas udang, sos tiram, air bergantung bp byk kuah kita nk..serai, daun limau purut..kacau smpi masak..
3. Masukkan garam secukup rasa..adjust la rasa ikut kesukaan kita..nk tmbh kicap ke..sos tiram ke..
Resepi ni nk kata sedap x tahula tapi hubby kata mcm mkn kt kedai..rasa dia..haha..dia pon tambah nasik..anak2 mkn pon smpi hirup kuah..hihi..maknanya sedap la tu kan? Haha..
Korang blh try..kalau ada yg lebih sedap resepi blh share ngan aku..:)